Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy teď přemýšlíte, co s nimi. Pokud vám jen tak s chlebem připadají příliš obyčejná a vajíčkového salátu jste se už přejedli, zkuste si připravit vajíčka plněná, třeba podle prvorepublikového mistra studené kuchyně Viléma Vrabce.

Plněná vejce – ideální pohoštění

Pochoutka připravená z natvrdo uvařených vajíček je ideálním rychlým občerstvením, které vykouzlíte za chviličku a již předem uvařená vykoledovaná vejce vám proces ještě víc urychlí. Plněná vajíčka byla před pár lety oblíbenou pochutinou na večírcích a oslavách nebo jako pohoštění pro nenadálou návštěvu. Pak se na ně trochu pozapomnělo, na Velikonoce ale takovou chuťovku jistě každý ocení.

Poloviny vajíček vylepšené o různé náplně, jejichž základem je žloutek z vajíčka, doporučoval před mnoha lety jako dokonalou součást slavnostní tabule i známý kuchař, zakladatel slavné kuchařské školy a autor mnoha kuchařek Vilém Vrabec. Právě on věnoval spoustu svých kuchařských knih přímo studené kuchyni a dokonce pracoval jako kuchař studené kuchyně v již tehdy vyhlášeném hotelu Pupp v Karlových Varech. Ve své kuchařské knize Studená kuchyně uvedl hned několik receptů na plněná nebo obložená vejce. Pojďte je spolu s námi vyzkušet!

Možností náplní do vajec je spousta

Základem výborných plněných vajíček jsou hlavně vajíčka dokonale natvrdo uvařená a pokud možno nepřevařená tak, že je žloutek nazelenalý. Pokud jste ale taková vajíčka vykoledovali, nijak to nevadí, v případě plněných vajíček převaření žloutku nemá na chuť celé pochutiny vliv. Oloupané vejce se pak na dvou podélných protilehlých stranách lehce skrojí, aby vznikly plošiny, na které budete moci vajíčko postavit. Teprve pak vajíčko podélně rozkrojte a vyjměte z něj žloutek. Ten pak použijete do náplně nebo na ozdobu.

Vejce plněné sardelovým máslem

Do sardelového másla vmíchejte rozmačkaný žloutek vyjmutý z natvrdo uvařeného vajíčka a utřete do hladka. Směs dejte do zdobicího sáčku s hvězdičkovou trubičkou a nastříkejte do připravených rozpůlených bílků. Ozdobte kapary.

Vejce plněné sýrem

Žloutek z vařeného rozpůleného vejce prolisujte nebo rozmačkejte. V misce utřete do pěny 10 g másla, trochu hořčice, mleté sladké papriky, 10 g nastrouhaného sýra (eidam, gouda, niva nebo parmazán) a prolisovaný žloutek. Směs pak nastříkejte sáčkem s hvězdičkovou trubičkou vrchovatě do připravených půlek vajec. Naplněné vejce ozdobte kouskem červené papriky.

Vejce plněné uzenáčem

Žloutek z vařeného rozpůleného vejce smíchejte s trochou másla, osolte, opepřete a přidejte kousek prolisovaného uzenáče podle chuti. Vše dobře promíchejte. Směs naplňte do zdobícího sáčku a opět jí naplňte ozdobně poloviny vajíček. Ozdobte červenou paprikou, nakrájenou na drobné kostičky, a petrželkou.

Vejce plněné šunkovou pěnou

Na šunkovou pěnu si připravte 250 g libové šunky, 100 ml smetany ke šlehání, 60 g másla, trochu mleté papriky a bílého pepře, sůl a asi 1 a půl lžíce koňaku. Šunku dvakrát až třikrát umelte na masovém strojku a případně ještě prolisujte, aby byla pěna co nejjemnější. V misce utřete máslo do pěny a postupně za stálého míchání přidejte mletou šunku, smetanu, sůl, koření a koňak. Pak směs ručním mixérem vyšlehejte do lehké a jemné pěny. Pěnu pak pomocí zdobicího sáčku naneste do rozpůlených vajíček. Vejce ozdobte nasekanou pažitkou nebo snítkou kopru.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více