Náročné recepty? S námi zvládnete svíčkovou i makronky jako šéfkuchař!
25. 4. 2022 Vaření
Náročné recepty nemusí představovat pouze cizokrajná jídla. Máme pro vás dvě české klasiky, které se dají povýšit na luxusní jídlo a jedno jídlo, které je luxusní, už při vyslovení jeho názvu.
Úžasná svíčková
Svíčková bezpochyby patří k naší tradiční kuchyni. Není to jídlo, které by si měl člověk dávat pravidelně, ale párkrát za rok s ním ozdobit jídelníček určitě můžeme. Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich příliš svíčkové nefandí, jednou za rok si ji ale dopřeje. Pak jí ale nechybí moderní pojetí. Kromě čerstvé kořenové zeleniny to je hořčice. Na osm porcí potřebujete 750 g hovězího masa, což je nejlépe hovězí zadní, falešná svíčková, roštěnec; dále malý celer, 1 petržel, 2 mrkve, 1 cibule, 150 g špeku, 250 ml tučné smetany, 5 ks nového koření, 5 ks pepře, 1 bobkový list, 1 citron, 1 lžíce plnotučné hořčice, cukr, ocet, pepř, sůl, 1 houskový knedlík.
Jak na to? Kus masa osušte a prošpikujte tyčinkami špeku. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na střední kostky stejné velikosti. Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte zeleninu, na středním plameni pečte dozlatova. Na nazlátlou zeleninu stříkněte všechnu šťávu z citronu. Vše promíchejte a přidejte lžíci cukru. Předehřejte troubu na 160°C. Nechte odpařit šťávu a zkaramelizovat cukr. Přidejte máslo a k zelenině dejte osolené a opepřené maso. Krátce orestujte a nechte maso zatáhnout. Pak ho podlijte 2 dcl vody, přidejte všechno koření, můžete přidat i zmíněnou lžíci polotučné hořčice.
Zakryjte a dejte péct do hrnce nebo pekáčku do trouby. Maso bude měkké za hodinu až dvě. Upečené maso vyjte z pekáčku, přendejte ho do hrnce, zakryjte pokličkou. Z pekáčku vyndejte všechno koření, přimíchejte smetanu, přidejte trochu citronové kůry a vše rozmixujte do hladké omáčky. Před podáváním maso ohřejte a omáčku dochuťte: pokud je potřeba doslaďte, dosolte, dokyselte. Podávejte s houskovým knedlíkem a můžete ozdobit ušlehanou šlehačkou, brusinkovou zavařeninou a plátkem citronu.
Mohlo by vás zajímat
Španělský ptáček
Mezi náročný, ale oblíbený pokrm patří španělský ptáček. Můžete postupovat podle receptu a k tomu máme několik dobrých tipů. Ideálním masem je dobře vyzrálý nízký hovězí roštěnec. Důležité je jeho důkladné naklepání. Nejdřív ale maso otřete vlhkou utěrkou a odřízněte z povrchu blány. Nakrájejte maso napříč vlákny. Pak přichází na řadu naklepání: aby všude nebyla nečistota, přetáhněte přes maso o trochu větší folií, než je velikost masa.
Zkušení kuchaři doporučují závitky péct v troubě. Zavinuté maso dejte do kastrolu na základ z cibule a slaniny a podlijte vývarem, aby se nespálila cibule (až 200 ml), a vložte do rozpálené trouby (180 °C) a pečte bez poklice 15–20 minut do zatažení masa. Má mít zlatavou barvu. Aby byla chuť kyselejší, využijte na závěr trochu nálevu z okurek.
Mohlo by vás zajímat
Luxusní makronky
Makronky patří mezi vyšší úroveň kuchyňských dovedností. Pokud jste si doposud na ně netroufli, můžete se do toho pustit s našimi tipy podle tohoto receptu. Mascarpone můžete dodat různé chutě, od ovocných zavařenin, skvěle chutná s karamelem, ale i kapkami likérů (amaretto a podobně). Jinou variantou je pařížský krém a další krémové varianty. Jak by měla správná makronka vypadat? Předem je třeba říci, že makronka nesnáší vlhkost. To je důležitý fakt při celém procesu.
Měla by mít hladký povrch, zespodu střapatý okraj. Měla by být křehká a uvnitř vláčná. Všechny by měly vypadat stejně. A na co si dát pozor? Důležitá je pokojová teplota vajíček, včas je vyndejte z lednice. Správně zpracované těsto je táhlé a není řídké. Než dáte hotové makronky do trouby, nechte je chvíli (asi čtvrt hodiny) odpočinout. Důležité je také dobře vychytat teplotu trouby, která nesmí být příliš vysoká. Doporučuje se okolo 130-140 °C. Po upečení nechte makronku asi 3 minuty na plechu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Plněný chléb-chlebové těsto v podobě kapsy nebo závinu je výborným zpestřením a můžeme ho nabídnout i jako pohoštění
Zatímco různé kynuté záviny, kapsy a bochánky se sladkou náplní pečeme občas všichni, ty slané zase tak obvyklé nejsou. Je to možná tím, že už jen… Číst více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před… Číst více
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Medovník zná každý a už jsme o něm také psali.… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Narozeninové dorty od A do Z: Poradíme vám, jaké jsou druhy a jak je ozdobit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 23 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Retro lekce v MasterChef Česko: Jak připravit španělské ptáčky jako od babičky?
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů