Svíčková na smetaně

Denisa Kuchařka:

Omáčky 37 názorů

531

Suroviny

Suroviny:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2,5 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

  2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

  3. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

  5. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

  6. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 352 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • horal3310 horal3310

    tea: sorry,ale pro kuchaře je čistá hrůza, když někdo řekne že tymián nepatří do svíčkové. To,že ho tam nedáváte není důležité ale říct takovou blbost tak to ukazuje na Vaše kuchařské schopnosti. Možná se sem tam kouknout do normální kuchařky a nespoléhat na bláboly z internetu?

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    ahoj-přidávám moji zkušenost se svíčkovou.Maso nemusí být pravá svíčková,zeleniny mám mnohem víc ,rozmixuji a bez mouky je fakt chutná omáčka. Nikdy jsem maso v troubě nepekla,ale vařím hrubě nakrájené se zeleninou. Strávníci si moc libují.../je to jen dodatek pro nejisté začátečnice.

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    No tak to neneeeeeee, to je ŠLENDRIÁN. Obdivuju sebevědomí lidí, kteří se projevují demokraticky využívavše práva sem psát. SVÍČKOVOU určitě ne, hovězí zadní. A SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ - to je SVÁTEK NEJVĚTŠÍ. Nakládám do zeleniny, kožení a octového láku s citrony v neděli, nechám odpočinout do pátku, upeču, a ještě do soboty nechám zrát upečené. V sobotu zozmixuju, někdy trochu zahustím a hotovo. Amen.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jakeline: osobně na svíčkajdu ani nekupuju svíčkovou, ale kvalitní zadní hovězí, svíčková je na nás dosti suchá (a drahá, to je fakt)

    Odpovědět

  • jakeline jakeline(neregistrovaný)

    Hovězí svíčková pro mě finančně nedostupná

    Odpovědět

  • tea tea(neregistrovaná)

    Tak tymián a masox do sviečkovej, no pre mňa čistá hrôza.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Dávám mnohem víc zeleniny, kterou pak rozmixuji a nedávám mouku. Při smažení zeleniny se cibule dává nakonec, aby se nepřipálila! Cukr se může nasypat už na zeleninu a zkaramelizuje při smažení. Svíčkovou dělám v papiňáku, není vysušená a je brzy hotová. Se smetanou opatrně. Aby se nesrazila, buď do ní přidat trochu mouky a rozkvedlat, a hlavně ji nelít studenou do horké omáčky. Pro chuť přidávám i tymián, kostku hovězího masoxu, slaninu a máslo pod zeleninu.

    Odpovědět

  • Marie Pokorná Marie Pokorná(neregistrovaný)

    Každý peče maso v troubě. Já ji nemám, tak maso (den předem naložené v křenové zelenině a špeku)vařím a nepeču. Výsledek je výborný, dochutím, rozmixuji bez bob.listu, přidám kys.šlehačku, nedávám hl.mouku na zahuštění (rozmixovaná zelenina postačí. Nyní jsem použila vepřovou kližku, koupený houskový knedlík a hotovo Je mi 81 let, ale sousedům moc chutnalo.:-O

    Odpovědět

  • Klárinka Klárinka(neregistrovaná)

    Recept fakt výbornej :yes: Dělám po druhé v životě:-)) , ale vždycky z pravé svíčkové, no jako cena pecka..600/kg :-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    armes: Nehledej v tom nic složitého,musíš to prostě dělat v nádobě,kterou můžeš dát do trouby. A jestli můžu-zkus dát víc zeleniny a vynechat mouku,příp.koření osmahnout spolu se zeleninou před podlitím. :-)

    Odpovědět

  • armes armes(neregistrovaný)

    Dobrý den budu jí dělat poprvé a tak mám dotaz.Přikryjeme a dusíme v troubě.To to musim přendat do pekáče?Protože já tam nemůžu dát hrnec,nebo to jen nechápu tak mě prosím nesežerte hned :-? :-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    po dlouhé době byla dnes u nás tato skvělá klasika;-):yes:
    z falešné svíčkové, pochutnali jsme si;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Madael Madael(neregistrovaný)

    Tak by mě zajímalo kdo z Vás to vařil opravdu z pravé svíčkové, která stojí min 600kč za kilo.
    JINAK RECEPT DOBRÝ

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :yes::yes:právě vařím...podle tohoto receptu.Věřím ve veleúspěch a ovace až do zítřka:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Ota Vlk Ota Vlk(neregistrovaný)

    Nic moc!!!!

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková nejlepsi svickova na smetane svíčková recept falešná svíčková na smetaně svíčková omáčka nejlepsí svickova svíčková recepty svickova na smetane video recept na nejlepší svíčkovou nejlepší recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně v troubě vepřová svíčková na smetaně nejlepší svíčková na smetaně vepřová recept svíčková svíčková na smetaně pro začátečníky nejlepší recept na svíčkovou výborná svíčková výborná svíčková na smetaně svickova na smetane recept

Zapomněl/a jsem heslo