Svíčková na smetaně

Denisa Kuchařka: Denisa

Omáčky 48 názorů

Suroviny

Suroviny:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2,5 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

  2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

  3. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

  5. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

  6. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 535 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Úplně bych ji zase nezavrhovala, například mražený špenát je fajn a třeba směs mrkev, hrášek, kukuřice na másle taky není k zahození, když není nic jiného po ruce.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Vypadá to, že zítra to bude o moc lepší ! Právě jsem vše přidala dosolila, přidala kapku citronu a ještě promnutý tymiánek ! Ale mražená zelenina, mi už do svíčkové nikdy nesmí ! A do mrazáku, taky ne ! :-//:-//:-//

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Magdalenka: Tu už sem dala. Jdu zkusit opéct zeleninu na troše másla a karamelu , vyberu půl omáčky a nahradím ji rozmixovanou zeleninou. ohřeju a uvidím. To se mi ještě nestalo , nikdy! ;-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Taky bych přidala hořčici, ale navíc nechala omáčku 2 dny uležet - ať si Evropská unie říká, co chce! ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: skús aj trochu horčice...(mrazenú zeleninu tiež neuznávam)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Je hroznější než já! Už nevím, jak vypadá moje kadeřnice, kozmetička o nechtech, ze zdvořilosti ,ani nechci mluvit!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Veronika.Hrozna: držím palce...ona asi ta dnešní Tvoje nebude špatná, ale jak jednou uděláš omáčku ze zkaramelizovaného základu z čerstvé zeleniny...máš :yes: manžela:-D
    ( teoreticky by stejně mělo fungovat získat stejnou chuť i z mražené zeleniny v troubě - před koncem přípravy vyndat maso, odklopit, odpařit, kousek másla, trochu cukru...tak na 50% to spíš připálíš, vyzkoušeno8-(:-D )

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Udělám ! Já měla všechno, ale v mrazáku jsem měla zeleninu pod svíčkovou, tak jsem to chtěla odzkoušet. Manžel před obědem vzal pejsky na procházku, aby mu líp chutnalo. Já vybrala maso z trouby, dala smažit bramborové kynuté kroketky a udělala omáčku . Ochutnala .......8-( Manžel mi řekl, už jsem jedl i lepší svíčkovou ! Diplomaticky! 8-( Já udusím zeleninu na trošce karamelu a dám kousek másla , rozmixuju přidám a uvidím. Už roky se mi nic podobné nepodařilo! :no:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Veronika.Hrozna: nemáš doma kus mrkve? najemno nakrájet, na kousek másla, s trochu cukru zkaramelizovat, zalít v mixeru trochou hotové omáčky, rozmixovat a vlít zpět do omáčky....

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Veronika.Hrozna: Karamel a pripadne dokyselit citronem?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Poprvé v životě jsem dělala svíčkovou z mražené zeleniny. Ví někdo, jak zachránit a dokořenit dnešní oběd? Dala jsem i tymián, smetanu, citron a chuť nikde ! čistý děs! 8-(

    Odpovědět

  • horal3310 horal3310

    tea: sorry,ale pro kuchaře je čistá hrůza, když někdo řekne že tymián nepatří do svíčkové. To,že ho tam nedáváte není důležité ale říct takovou blbost tak to ukazuje na Vaše kuchařské schopnosti. Možná se sem tam kouknout do normální kuchařky a nespoléhat na bláboly z internetu?

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    ahoj-přidávám moji zkušenost se svíčkovou.Maso nemusí být pravá svíčková,zeleniny mám mnohem víc ,rozmixuji a bez mouky je fakt chutná omáčka. Nikdy jsem maso v troubě nepekla,ale vařím hrubě nakrájené se zeleninou. Strávníci si moc libují.../je to jen dodatek pro nejisté začátečnice.

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    No tak to neneeeeeee, to je ŠLENDRIÁN. Obdivuju sebevědomí lidí, kteří se projevují demokraticky využívavše práva sem psát. SVÍČKOVOU určitě ne, hovězí zadní. A SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ - to je SVÁTEK NEJVĚTŠÍ. Nakládám do zeleniny, kožení a octového láku s citrony v neděli, nechám odpočinout do pátku, upeču, a ještě do soboty nechám zrát upečené. V sobotu zozmixuju, někdy trochu zahustím a hotovo. Amen.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jakeline: osobně na svíčkajdu ani nekupuju svíčkovou, ale kvalitní zadní hovězí, svíčková je na nás dosti suchá (a drahá, to je fakt)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková nejlepsi svickova na smetane svíčková omáčka svíčková recept falešná svíčková na smetaně nejlepsí svickova svíčková recepty svickova na smetane video svíčková na smetaně v troubě recept na nejlepší svíčkovou svickova na smetane recept nejlepší svíčková na smetaně vepřová nejlepší recepty svíčková na smetaně vepřová svíčková na smetaně svíčková na smetaně pro začátečníky recept svíčková svíčková na smetaně top recepty výborná svíčková na smetaně nejlepší recept na svíčkovou

Zapomněl/a jsem heslo