Svíčková na smetaně

Suroviny

Suroviny:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2,5 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

  2. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

  3. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

  5. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.

  6. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mika59: <3Už mám plec, tak dlouhé to snad nebude? :-O Maximálně zkrať, já pochopím.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Veronika.Hrozna: Roštěnou bych nepoužila, jedině falešnou svíčkovou nebo hovězí loupanou plec..a recept je na dlouho tak příště..až to bude aktuální..:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mika59: Napis cely postup, jen to zmotam, kdyz to nebudu mit kompletne pred nosem, az do okamziku vhozeni do utrob sporaku.:-D:-K:-D Mam rostenou, odlezelou, muzu i z toho:-?

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Dekuji Vam vsem, jste hodne,za tak rychlou odpoved, Ja jse ji udelala nejak moc, tak to zkusim a zmrazim ten zbytek co tu mam,. Hezky prvni vecer v 2021 preji.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Veronika.Hrozna: Klasika, prošpikované. a.hodně.. a do orestované zeleniny na másle s kořením..

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mika59: Do ceho nakladas maso:-?

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Dajda: No právě, vždy ji vařím víc, že zbude i další den, ale prostě pro mně už je to přihřívaný jídlo, které už není to ono, i když je uleželé. Ta čerstvost a čistá chuť je u nás nej..ale vyzkouším..Já si totiž nedovedu představit, že mám tady celou rodinu a budu jim podávat přihřáté jídlo,, jen můj názor..;-):-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    mika59: Tohle jídlo je taky pro mě vymazlené a dělávám ho většinou o Vánocích - buď svíčkovou, ale ještě častěji maso na víně, což je vlastně totéž, ale místo smetany tam přijde červené víno (na podlití, hodně) a trochu rajčatového protlaku a pikantní rybízové zavařeniny. Tohle jídlo mně ihned po uvaření připomíná nezdařenou rajskou, ale po uležení třeba s kroketami nebo špeclemi - joj!
    Zkuste někdy nechat jednu, dvě porce svíčkové stranou a pak ochutnejte po 2 dnech a po 4 dnech. Uvidíte, zda Vám bude chutnat lépe, je to určitě individuální. Já zase nemusím nechat odležet klasický guláš, ale třeba segedín vařím den předem. Svíčkovou nakládám, maso na víně nikoliv.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Dajda: Já mám jiný názor, omáčka není guláš a pro nás je výborná čerstvá z třídenního naloženého a pomalu pečeného masa. Ale zase tvoji variantu jsem nezkoušela tak ji samozřejmě vítám. U nás je fakt ta vymazlená svíčková opravdu pro celou rodinu jednou do roka, tak se všichni těší.:-K Jinak takovou tu rychlou dělám častěji..

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mika59: Ja taky mrazim.:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hazel: Mrazila jsem, maso zvlášť. Omáčka je dobrá a nic ji není, po pomalém rozmražení.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Kompletně dovařím, maso nechám zčásti vychladnout, aby se lépe krájelo. Nakrájené dám do mísy nebo kastrolu, zaliji hotovou omáčkou a pak dám v této roční době na balkon. I hovězí chce rozležet minimálně 2 dny, ale v chladu může být i déle. Jde především o tu omáčku, aby se chutě rozležely.

    hazel: Nikdy jsem to nezkoušela, ale myslím, že smetanové omáčky se mrazit nemají. ;-)

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Devcata,mam na vas otazku,je mozne svickovou zmrazit.?Dekuji za poradu

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Dáš do lednice už hotové ? Maso nakrájíš, nebo leží v lázničce v celku? Já myslím, že hovězí na den, nebo 2??? Králíka bych také nechala dva dny, srnce taky, hlavně mladého! A cukr také nepřidávám, smetana a mrkev jsou sladké až, až!
    A někdy dostanu v krámě , tak sladkou mrkev, že tím osladím hovězí polévečku.:-D Co taky nemusí být, že ano!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: V každém případě bych se přimlouvala za 2 denní odležení. My jsme dnes měli králíka na smetaně ("svíčkovou"), jídlo jsem připravovala už ve středu. Dnes jsem malinko dosolila a jemně dochutila citrónovou šťávou. Omáčku dělám ze spousty čerstvé zeleniny, nedávám žádný cukr , stačí mrkev, ale k omáčce musí být hodně brusinek, nabízím misku, ze který si každý přidá na talíř, ne jenom lžičku na kolečku citrónu. <3

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková nejlepsi svickova na smetane svíčková omáčka svíčková recept falešná svíčková na smetaně nejlepsí svickova svíčková recepty svickova na smetane video svíčková na smetaně v troubě recept na nejlepší svíčkovou svickova na smetane recept nejlepší svíčková na smetaně vepřová nejlepší recepty svíčková na smetaně vepřová svíčková na smetaně svíčková na smetaně pro začátečníky recept svíčková svíčková na smetaně top recepty výborná svíčková na smetaně nejlepší recept na svíčkovou