Svíčková s karamelem

Pesee Kuchařka:

podle toho jak chutná:-) Omáčky 20 názorů

517

Suroviny

Hovězí zadní
špek
Halali (jedno velké, nebo 3 malé)
1 smetana
1 šlehačka (nejlepší je modrá a žlutá od Kunína)
Hladká mouka
cukr
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.

  2. Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.

  3. Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které si dáme vedle do nějakého kastrolu. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.

  4. Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).

  5. Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar který je v pekáči přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "vykynutou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.

  6. Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírný stupeň, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Poté do svíčkové dodáme maso nakrájené na plátky a necháme ještě chviličku povařit.

  7. PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.

Poznámka

Recept je po mé babičce. Každý, kdo tuto svíčkovou ochutnal, vylizoval talíř :-)

Přítel už si ani nedává svíčkovou své maminky. Prý není taková jako ta, kterou vařím já. zkuste ji.

P.S.: Omlouvám se za krkolomný popis postupu. Píši recept poprvé a to po paměti :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková s karamelem

  • Pesee Pesee(autorka receptu)

    Danko děkuji, já zase vyzkouším Tvůj lák :-) ať chutná:-)

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Svíčkovou dělám nejenom s karamelem ale i hořčicí. :yes: Ve výpeku osmáhnu zeleninu z láku, koření, cukr a když cukr zkaramelizuje tak i lžíci plnotučné hořčice.;-) Místo Halali dávám čerstvou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer. Maso i zeleninu nakládám do podobného láku jak je Halali - a postup ten stejný.
    Lák = 1 l vody
    • 1 dcl octa
    • 5 bobkových listů
    • 5 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 hřebíčky
    Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.:-))

    Odpovědět

  • Pesee Pesee(autorka receptu)

    Elizko děkuji za krásné fotečky a úžasný komentář! Mám obrovskou radost, že Vám chutnalo:-) na tuhle svíčkovou se vždy těší každý :-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tahle svíčková je opravdu vynikající a karamel výborně doladí kyselost Halali a ta barva:yes: - také jeho práce!! - I když přidala jsem jednu nastrouhanou mrkev a kousek celeru - síla zvyku...:-)
    Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..." ;-)
    Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima;-):-D (karamel jsem nejdřív zatajila, ale pak uviděli kastrůlek a bylo po tajemství ;-):-D a museli chtě nechtě uznat, že je to perfektní vychytávka a já myslím, že pokud na svíčkovou použiju Halali, karamel už přidám pokaždé. :yes::yes:
    Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!:-)

    Odpovědět

  • kudlova3 kudlova3

    :-p:-p:-p Jejda to jsou zase tady dobroty:-D:-K:yes:

    Odpovědět

  •  :-) :-)(neregistrovaný)

    u nás je třeba svíčková na smetaně taky ze zadního ale zeleninka tam musí být pěkně pasírovaná a karemel je snad samozřejmost a je asi pravda že mistr by to taky pojmenoval maso na zelenině

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také občas dělávám s Halali,ale karamel zkusím také;-)+11:yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Bodík přiletěl:-8

    Odpovědět

  • senky senky

    U svíčkové dávám přednost zelenince s citronem pěkně restované na slanině a na másle:-p,ale karamel určitě vyzkouším,to mě teda nenapadlo:-O.A protože jsem dostala kýtu z daňka, bude to brzy:-8

    Odpovědět

  • spuntiq spuntiq

    svíčkovou jsem ještě nikdy nedělala :) jsem začínající kuchařinka, ale přítel ji má moc rád, tak zkusím a snad se povede :) dávám +:yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Zni to vazne dobre, manzel svickovou moc rad. Zatim posilam 7. bodik. :-K:yes:

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Karamel dávám do rajské omáčky, do svíčkové jsem nikdy nezkoušela. Až budu dělat vyzkouším i když Halali nepoužívám, jen kořenovou zeleninu a koření.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Ano,svíčková s karamelem je o třídu výš.Také to takto občas dělám,ale přiznám se,ne pokaždé,ale pokud chci něco slavnostnějšího,dám si tu práci.A i když Halali nepoužívám,neodsuzuji ho.;-):yes:

    Odpovědět

  • Pesee Pesee(autorka receptu)

    Děkuji na stokrát :-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Karamel do svíčkové je starý trik, bohužel zapomenutý a za to žes ho připomněla zasloužíš převeliký BOD.:-K

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: svíčková na smetaně s karamelem tmavá svíčková jak udělat karamel na svíčkovou karamel na svíčkovou svickova omacka s karamelem svíčková svíčková z halali svíčková na smetaně recept s karamelem vynikající svíčková svíčková z danka lák na svíčkovou karamel do svíčkové omáčky svíčková na smetaně karamel karamel pod svíčkovou svíčková tmavá jak udělat tmavou svíčkovou tmavá svíčková na smetaně karamel do omacky petr havlíček a nejlepší jeho recepty vynikající svíčkova omáčka

Zapomněl/a jsem heslo