

Svíčková s karamelem
Suroviny podle toho jak chutná:-)
- hovězí zadní
- špek
- Halali (jedno velké, nebo 3 malé)
- 1 smetana
- 1 šlehačka (nejlepší je modrá a žlutá od Kunína)
- hladká mouka
- cukr
Postup přípravy receptu
Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.
Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.
Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které odložíme na potom. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.
Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).
Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar, který je v pekáči, přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "nabobtnanou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit, aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.
Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírném stupni, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Necháme ještě chviličku povařit.
PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.
Poznámka od kuchařky
Recept je po mé babičce. Každý, kdo tuto svíčkovou ochutnal, vylizoval talíř :-)
Přítel už si ani nedává svíčkovou své maminky. Prý není taková jako ta, kterou vařím já, zkuste ji.
P.S.: Omlouvám se za krkolomný popis postupu. Píši recept poprvé po paměti :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková s karamelem
-
Nejak mě tam chybí koření . To fakt nedáváte?
-
Karamel ve svíčkové, to je jako chmel v pivu. Přidává omáčce takovou téměř neidentifikovatelnou, jemnou hořkost a obzvlášť u zvěřiny to je další chuťový schod vzhůru k žaludečnímu orgasmíčku. Bez tohoto by naše babičky a maminky považovaly svíčkovou za nedodělanou. Zdraví Méďa Béďa.
-
Danko děkuji, já zase vyzkouším Tvůj lák
ať chutná
-
Svíčkovou dělám nejenom s karamelem ale i hořčicí.
Ve výpeku osmáhnu zeleninu z láku, koření, cukr a když cukr zkaramelizuje tak i lžíci plnotučné hořčice.
Místo Halali dávám čerstvou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer. Maso i zeleninu nakládám do podobného láku jak je Halali - a postup ten stejný.
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer. -
Elizko děkuji za krásné fotečky a úžasný komentář! Mám obrovskou radost, že Vám chutnalo
na tuhle svíčkovou se vždy těší každý
-
Tahle svíčková je opravdu vynikající a karamel výborně doladí kyselost Halali a ta barva
- také jeho práce!! - I když přidala jsem jednu nastrouhanou mrkev a kousek celeru - síla zvyku...
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima(karamel jsem nejdřív zatajila, ale pak uviděli kastrůlek a bylo po tajemství
a museli chtě nechtě uznat, že je to perfektní vychytávka a já myslím, že pokud na svíčkovou použiju Halali, karamel už přidám pokaždé.
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod! -
Jejda to jsou zase tady dobroty
-
u nás je třeba svíčková na smetaně taky ze zadního ale zeleninka tam musí být pěkně pasírovaná a karemel je snad samozřejmost a je asi pravda že mistr by to taky pojmenoval maso na zelenině
-
Také občas dělávám s Halali,ale karamel zkusím také
+11
-
Bodík přiletěl
-
U svíčkové dávám přednost zelenince s citronem pěkně restované na slanině a na másle
,ale karamel určitě vyzkouším,to mě teda nenapadlo
.A protože jsem dostala kýtu z daňka, bude to brzy
-
svíčkovou jsem ještě nikdy nedělala :) jsem začínající kuchařinka, ale přítel ji má moc rád, tak zkusím a snad se povede :) dávám +
-
Zni to vazne dobre, manzel svickovou moc rad. Zatim posilam 7. bodik.
-
Karamel dávám do rajské omáčky, do svíčkové jsem nikdy nezkoušela. Až budu dělat vyzkouším i když Halali nepoužívám, jen kořenovou zeleninu a koření.
-
Ano,svíčková s karamelem je o třídu výš.Také to takto občas dělám,ale přiznám se,ne pokaždé,ale pokud chci něco slavnostnějšího,dám si tu práci.A i když Halali nepoužívám,neodsuzuji ho.