Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Zdroj: Pixabay, DagnyWalter

Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené žlutými kvítky pampelišek, které září z trávy jako malá sluníčka? A co si tak trochu té krásy přinést i domů? Ve váze vám moc dlouho nevydrží, ale když si z nich připravíte nějakou sladkou pochutinu, můžete si jejich léčivých účinků užívat po celý rok.

Pampelišku využijete celou

Pampeliška smetánka nebo také pampeliška lékařská je jednou z prvních jarních bylinek. Zahrádkáři ji sice berou jako obtížný plevel, na loukách a v parcích nás ale jejich žlutá barva dokáže vždy potěšit. Pampelišky ovšem nejen zdobí, ale dají se i jíst - jsou dokonce jedním z nejoblíbenějších zástupců jedlých květů. Na pampeliškách je úžasné, že se dají konzumovat úplně celé.

Kořeny pampelišek se suší a melou a pak se z nich dá připravit čaj či káva. Listy se jedí čerstvé a používají se do salátů stejně jako třeba ledový salát, ze sušených se vaří čaj. Konzumovat se dají dokonce i poupata, která se nakládají a chutnají pak skoro jako kapary. Nejčastěji ale v kuchyni využíváme právě žluté kvítky pampelišek.

Pampeliška pročistí celé tělo

Na pampelišce jsou úžasné její léčivé účinky. Ne nadarmo je nazývána jako lékařská. Pampelišky nejvíc vynikají svými močopudnými účinky, pročistí močové ústrojí a ledviny, Navíc odvodňují, což oceníte při dietách nebo otocích. Pampelišky mají obecně výborné detoxikační účinky, pročišťují játra a zbavují tělo veškerých jedů.

Kromě toho podle knihy Domácí recepty proti nemocem pomáhají při artróze a revmatismu a sirup z pampeliškových květů oceníte při nachlazení. Pokud by vám to nestačilo, pampelišky upravují také trávení, zvyšují chuť k jídlu a pomáhají vstřebávat živiny z dalších pokrmů. Uznejte, že takovýchto léčivých účinků je třeba náležitě v pampeliškové sezoně využít.

Kam vyrazit na pampelišky?

Pokud se rozhodnete vyrazit na pampeliškové květy, je třeba si dobře vybrat místo, kde budete pampelišky trhat. Pampelišky sbírejte nejlépe někde na loukách daleko od silnic či prašných cest nebo polí, kde se používají hnojiva. Vyhněte se také parkům nebo místům, kam lidí chodí běžně venčit své psí mazlíčky.

Na pampelišky vyrazte za krásných slunečných dnů nejlépe kolem poledne, kdy jsou květy nejvíce rozvité. Pokud již u vás kvetou, vydejte se na ně co nejdříve. Pampelišky totiž rychle odkvétají a nejkrásnější jsou jen prvních pár dnů. S pampeliškami se ale můžete setkat až do srpna, záleží na místě a nadmořské výšce. A určitě vyrazte s větším košíčkem, připravte se, že budete muset natrhat tak 500 kvítků, abyste připravili aspoň pár skleniček medu nebo jiné dobroty.  

Místo medu zkuste želé

Asi nejoblíbenější pochoutkou z pampelišek je pampeliškový med. Ve skutečnosti o pravý med ale nejde. Včely se na jeho výrobě nepodílí, vše musíte vzít do svých rukou vy. Příprava je však velmi jednoduchá, získáte dobrotu, kterou můžete mlsat jen na lžičce jako první pomoc při kašli, nebo i jen tak. Pampeliškový sirup zachutná hlavně dětem, pokud byste chtěli něco ostřejšího, můžete připravit vynikající voňavé pampeliškové víno. V případě, že si med rádi vychutnáváte na pečivu, můžete zkusit netradiční želé, které vám aspoň nebude stékat z chleba dolů. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g pampeliškových květů, šťávu z 1 citronu, převařenou vodu, 3 pomeranče, ½ lžičky mletého zázvoru a asi 150 g želírovacího cukru.

Postup: Omyté květy pampelišek nejprve zbavte všeho zeleného včetně vnějších lístků a květního lůžka. Dejte je do hrnce, přilijte citronovou šťávu a zalijte je převařenou vodou jen tak, aby květy přikryla. Nechte odstát 12 hodin, pak nálev přeceďte do hrnce. Pomeranče oloupejte, zbavte bílých částí, odblaňte a dílky nakrájejte na malé kousky.

Přidejte je k pampeliškové vodě, přisypejte zázvor a přiveďte k varu. Po 12 minutách zasypejte želírovacím cukrem. Případně cukr přidejte, důležité je, aby směs začala rosolovatět. Hotové želé přelijte do vymytých a vysterilizovaných sklenic a uzavřete. Hotové pampeliškové želé používejte místo džemu.

Zdroje informací:
Franziska von Au: Domácí recepty proti nemocem
Lindamahelova.cz
Vendyblinova.cz
Bylinkyproradost.cz
Mountsinai.org
Healthline.com
Basicandappliedzoology.springeropen.com/articles

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více