Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
21. 4. 2022 Web Toprecepty.cz
Pampelišky jsou jedny z hlavních a nejkrásnějších poslíčků jara. Najdeme je téměř všude. Nejen, že zdobí zahrady a louky, ale též se dají využít jako úžasná ingredience v kuchyni. Jedli jste již někdy pampeliškovou buchtu? Ne? Tak nám dovolte, abychom vás seznámili s tímto báječným receptem.
Pampelišková buchta s polevou je překvapivě chutným moučníkem. Zkuste si také upéct tento lahodný dezert.
Pampeliška jako vzácný dar přírody
Pampelišku mnoho lidí bere jako obyčejný plevel. Vytrhávají ji ze zahrady, vydloubávají ji z chodníku. Často si neuvědomují, jaký dar v pampelišce vůbec mají. Všechny její části jsou jedlé. Kořeny se používají k výrobě léčivých odvarů, listy jsou zase skvělé do salátů. A květy? Z těch si můžete udělat výborný čaj nebo pampeliškový med. Báječně se dají využít i v kuchyni, a co teprve v té sladké. Proto jsme si pro vás připravili úžasný recept na pampeliškovou buchtu.
Ochutnejte nádech teplých jarních dní
Třebaže není vůbec snadné chuť pampeliškové buchty popsat, připodobnili bychom vám ji ke svěžím jarním dnům provoněným citronovým aroma. Tento dezert si můžete představit jako kousek slunečného dne na talíři nejlépe květinového vzoru. Pakliže si upečete pampeliškovou buchtu, nezapomeňte ji servírovat s okvětními lístky pro správný efekt. Jedině tak si jaro vychutnáte skutečně plnými doušky.
Recept na pampeliškovou buchtu s polevou
Křehký, křupavý a lahodný, přesně tak bychom tento dezert z pampelišek nazvali. Zkuste si jej upéct, uvidíte, že se bude doslova rozplývat na jazyku a budete si jej chtít upéct znova, jakmile opět nastane sezóna pampelišek.
Budete potřebovat: 225 gramů rozpuštěného másla, 200 gramů krupicového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 125 ml polotučného mléka, 3 vejce, 125 ml bezové šťávy, 320 gramů hladké mouky, 1 šálek pampeliškových květů, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli.
Na polevu budete potřebovat: 100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce bezové šťávy, 2 lžíce pampeliškových květů.
Postup: Až si vyhledáte louku s pampeliškami, natrhejte jich takové množství, aby se vešly do košíku od jahod. Zbavte hlavičky stonků, omyjte je a osušte na papírové utěrce. Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů. Pokud se vám podaří smíchat je i se zelenou strukturou, nic se neděje.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte tukem a vyložte jej pečicím papírem.
V míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. V oddělené malé misce vidličkou našlehejte vejce. Do máslové směsi přidejte vejce, mléko, bezovou šťávu a míchejte, dokud se ingredience pěkně nespojí. Přisypte mouku, okvětní lístky pampelišky, prášek do pečiva a sůl, a míchejte, dokud se vše pěkně nezapracuje.
Vzniklou směs nalijte do formy a doprostřed zapíchněte párátko. Pečte hodinu, zkrátka tak dlouho, aby se párátko nelepilo k těstu. Koláč nechte vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne, poté chutná opravdu skvěle.
Na závěr si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a bezovou šťávou tak, aby vznikla hustá, hladká, ale zároveň tekutá směs. Nalijte ji na koláč a posypte ji pampeliškovými květy. Nechte chvilku zatuhnout a servírujte s květy pampelišky okolo buchty.
Zdroje informací:
https://www.sweetstyledhome.com/en/recipes/dandelion-cake
http://www.bakersbrigade.com/recipe/dandelion-lemon-bars/
https://ateaspoonofjam.co.uk/dandelion-and-honey-cake
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Komentáře
10. 11. 2022 08:14
21. 4. 2022 22:22
1) Suroviny: 125 ml bezové šťávy, ALE v postupu je bezový likér. Co tedy platí?
2) V míse ručním mixérem rozmixujte smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. STAČÍ snad jen smíchat - proč ještě mixovat?
3) Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů - odkaz je na „Pampeliškový salát“, v němž se vyskytují POUZE zelené pampeliškové listy. A tady se asi má jednat o okvětní lístky, nikoliv nějaké plátky.