Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový sirup

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 70 min + několikahodinové louhování

80 min (10 min příprava + 70 min tepelná úprava, + několikahodinové louhování)

Venku září nejen sluníčko, ale také žluté květy pampelišek. Vydejme se tyto léčivé byliny posbírat a připravme si z nich chutný med nebo sirup. Domácí pampeliškový sirup se skvěle hodí k přípravě lahodných nápojů.

Přidat do oblíbených Mertula Přečíst komentáře 17

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy zalijeme převařenou horkou vodou a zakryté necháme do druhého dne vyluhovat. Krok 2: Přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno a vaříme s cukrem, až sirup začne houstnout. Krok 3: Přidáme kyselinu citronovou a ještě povaříme. Krok 4: Horký sirup plníme do skleniček, okraje sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme. Krok 5: Pak sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Na co se hodí pampelišky

Zveřejněno 2. 5. 2010 10:51

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RlEL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Zrovna jsem dovařila, nakonec jsem trochu změnila poměry, ale i tak je velmi dobrý :-8 dala jsem o víc jak půlku méně cukru na prakticky dvojitou dávku květů :-D snad to bude i po vychlazení v pohodě :)

Hloupej sedlák 17. 4. 2017 09:28
Ostaně soudím, že v pampeliškovém medu je zbytečně moc cukru. Cukr je jed. Lepší je udělat z pampelišek koncentrovanou šťávu na pití. Je tam lepší poměr léčivých látek k cukru.
Čtyřlitrovou sklenici napěchuji pampeliškama, pár listů nevadí.
Zaliji horkou vodou a nechám 24 hodin.
Sleji, přidám 1,5 - 2 Kg cukru, lžičku kyseliny citronové nebo šťávu z citronu. (podle chuti)
Přejdu varem a plním do zavařovacích sklenic.
V létě ředím vodou a mám zdravé a dobré pití.

Hloupej sedlák: nerozumím jak je to myšleno s tím cukrem???V tomto sirupu je 1kg a ve Vaší šťávě 1,5 až 2kg;-)

Sirup dělám poprvé a mám to někaké zelené,zhnědne to stím cukrem jak se to bude vařit? Díky za odpověd

Martina Krenželoková 17. 4. 2016 13:15
Veronika: To vůbec netuším,já jsem ho zelený nikdy neměla.

Martina Krenželoková 25. 4. 2012 12:26
Jana Remkova:Děkuji já jsem teť mimo, tahali mi vodu z kolena, takže nefunguji tak jak mám. S ortézou se špatně sbírají květy:-D

Jana Remkova:

Přidávám foto, včera jsem dělala;-)

Pampeliškový sirup dělávám skoro stejně:yes:+7

Já ho mám normální a není hustý. teť u nás pořád prší, ale pokud budou po dešti pampelišky, udělám a dodám fotky. Recept mám od své matky, ta ho dělala dceři už před 15 rokama.

Tak já mám taky jiný poměr - 400 květů, 3/4 kila cukru a litr vody. Ale Bibi, určitě to zřeď převařenou vychladlou vodou, nikam to neházej, to je škoda!!!!!!!

Děkuju vám Mirčo+Evi, něco s tím teda provedu, asi jak říká Mirka roztavím a naředím. Evi, med dělám každý rok a ten je v pohodě a není s tím problém.

Já dělám med z pampelišek a na 2,5litru vody mám 1,5kg cukru a mám ho hustý jak med normální.Tak se mi zdá,že je tam moc cukru na tak málo vody a navíc to má být sirup,tak by se to asi nemělo vařit do zhoustnutí.:-))

Bibinko:-)zkus ho zase nahřát a pro "naředění" zkus přidat povařit pár plátků citronů a pomerančů.Pustí šťávu a ještě jsou pak výborné na jídlo:-p.

Děvčata, už jste někdo dělal tento sirup:-? Já ho včera udělala, byl pěkně hustej, nalila jsem ho do skleniček a on ztuhnul tak, že je to jako zkamenělý karamel:no: Nevím, čím to je, že bych to vařila dlouho:-? Ještě bych chtěla vědět jestli s tím kamenem jde něco dělat, než ho hodím do popelnice:-? Díky

Posílám čtvrtého boda:yes:,pampeliškový med děláme,ale sirup ne.Určitě zkusím:-K

:yes::yes:

Mertulo, sirup určitě udělám, ještě tu mám pampeliškový med asi 2 skleničky a letos si dáme sirup. Možná si je nasbírám dneska, až půjdeme s pidi na procházku a naložím;-)Ode mne máš 1.boda:yes:

Podobné recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Zobrazit více

Zobrazit více

Tématické fráze:
sirup z pampelišek recept, sirup z pampelišek, pampelišková šťáva, pampeliškový sirup bez vaření, pampelišková šťáva recept, pampeliskovy syrup, babiččin pampeliškový med, recept na sirup z pampelišek, sirup z pampelišek za studena, štáva z pampelišek recept, pampeliskovy med za studena, pampeliškový sirup bez vaření recept, štáva z pampelišek, recepty z pampelišek, syrup z pampelišek, pampeličkový sirup, panpeliskovy sirup, panpeliškový sirup recept, pampeliškovýsirup, pampeliškový med recept za studena

Suroviny:
květy pampeliškové, voda, cukr krystal, kyselina citronová

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RlEL

Přidat fotografie receptu