Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se kterou se lze setkat především na Balkánském poloostrově. Různé regiony mají svou vlastní verzi, takže můžete porovnávat. Máme pro vás recept přímo od Chorvata.

Večer v rybí konobě

Páteční večer v Prostřeno patří právničce a spisovatelce Blance Čechové. Celý týden naznačovala, že moc nevaří, tak jak její večer dopadne? Naštěstí její manžel Tonći si s grilem rozumí a Blanku ochotně zastoupí. Jejich menu vás přenese do konoby s výhledem na šumící moře. Jako předkrm bude Blanka podávat rybí paštiku, následovat bude salát z chobotnice. Polévka bude s olihněmi, Hlavní jídlo bude ryba na grilu a vše zakončí výběr dalmatských pochoutek.

Pljeskavica od Chorvata

Ne všichni mají rádi ryby, takže jsme Blanku v rozhovoru požádali o recept na jinou pochoutku. Podělila se s námi o rodinný recept na pljeskavicuBudete na ni potřebovat: 1 kg mletého masa (nejlépe půl na půl vepřové s telecím nebo hovězím), 30 dkg nadrobno nakrájené cibule (nejlepší je červená, které se v Chorvatsku říká „kapula“), 20 g soli, pepř podle chuti.

Všechny přísady promíchejte a a vytvarujte placky o průměru cca 15 cm, které jsou silné asi 1,5 cm. Hotové placky dejte do ledničky a ideálně na ně až do druhého dne zapomeňte. Druhý den je opečte na grilu. Nejlépe chutnají s bílým pečivem a ajvarem (pomazánka z pečených paprik a lilků).

Byl to úkol

Do Chorvatska se Blanka zamilovala už jako malá, pak se zamilovala do písní slavného chorvatského zpěváka Olivera Dragojeviće, se kterým se i spřátelila. Dostala od něj tři úkoly – naučit se chorvatsky, najít si chorvatského kluka a přivést mu ho ukázat na další koncert. Úkoly splnila. S tím „klukem“ už žije skoro 12 let a vychovává s ním tři děti.

Blanka píše humoristické romány, které jsou inspirované jejím soužitím s Chorvaty. Známá je její triologie o Jadranské snoubence. Manžel pracoval jako číšník a teď je kapitánem motorové jachty v Dubrovníku. Spojuje je hudba a láska k moři, ačkoliv každý ho miluje jinak – ona se na na moře dívá a manžel se potápí a jezdí na ryby. Blanku jsme stihli vyzpovídat: 

V medailonku k Prostřeno se píše, že moc nevaříte, že vaří váš muž. Skutečně?
Ono je vaření a vaření. Já mám na starosti spíš to každodenní, „provozní“ – těstoviny, polévky, tortilly – cokoli co je čerstvé a rychlé. A ráda peču. Ale když chceme něco dobrého, u čeho je třeba stát u plotny, tak vaří muž.  Kdysi uvažoval, že by si otevřel v Praze restauraci – takové malé chorvatské bistro. Uvaří vynikající guláš z divočáka i složité rybí pokrmy, a především si toho divočáka i ryby dokáže ulovit.

Pamatujete si, které chorvatské jídlo jste uvařila sama jako první?
Bohužel ano:-) Chtěla jsem udělat špagety s plody moře a.... jak to dopadlo, o tom se můžete dočíst v knize Příručka jadranské snoubenky.

Co vaříte vy nejraději?
Cokoli, co nezabere víc než dvacet minut, a co obsahuje pokud možno sezonní, čerstvé přísady.  Potrpím si na kvalitní domácí produkty: třeba paški sir – tradiční sýr z ostrova Pag, domácí pršut nebo čerstvé citrony, s tím vykouzlíte ledacos i za pár minut.

Bez jaké suroviny byste se v Chorvatské kuchyni neobešla?
Určitě bez kvalitního olivového oleje.

Jaké jídlo z chorvatské kuchyně máte nejraději?
Jednoznačně čerstvé "bílé" ryby - třeba mořského vlka. V Chorvatsku seženete nejen toho z chovu, ale i divokého, to je pak opravdová bašta. Ryby většinou grilujeme, ale třeba část naší rodiny si oblíbila jejich vaření na páře. Mám ráda i ústřice, černé sépiové rizoto a olihně. Chutnají mi i lanýžové produkty, ty jsou ale víc typické pro oblast Istrie.

Co byste nikdy z chorvatské kuchyně nesnědla?
Humra nebo langustu. A taky nesnáším jehněčí, které je ovšem typické pro celou oblast bývalé Jugoslávie, nejen pro Chorvatsko.

Chybí vám něco z české kuchyně v Chorvatsku?
Makové koláče, makové buchty. Zkoušela jsem párkrát doma, ale kdepak...Nebylo to ono.

Čím by se mohli Chorvati v české kuchyni inspirovat a čím v životě?
Mohli by vařit lepší pivo, ačkoli v posledních letech vyrůstá v Chorvatsku řada zajímavých menších pivovarů. Nejlepší pivo, které jsem v Chorvatsku pila, je Staročeško – pivo. Vyrábí ho v Daruvaru – městečku osídleném českou menšinou.

Chorvaté, především ti z jihu, by se u Čechů mohli inspirovat trochou ambicióznosti. My si ji neuvědomujeme, je to to naše: „honem, dělej;“ „jdi tam, to musíš vidět;“ „to musíš zažít;“ rychle, vyfoť to;“ Jsme tím jako turisté na Jadranu občas trochu postižení. Chorvaté tohle vůbec nechápou. A občas by jim neuškodila trocha zrychlené sebedisciplíny.

Čím by se mohli Češi inspirovat v chorvatské kuchyni a vůbec způsobu života?
Chorvatské "nema problema" a "polako" - pomalu – to vystihuje: My Češi se občas honíme a stresujeme zbytečně, netrávíme dostatek času s rodinou a s přáteli. To se vám v Dalmácii nestane – tam jsou různé oslavy a návštěvy na prvním místě.

*****

Blanka Čechová práva vystudovala v Praze a tvůrčí psaní a scenáristiku v Oxfordu. Svou právnickou praxi u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a u mezinárodní organizace v Kosovu zúročila v knize Total Balkán. Pracovala jako asistentka režie v Divadle Járy Cimrmana a několik let spolupracovala s Jiřím Menzelem, Jurajem Jakubiskem a řadou zahraničních produkcí. Napsala celkem šest knih. Kromě výše zmíněné Total Balkán to jsou Mým divákům – rozhovory s Ladislavem Smoljakem a Na rok za školou, kde popsala své zkušenosti s ročním studiem střední školy v USA.  A především tři knížky, ve kterých vtipně popisuje své soužití s Chorvaty – Příručka jadranské snoubenky, Návrat jadranské snoubenky a Jadranská snoubenka navždy – trio zmiňovaných knížek nyní vyšlo jako dotisk. Všechny tři zakoupíte v knihkupectvích nebo na www.blankacechova.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Filip11

29. 5. 2022 12:42

Bravo pro Daruvar, tam jsou Češi, Srbové a Chorvati.
Protože je to centrum české menšiny, pivo je nejlepší ;)
Pljeskavica je původem z Turecka, nejlepší je v Srbsku a Bosně

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více