Makové koláče

medmic Kuchař: medmic

Doba přípravy: 2 h 5 porcí Moučníky , Kynuté 6 názorů

Suroviny

550 g hladké mouky
400 ml plnotučného mléka
200 g maku
200 g krystal cukru
50 ml sodovky
50 ml oleje
20 g droždí
3 špetky skořice
2 vejce
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si dáme polovinu vlažného, ale ne horkého mléka, sodovku, olej, vejce, prosátou mouku, špetku soli, polovinu cukru a nadrolené droždí. Velmi pečlivě vypracujeme (a nebo necháme nějaký stroj vypracovat) hladké těsto - pokud se nám zdá příliš řídké, přisypeme ještě trochu hladké mouky. Odložíme kynout na přibližně hodinu.

  2. Před uplynutím této doby dáme do hrnku zbylé mléko, zbylý cukr, mák a trochu skořice, vše spolu za občasného promíchání svaříme a odložíme trochu vychladnout.

  3. Z těsta si odtrháváme pomoučenými rukami trochu těsta a uděláme si kuličky tak na půl až třetinu dlaně. Ty odložíme na pomoučený vál. Od velikosti nyní vytvořených kuliček závisí to, jak naše makové koláče budou velké po upečení - čili kdo raděj větší, dělá větší, kdo menší, dělá ... překvapivě také menší. Necháme přibližně dvacet minut až půl hodiny kynout.

  4. Poté rozložíme vyrostlé a mírně sploštělé bochánky na vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný plech. Zachováme mezi nimi dost velké odstupy. Jemně je ještě pomoučíme a pak dnem sklenice odpovídající velikosti (o maličko menší průměr než bochánek) vytlačíme prostor pro náplň - můžeme ho ještě rozšířit či upravit ručně.

  5. Toto místo naplníme odpovídajícím množstvím svařeného maku a koláče vožíme do trouby rozpálené na 175 stupňů na přibližně patnáct až dvacet minut - doba záleží od barvy. Vyndáme, a necháme vychladnout (pokud možno nezbaštíme ještě teplé, protože by nám pak bylo přeci jen krapet ouvej).



    Z uvedeného množství jsem měl dva plechy, které jsem pekl souběžně. Lze podávat i jako večeři či snídani, s hrnkem mléka nebo kefíru :)

Poznámka

Náplň je možno samozřejmě obohatit o různé oříšky nebo i rozinky, často se přidává také náš český tuzemáček a někdo část maku nahrazuje perníkem nebo piškoty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Makové koláče

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ty jo, super. Vypadá to skvěle, určitě to někdy zkusím. Vnučka Míša Tomanová 8 let.

    Odpovědět

  • medmic medmic(autor receptu)

    Dva plechy to byly, protože jsem zkoušel úpravy těsta pro zrychlení a zjednodušení :) Proto to bylo půl kilo. Původní recept byl kilový a s jistými modifikacemi. Ale tohle vyšlo na jedničku. Drobenku příště přidám.
    p.s. Právě jsem jeden dožvýkal, ještě máme tři, ale to nechám už rodině :-p

    Odpovědět

  • vladi vladi

    :-p:-p hned by jsem si zakousla ňam,ňam.:yes::-D

    Odpovědět

  • janina87 janina87

    taky dělám... ale jen dva plechy??? :-O u nás alespoň 4!!!:-D a trocha drobenky nahóóóru.... mňamka:)

    Odpovědět

  • MIKIKE MIKIKE

    mám na to chut:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: makové koláče kolace makove makový koláč recept na makové koláče makový koláč bez droždí pohádkové makové koláče makové koláče recept makové koláče úprava máku na koláče uprava maku pohádkový makový koláč makovy kolac recept makové recepty koláč makový makový koláč na plech makový koláče jak upravit mák makové koláče recepty recept makové koláče recepty na makové koláče

Zapomněl/a jsem heslo