Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce v Chorvatsku: Svátečním jídlem je tu ryba. Jak ji rychle, ale přitom chutně a pikantně připravit?
Zdroj: zdroj: Pixabay, minipukkik

Pokud budete mít to štěstí a navštívíte Chorvatsko v období Velikonoc, čeká vás opravdový zážitek! Chorvaté berou Velikonoce vážně, a proto se tu dodržuje spousta tradic – a to i těch jídelních.

Vajíčka všech barev

Velikonoce v Chorvatsku jsou příjemným obdobím, kdy se rodiny setkávají, aby společně oslavovaly, pochutávaly si na chutných a tradičních velikonoční jídlech a samozřejmě si připomněly křesťanské tradice těchto svátků jara. Celou atmosféru dokresluje i počasí, které bývá mnohem teplejší a přívětivější než u nás. I tady se barví vajíčka, a to už více než 600 let! Barvy je možné koupit v obchodě, ale mnoho rodin volí ty tradiční přírodní.

Modrá barva na vajíčkách je z tmavých vinných hroznů nebo z červeného zelí. Silná káva, skořápky vlašských ořechů nebo silný čaj zbarví vejce nahnědo, mladý špenát nebo petrželová nať nazeleno. Mrkev, vzácný šafrán a kurkuma vykouzlí oranžovou, cibulové slupky a šťáva z granátového jablka zase červenou. Za pomoci červené řepy a brusinkové šťávy nabarvíte vejce narůžovo.

Jídlo na prvním místě

Velikonoční pokrmy se začínají připravovat několik dní před Bílou sobotou. Bílá sobota je tradičně ve znamení ryb. Místní nabídka je opravdu pestrá po celý rok, neboť v Jaderském moři žije víc než 400 druhů ryb! O Velikonocích je v Chorvatsku jídlo na prvním místě, zejména velikonoční snídaně, která je obrovská a plná nejrůznějších dobrot! Stejně jako v Rakousku tu snídaně ovládá tradiční šunka. Ta musí být voňavá a šťavnatá. Konzumuje se samotná s pečivem nebo zapečená v chlebovém těstě. Večer před Velikonoční nedělí se lidé účastní noční mše, během níž kněz požehná pokrmům v přineseném košíku, aby se mohly konzumovat ráno o velikonoční neděli.

Mořský vlk v pikantní marinádě

Obědy o Velikonoční neděli jsou vydatné, ale najdeme velké rozdíly pokrmech v různých částech Chorvatska. Na severu Chorvatska oběd začíná kuřecí polévkou, tradičním hlavním chodem je purica s mlincima (pečená krůta s moučnými plackami) nebo pečené kuře či selátko, někde se podává jehněčí.

V přímořských oblastech je běžnou součástí velikonočního oběda ryba. Mezi oblíbené a po celý rok dostupné ryby patří mořský vlk. Někdy se mu říká mořský okoun nebo mořčák chutný a k dostání je po celý rok, a to i ve specializovaných obchodech v Česku. Chorvaté jsou zvyklí ryby připravovat jednoduše, a přitom chutně. Na 4 porce budete potřebovat:

  • 800 g filetů z mořského vlka
  • 1 chilli papričku
  • svazek čerstvé petrželky
  • 1 lžíci čerstvé šťávy vymačkané z limetky
  • cca 1 lžíci olivového oleje
  • pepř a sůl

A jak na to? Filety z mořského vlka uvařte v páře. Připravte si marinádu z najemno nakrájených chilli papriček (předem z nich odstraňte o semínka), olivového oleje, soli, pepře a limetkové šťávy. Uvařené filety mořského vlka přelijte marinádou a posypte nahrubo nasekanými lístky čerstvé petrželky. Podávejte s bílý chlebem nebo s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Podobným způsobem můžete samozřejmě připravovat i jiné druhy ryb.

Sladká velikonoční tečka

Sladkou tečku představují kuglof s kakaem a rozinkami pečený v bábovkové formě nebo rožata, což je vlastně moučník podobný flanu. Na rožatu budete potřebovat:

  • ½ l mléka
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • citronová kúra
  • likér z okvětních lístků růže (růžový likér lze koupit i u nás)
  • 200 g zkaramelizovaného cukru

A jak na to? Smíchejte cukr, vanilkový cukr a mléko, svařte, sundejte z plotýnky a nechte ochladit. Do vychlazeného mléka přidejte vejce, dobře promíchejte a  přidejte citronovou kúru a pár kapek růžového likéru. Nechte na pánvi zkaramelizovat cukr. Opatrně ho nalijte na stěny skleněné mísy, ve které se bude rožata připravovat, a nechte vychladnout. Pak sem nalijte připravenou směs a mísu vložte do větší nádoby s vodou. Předehřejte troubu na 150 °C a nechte v této vodní lázni v troubě tuhnout 45 minut. Dobře vychlazenou rožatu oddělte od stěny skleněné mísy, na mísu položte talíř, otočte a vyklopte. Nakonec zakápněte ještě pár kapkami likéru.

Zdroje informací:
expatincroatia.com
chasingthedonkey.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více