Velikonoce v Chorvatsku: Svátečním jídlem je tu ryba. Jak ji rychle, ale přitom chutně a pikantně připravit?
9. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Pokud budete mít to štěstí a navštívíte Chorvatsko v období Velikonoc, čeká vás opravdový zážitek! Chorvaté berou Velikonoce vážně, a proto se tu dodržuje spousta tradic – a to i těch jídelních.
Vajíčka všech barev
Velikonoce v Chorvatsku jsou příjemným obdobím, kdy se rodiny setkávají, aby společně oslavovaly, pochutávaly si na chutných a tradičních velikonoční jídlech a samozřejmě si připomněly křesťanské tradice těchto svátků jara. Celou atmosféru dokresluje i počasí, které bývá mnohem teplejší a přívětivější než u nás. I tady se barví vajíčka, a to už více než 600 let! Barvy je možné koupit v obchodě, ale mnoho rodin volí ty tradiční přírodní.
Mohlo by vás zajímat
Modrá barva na vajíčkách je z tmavých vinných hroznů nebo z červeného zelí. Silná káva, skořápky vlašských ořechů nebo silný čaj zbarví vejce nahnědo, mladý špenát nebo petrželová nať nazeleno. Mrkev, vzácný šafrán a kurkuma vykouzlí oranžovou, cibulové slupky a šťáva z granátového jablka zase červenou. Za pomoci červené řepy a brusinkové šťávy nabarvíte vejce narůžovo.
Jídlo na prvním místě
Velikonoční pokrmy se začínají připravovat několik dní před Bílou sobotou. Bílá sobota je tradičně ve znamení ryb. Místní nabídka je opravdu pestrá po celý rok, neboť v Jaderském moři žije víc než 400 druhů ryb! O Velikonocích je v Chorvatsku jídlo na prvním místě, zejména velikonoční snídaně, která je obrovská a plná nejrůznějších dobrot! Stejně jako v Rakousku tu snídaně ovládá tradiční šunka. Ta musí být voňavá a šťavnatá. Konzumuje se samotná s pečivem nebo zapečená v chlebovém těstě. Večer před Velikonoční nedělí se lidé účastní noční mše, během níž kněz požehná pokrmům v přineseném košíku, aby se mohly konzumovat ráno o velikonoční neděli.
Mohlo by vás zajímat
Mořský vlk v pikantní marinádě
Obědy o Velikonoční neděli jsou vydatné, ale najdeme velké rozdíly pokrmech v různých částech Chorvatska. Na severu Chorvatska oběd začíná kuřecí polévkou, tradičním hlavním chodem je purica s mlincima (pečená krůta s moučnými plackami) nebo pečené kuře či selátko, někde se podává jehněčí.
V přímořských oblastech je běžnou součástí velikonočního oběda ryba. Mezi oblíbené a po celý rok dostupné ryby patří mořský vlk. Někdy se mu říká mořský okoun nebo mořčák chutný a k dostání je po celý rok, a to i ve specializovaných obchodech v Česku. Chorvaté jsou zvyklí ryby připravovat jednoduše, a přitom chutně. Na 4 porce budete potřebovat:
- 800 g filetů z mořského vlka
- 1 chilli papričku
- svazek čerstvé petrželky
- 1 lžíci čerstvé šťávy vymačkané z limetky
- cca 1 lžíci olivového oleje
- pepř a sůl
A jak na to? Filety z mořského vlka uvařte v páře. Připravte si marinádu z najemno nakrájených chilli papriček (předem z nich odstraňte o semínka), olivového oleje, soli, pepře a limetkové šťávy. Uvařené filety mořského vlka přelijte marinádou a posypte nahrubo nasekanými lístky čerstvé petrželky. Podávejte s bílý chlebem nebo s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Podobným způsobem můžete samozřejmě připravovat i jiné druhy ryb.
Mohlo by vás zajímat
Sladká velikonoční tečka
Sladkou tečku představují kuglof s kakaem a rozinkami pečený v bábovkové formě nebo rožata, což je vlastně moučník podobný flanu. Na rožatu budete potřebovat:
- ½ l mléka
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 2 vanilkové cukry
- citronová kúra
- likér z okvětních lístků růže (růžový likér lze koupit i u nás)
- 200 g zkaramelizovaného cukru
Mohlo by vás zajímat
A jak na to? Smíchejte cukr, vanilkový cukr a mléko, svařte, sundejte z plotýnky a nechte ochladit. Do vychlazeného mléka přidejte vejce, dobře promíchejte a přidejte citronovou kúru a pár kapek růžového likéru. Nechte na pánvi zkaramelizovat cukr. Opatrně ho nalijte na stěny skleněné mísy, ve které se bude rožata připravovat, a nechte vychladnout. Pak sem nalijte připravenou směs a mísu vložte do větší nádoby s vodou. Předehřejte troubu na 150 °C a nechte v této vodní lázni v troubě tuhnout 45 minut. Dobře vychlazenou rožatu oddělte od stěny skleněné mísy, na mísu položte talíř, otočte a vyklopte. Nakonec zakápněte ještě pár kapkami likéru.
Zdroje informací:
expatincroatia.com
chasingthedonkey.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Velikonoční beránek: Kde koupit nejlepší jehněčí a jak upravit kýtu, jak krk a co s žebry
Velikonoce v Polsku: Vláčný koláč mazurek podle našeho receptu zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42