Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestová sezona je v plném proudu a vám už dochází inspirace, jak ještě si chřest připravit? A co třeba zkusit chřestové hranolky? Jsou pečené v troubě, takže veskrze dietní, krásně křupou a když zmíníte slovo hranolky, určitě na ně nalákáte i děti. S dipem jsou i vynikajícím pohoštěním.

Netradiční úprava chřestu

Chřestové hranolky sice nejsou hranolky v pravém slova smyslu. Svým podlouhlým tvarem však oblíbenou fastfoodovou specialitu připomínají, nejlepší jsou servírované s kečupem nebo s majonézou a také jsou tak úžasně křupavé. Jde zkrátka o ideální pochutinu na párty a výbornou alternativou, jak trochu neobvykle připravit chřest, když už jste dalšími chřestovými pochutinami přejedeni. Navíc jej v této formě ochotněji ochutnají děti nebo další nedůvěřivci, kteří se dosud chřestu vyhýbali. Chřestové hranolky jsou i vynikající přílohou ke steaku nebo k pečené rybě.

Chřest jako delikatesa

Chřest je oblíbenou jarní zeleninou, vzhledem k jeho výjimečné chuti by se dal považovat přímo za jakousi zeleninovou delikatesu. Nejčastěji je k dostání jeho zelená verze, která má výraznou a mírně nahořklou chuť, jemnější je bílý chřest, nejméně obvyklý je chřest fialový. Všechny druhy chřestu mají široké možnosti využití, z bílého se nejčastěji dělají jemné polévky, všechny druhy jsou vynikající vařené a podávané s holandskou omáčkou. Vařený chřest se hodí do rizota i těstovinových jídel, můžete jej použít jako náplň do slaného koláče quiche a vynikající je rovněž grilovaný nebo pečený právě ve formě hranolek.

Pečený chřest se strouhankou

Pečené chřestové hranolky jsou zdravější alternativou běžných hranolků. Ve skutečnosti jde o chřest obalený ve strouhance smíchané se strouhaným parmazánem, který se v troubě upeče dokřupava. Místo klasické strouhanky je lepší použít panko strouhanku, která vytvoří na chřestu krásně křupavou krustičku. Vynikající alternativou je rovněž kukuřičná strouhanka, kterou ocení i ti, kteří nemohou lepek. Strouhanku výborně ochutí již samotný sýr, můžete do ní přidat i mletou papriku nebo pepř.

Jak chřest připravit?

Na chřestové hranolky se výborně hodí všechny druhy chřestu, nejlepší jsou však z toho zeleného. Pokud máte mladé výhonky, nemusíte je ani loupat, stačí jen odříznout případné trochu dřevnaté konce. Vzrostlejší stonky se vyplatí nejen oloupat, ale také předem krátce povařit. Stačí jen 5 minut, pak chřest zchlaďte a osušte. Malé výhonky můžete péct rovnou bez předvaření. Důležité je péct chřest na plechu jen v jedné vrstvě a tak, aby se výhonky nedotýkaly. Jen tak budou hranolky krásně křupavé a strouhanka se na nich nerozmočí.

Recept na křupavé chřestové hranolky

Pokud jste se pro chřestové hranolky nadchli, zkuste je připravit podle následujícího receptu. Připravte si: 1 svazek zeleného chřestu (cca 15 stonků), ¼ hrnku panko strouhanky, ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu, 1 vejce, sůl, případně pepř a mletou papriku, olej ve spreji.

Postup: Stonky chřestu omyjte, případně oloupejte a odřízněte dřevnaté konce. V míse rozšlehejte vejce. Panko strouhanku nasypejte na plech, postříkejte trochou olivového oleje a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Krátce ji zapečte dozlatova, vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji smíchejte se strouhaným parmazánem. Jednotlivé stonky chřestu namáčejte do rozšlehaného vajíčka a pak obalte ze všech stran ve směsi strouhanky a parmazánu. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, opět poprašte olejem a vložte do trouby, v níž zvýšíte teplotu na 220 °C. Chřest pečte asi 10 minut pěkně dokřupava. Plech vyjměte z trouby a nechte krátce vychladnout. Podávejte jej s kečupem nebo s ochuceným dipem z majonézy či kysané smetany.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více