Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
28. 6. 2022 Vaření
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých receptech používá košer sůl? Najdete ji převážně na různých zahraničních stránkách, ale čím dál tím častěji se dostává i do českých receptů. Čím je vlastně košer sůl tak výjimečná, chutná jinak nebo se dá nahradit běžnou kuchyňskou solí?
I sůl může být košer
Slovo košer je vám asi známo v souvislosti s židovskou kuchyní a s ní má co do činění i košer sůl. Tímto názvem je původně označována sůl, která byla vyrobena v souladu s pravidly židovské víry. Tato sůl je opatřena certifikátem od specializovaných certifikačních agentur a schválená jako vhodná pro židovskou komunitu. Košer sůl se vyznačuje většími vločkovými krystalky než má běžná kuchyňská sůl. Jako košer se tak přeneseně označuje i sůl s podobnými krystalky.
Mohlo by vás zajímat
Sůl na košerování masa
Tento přenesený název se začal používat hlavně v Severní Americe a odkazuje na proces úpravy masa běžný v židovské kuchyni, tzv. košerování. Ten spočívá v tom, že se z masa a drůbeže před přípravou k jídlu odstraní krev. Košerovat lze přitom jen maso z košer zvířat, která byla řádně poražena a ze kterých již byly odstraněny zakázané části. Proces košerování zahrnuje následující kroky: omytí nebo opláchnutí masa, jeho namočení do vody, nasolení a trojí důkladné opláchnutí. Při tomto procesu je tedy potřeba sůl, která k masu dobře přilne, což vločková sůl dokonale splňuje. Košer sůl by se tedy v přeneseném významu spíš měla označovat jako košerovací.
Čistá chuť a velké vločky soli
Košer sůl se obvykle získává těžbou pevných podzemních ložisek soli (jako kuchyňská sůl), je však méně zpracovaná než kuchyňská sůl. V případě košer soli ovšem záleží hlavně na její struktuře, nikoli na způsobu výroby. Košer sůl se totiž vyznačuje na rozdíl od té kuchyňské hrubší konzistencí a plochými zrnky, které připomínají větší vločky. Košer sůl je výjimečná tím, že jde o čistou sůl vyrobenou výhradně z chloridu sodného a obvykle neobsahuje žádné další obvyklé přísady jako je třeba jód.
Mohlo by vás zajímat
U košer soli nehrozí přesolení
Košer sůl vyniká čistou chutí a absenci hořkosti způsobenou právě jódem, proto bývá často upřednostňována před jinými druhy soli. Větší krystalky této vločkové soli se navíc dají snadno rozmělnit mezi prsty, což usnadňuje její nabírání a posypávání pokrmu. Širší zrna solí potraviny jemnějším způsobem než stolní sůl. Používání košer soli zvýrazňuje chuť potravin a nezpůsobuje jejich přesolení. Díky svým vlastnostem je tak košer sůl na solení mnohem vhodnější než kuchyňská.
Místo košer mořskou nebo kuchyňskou sůl?
Košer sůl je opravdu univerzální, nejvhodnější je však na vaření, neboť se rozpouští rychleji, což oceníte když solíte tzv. od oka. Vynikající je rovněž k nakládání a solení masa před tepelnou úpravou. Košer sůl u nás ale není tak snadné sehnat a většinou je poměrně drahá (např. 650 g koupíte za 150 Kč). Na druhé straně, v mnoha receptech je nezastupitelná a na nakládání masa je opravdu skvělá. Ostatně, necelé kilo by vám s přehledem mělo stačit na celou grilovací sezonu.
Pokud ale košer sůl nemáte a v receptu je uvedena, můžete ji nahradit kuchyňskou, ovšem ne ve stejném poměru. Košer sůl totiž váží méně než kuchyňská sůl. Kuchyňské soli stačí v pokrmu použít poloviční množství než soli košer. Pokud byste přidali stejné množství byl by pokrm přesolený. Další možnou náhražkou za košer sůl je sůl mořská nebo himalájská, stejných vlastností s nimi ale nedosáhnete.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se… Číst více
7 oblíbených dětských pochoutek. Co dobrého připravit dětem na jejich svátek. Tipy na dobroty, které zaručeně potěší
Mezi nejoblíbenější dětské dobroty patří domácí zmrzlina, barevné jednohubky, ozdobené cupcakes či rychlý jahodový dort. Můžeme upéct drobné slané… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte,… Číst více
7 nejlepších cookies, které udělají radost dětem. Hodí se do nich mrkev, čokoláda i arašídy. Osvědčené recepty poradí, jak je upéct
Pohoštění, jedlý dárek nebo svačinka Příprava těsta na cookies je záležitostí chvilky, často do něho přidáváme nakrájené ořechy a čokoládu. Můžeme… Číst více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví,… Číst více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef… Číst více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
Židovské brambory či jeruzalémský artyčok: Z topinamburů uděláte skvělou polévku i salát
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami