Bylinková sůl

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 19 názorů

Suroviny

hrubozrnná sůl
celerová nať
majoránka
petržel
rozmarýn
(drcené sušené bylinky - podle vašeho uvážení a chuti)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Základem pro recept je zajistit si už v sezóně dostatek bylin a nakrájené je ve stínu dobře usušit.
    Každý ví, která bylinka mu voní nejvíc, kterou používá častěji a kterou zase méně. Proto bych doporučila vznikající směs bylin s pauzami očichávat (krásná práce!), dolaďovat a až si budete téměř jistí, zkuste jí posypat pár brambor a upéct.

  2. Máte-li pocit, že tohle je to pravé, smíchejte byliny se solí. Té raději malinko méně (přidat ostatně můžete kdykoliv), ať nemáte jídlo s bylinkovou solí sice nádherně voňavé, ale přesolené.

  3. Kromě u nás všech oblíbené celerové natě se chystám i na planě rostoucí popenec, který směsi přidá maličko pepřovou příchuť.

    Plánuji si směsí udělat několik, každou trochu jinou a už se těším na pečené brambory, voňavé bylinkami nebo nějakou obyčejnou chlebovou placku, neobyčejně vonící...

Poznámka

Původní recept http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bylinková sůl

  • magdalenka magdalenka

    spagetka:vňať zeleru, ligurčeku a petržlenu mám (pomer 1:1:1) nasušenú bez soli. Usuším v sušičke, rozmrvím a preosejem cez sitko. Ligurček je už teraz obrovský, zeler som nedávno zasadila - priesady, petržlen ledva vidno zo zeme. Takže suším na etapy. Ale petržlen mi nevymrzne nikdy, takže skoro vždy mám aj čerstvú vňať, je mrňavá, ale trčí zo snehu v zime.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen:Alle já vás pochopila ;-);-):-D:-D:yes::yes:. Prostě mě zarazilo, že to fakt dělám a naprosto mě nenapadlo, že tu takováhle samozřejmost není. No vidíš, člověk vymýšlí bůhvíjaké recepty a takovéhle základy každého pořádného vaření ho nenapadnou vložit. Ale udělalas dobře, od toho tu jsou vařící topky ;-);-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: :-Ojá si srandu nedělala (tedy ne, že bych myslela, že ji neuneseš:-D) ale protože jsi to tu hned tak jistě napsala, že děláš každý rok...a proto, že já ještě nedělala, myslela jsem, že poradíš líp, až se ozveš;-)
    Šalvěj mi letos vymrzla, zrovna jako anansová máta:-//

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    BlankaZ: Teprve teď projíždím komentíky :-8 - určitě nejlepší je jeden druh. Ale rozhodně se k sobě hodí nať petržele, celeru a libečku - jo myslím jen lístky, stonky rozsekám a dávám do mražáku a pak také dám do polévky. Poměr každý musí volit dle sebe, já dávám 2 díly libečku, zbytek 1 díl.
    Jinak s libečkem se má rádo i oregano a majoránka (já dávám přednost oregánu)
    Bazalka buď lepší samotná nebo se saturejkou.
    Kopr dávám samotný, i kdeyž jsem ho s libečkem zkoušela, ale vzájemně se tloukly.
    Tymián s oregánem taky jde

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: magdalenka: Ještě si ze mne dělejte srandu :-D:-D:-D:yes::yes::yes:, mně prostě nenapadlo přidat sem takovýhle recept, zrovna tak jako to libečkové polévkové koření, co dala Jana R., noooo :-8:-8:-8:-8
    A bylinkové octy nebo oleje tu někde byly, nebo ne? Teď to nemám čas projíždět. Ale počítám zas s obnovením zásob, což letos začneme ve spolupráci s dcerou, (mmch. pro klid v rodině se naučila používat libeček, protože její manžel ho také miluje :-D:-D:yes::yes:)
    Kromě toho, co máte, mám ještě saturejku, šalvěj, tymián. Jediné. co holt čerstvé nemůžu, je koriandr, kuličky ale ano.
    Magdi, to víš, že je blbost to všechno smíchat dohromady :-D:-D, magdi - do polévky tu nať celeru, petržele a libečku - ta nemá v polévce chybu :yes::yes::yes:, někdy ji i jen suším a míchám bez soli dohromady.
    Teď to mám doma hodně hektické, ale snažíme se.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: mám tytéž bylinky, navíc snad jen oregano, bazalku, naťovou petržel a máty v několika druzích - vůni čerstvých bylinek miluji:-8
    Recept jako takový to asi úplně není, ale máme tu víc návodů, postupů...a všechny vítané.
    Taky věřím, že spagetka poradí, popř. i vyfotí;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen::yes: Pripadá mi toto ako úžasná vec (až sa divím, že ma to nenapadlo, divím sa skromne :-)) A špagetka to má v malíčku a tajila to pred nami!).
    Mám libeček, zeler, petržlen, majorán, oregano, levanduľu, mätu a meduňku. Dokopy by to bolo veľmi divoké.:-)) Možno mi stačia do soli tie prvé tri bylinky, príp.niečo dokúpim.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    BlankaZ: ale níže píše spagetka, že tuhle sůl dělá často - snad poradí víc, přesněji ona?;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    BlankaZ: Blabko, já sama to budu dělat až letos, bylinek mám v zahrádce dost. Doufám, že se mi povede udělat směsí víc - nemáme s manželem stejné chutě.
    Budu dělat pocitově (po čichu:-D) proto teď od stolu přesně neporadím - prostě smíchám malé množství bylinek (malé proto, že kdyby mi to ve výsledku nevonělo, nebudu mít velkou škodu, kdybych měla vzorek vyhodit). Ale jak píšu - celer, možná ždibec libečku, popenec pro pepřovou chuť a dál uvidím (tedy - ucítím). Těším se na to;-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    dáváte jednu bylinku anebo nějakou směs,popř.jakou-aby se to netlouklo?děkuji:-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Dobrý tip na dárek:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: to je fajn, těším se na fotky;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tuhle sůl si dělám často, vidíš, ani mě nenapadlo přidat recept. A hádej, kterou bylinku dávám nejčastěji? Správně, libeček :-D:-D:-D
    Jinak dávám i celerovou, petrželovou nať a mám směs do polévek. Pak rozmarýn ke zvěřině atd... ;-):-p:yes: Prostě všechny bylinky, dělám i oleje, octy....

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    U nás - celer, možná petržel (koupili jsme nějakou echt naťovou, tak uvidíme) a rozmarýn, samo;-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: jé to si taky dělávám, bylinky používám podle momentální nálady, sůl kupuju hrubozrnnou v Bille za cca 12.-Kč takže to vyjde hodně levně oproti bylinkovým solím z krámků s kořením

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bylinková sůl bylinková sul recept domácí bylinková sůl bylinkové soli recept na bylinkovou sůl bilinková sůl jak udelat bylinkovou sul jak se dělá bylinková sůl just bylinková sůl recept bylinková sůl sůl s bylinkami bylinky v soli bylinkové soli recepty recept na bilinkovou sůl sul bylinková sůl výroba recepty bylinkova sul celerová sůl jak si udelat bylinkovou sul bylinkove soli recept

Zapomněl/a jsem heslo