Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kde všude můžete použít kešu oříšky: Nahradí mouku v koláčích a dá se z nich udělat i tahle výborná majonéza
Zdroj: Freepik, jcomp

Kešu oříšky dnes seženete v každém obchodě, obvykle si je kupujeme slané a opražené, kterou jsou ideální na večerní chroupání u televize. Ty neslané se ale dají využít mnoha jinými způsoby. Oblíbené jsou hlavně mezi vegany jako alternativa různých mléčných výrobků, uděláte z nich ale i mouku.

Kešu oříšky nejsou oříšky

Křupavé oříšky vyznačující se svých zahnutým tvarem připomínajícím ledvinu zná asi každý. Víte ale, že kešu oříšky ve skutečnosti vůbec žádnými oříšky nejsou? Pravé ořechy totiž pocházejí z plodů s jediným semenem a tvrdou skořápkou, která se po dosažení zralosti neotevře. Kešu rostou na stromě s názvem ledvinovník západní. Najdete je na spodní částí jejich nepravých červenožlutých plodů označovaných jako kešu jablka. Z nich právě vyrůstá jakási zahnutá stopka, v níž se ukrývá kešu oříšek. Kešu ořechy původně pocházejí z Jižní Ameriky a v 16. století je z Brazílie začali vyvážet Portugalci. Mezi dnešní největší producenty kešu patří Indie, Mosambik, Vietnam a Nigérie.

Kešu ideální do krémů

Kešu ořechy mají vysoký obsah minerálních látek, jako je železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, draslík, selen a měď. Jsou také zdrojem vlákniny, thiaminu, kyseliny pantotenové a vitaminu K. Mají jemnou chuť a krémovou, bohatou konzistenci, jíž trochu připomínají arašídy. Navzdory své bohatosti nejsou tak tučné jako jiné druhy ořechů. Díky své krémové konzistenci a jemné chuti jsou přímo předurčené z nich vytvořit nějaké krémy a použít je právě míst živočišných produktů. Když se namočí do vody, změknou, zesládnou a po rozmixování z nich vznikne krásně hladká a jemná hmota, kterou pak můžete různými způsoby upravit a použít do různých dezertů nebo omáček místo smetany.

Jednoduchá kešu mouka třeba na sušenky

Jednou z nejjednodušších možností, jak kešu oříšky využít, je rozmixovat je na mouku a použít je stejně jako běžnější mandlovou mouku. Tuto zdravější ořechovou mouku pak můžete použít do mnoha moučníků jako alternativu té pšeničné, což ocení nejen bezlepkáři, ale i vyznavači nízkosacharidové stravy. Domácí kešu mouka je snadná na přípravu, protože syrové kešu nemají slupku jako mandle, i bez nutnosti loupání vám tak vznikne krásně světlá mouka. Jediné, co potřebujete, je nějaký výkonný mixér. Do něj vložte oříšky a mixujte je co nejvíc dohladka. Podle potřeby seškrabujte ze stěn mixéru. Jakmile je mouka hotová, nezapomeňte ji přesít přes jemné síto, abyste odstranili všechny velké nezpracované kousky kešu oříšků a mouka byla co nejjemnější.

Jemné kešu máslo

Z pražených a syrových kešu oříšků se vyrábí také vynikající ořechové máslo, kterým můžete nahradit to arašídové. V případě toho domácího si navíc sami rozhodnete, zda a jaká do něj přidáte sladidla, určíte množství soli, případně si ho můžete navíc dochutit třeba skořicí nebo vanilkou. Výborně jej pak využijete třeba do jogurtu s vločkami a ovocem. Příprava je snadná. Budete potřebovat: 3 šálky  nesolených kešu oříšků, 1 polévkovou lžíci oleje (např. kokosového), 1/4 lžičky mořské soli, 1/4 až 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 až 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu, med nebo javorový sirup podle chuti.

Ořechy nejprve opékejte 3 až 5 minut v troubě při teplotě 180 °C, dokud lehce nezhnědnou, nechte vychladnout. Ořechy pak vložte do mixéru a mixujte dohladka. Přidejte olej a poté zpracovávejte další 2 až 3 minuty, dokud nevznikne lesklá a hladká hmota. Když je kešu máslo hladké a krémové, přidejte sůl, skořici a vanilku a opět zapracujte. Máslo skladujte v chladu v uzavřené nádobě, například ve zavařovací sklenici, po dobu několika týdnů.

Lehká kešu majonéza

Milujete saláty s majonézovou zálivkou a hranolky s tatarkou. Zdravější alternativu klasické majonézy snadno uděláte i z kešu oříšků. Jak na to? Připravte si: 1 šálek kešu oříšků, 1 lžíci citronové šťávy, 1  lžíci jablečného octa, 1 lžičku hořčice (dijonské), 1 lžičku česnekového prášku, ½ lžičky cibulového prášku (nemusí být), ¼ lžičky mořské soli a ¼ až ½ šálku vody. Kešu oříšky nejprve namočte na 30 minut do horké vody. Díky tomu bude majonéza mnohem krémovější. Odmočené kešu pak dejte spolu s dalšími ingrediencemi do mixéru a zpracujte je do hladké a krémové konzistence. Ochutnejte, případně ještě dolaďte. Nalijte do sklenice nebo nádoby a uložte do lednice. Vydrží přibližně týden.

Zdroje informací:
Cashews.org
Healthline.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více