Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rajčatový protlak
Zdroj: Freepik, user14908974

Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky zrát, čeká vás pěkná úroda. Co s velkým množstvím zralých rajčat? Uskladněte si je na zimu. Využijte šest způsobů, jak se z naší nejoblíbenější zeleniny těšit po zbytek roku.

Uchovávání a zpracování rajčat

Když je nadúroda rajčat, je třeba reagovat rychle, abyste o tyto úžasné poklady nepřišli. Nedávejte je do chladničky. Nejen že by moučnatěla, ale také by ztratila chuť, což je poměrně škoda. Zralá rajčata můžete uchovávat v různé podobě. Můžete je zmrazit, usušit, sterilovat, připravit z nich kečup, protlak, passatu. Takže v průběhu roku nebudete potřebovat pro tyto věci do obchodu. A co víc. Jsou domácí, a to je vždy výhra.

Kterákoliv rajčata na jakýkoliv účel musí být důkladně umytá a v bezvadném stavu bez poškození a hnilob. Výsledné produkty pak vydrží skladování až rok.

Rajčata obsahují mnoho skvělých látek a jednou z nich je i lykopen, který má důležitý vliv na organismus. Pokud byste ho chtěli využít co nejlépe, tepelně rajčata zpracujte. Ukázalo se, že při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a v lidské tělo ho absorbuje snáz. Kromě toho je důležité vědět, že lykopen je rozpustný v tucích, pro lepší vstřebatelnost rajčata kombinujte s olejem.

Mražení rajčat

Rajčata nejsou vhodná na mražení, protože změní svou konzistenci. Když je ale budete chtít využít do omáček, klidně je můžete zmrazit. Rajčata je ideální naříznout v horní části do tvaru X, spařit je zhruba 15 sekund ve vroucí vodě a dát do ledové vody. Rajčata oloupejte. S naříznutím to jde téměř samo. Nakrájejte rajčata na větší kousky a vložte je do dobře uzavíratelných sáčků vhodných k mražení. V mrazáku vydrží až rok.

Sušená rajčata

Zralá rajčata můžete i sušit. Jedná se o výbornou možnost uchovávání rajčat. Jak ale na to? Sušení na slunci je poměrně nepraktické a zdlouhavé. Vhodnější je trouba, nebo sušička. A jak poznáte správně usušená rajčata? Jsou vláčná a téměř bez tekutiny. Nelámou se a nejsou tvrdá. Můžete je takto dát do sklenice, ale lepší je zalít sušená rajčata olivovým olejem a doplníte třeba o bazalku, budete mít opět zhruba rok co mlsat. Hodí se ale po nich sáhnout třeba při přípravě těstovin, zimních salátů, ale využijete je například i k pečenému masu.

Rajčatový protlak

Rajský protlak je základem nejrůznějších omáček. Obsahuje to nejlepší z rajčat. Všechnu vůni a sílu v silné koncentraci. Domácí protlak v zimě skutečně oceníte, protože vám připomene krásné slunečné léto. Příprava za to rozhodně stojí. Proces přípravy protlaku není komplikovaný. Vyplatí se, když zvolíte sklenice o různém objemu, abyste vždy dostali potřebný obsah a nic nezbylo.

Domácí kečup

Kečup je velmi častou přísadou na našich stolech. Tak proč si nepřipravit domácí, u kterého nebudete litovat jeho konzumace. Podob kečupů je spousta. Od těch nejjednodušších, bez vážení a zavařování, až po kombinované s kořením v pikantní podobě. Stačí si vybrat pro vás tu pravou variantu.

Rajčatová passata

Passata je italský název pro klasické rajčatové pyré. Jde o koncentrovanou podobu na slunci uzrálých a následně pasírovaných rajčat. Rajčata jsou zbavena slupky a semínek. Výsledkem je báječné kvalitní pyré. Velmi často se používá jako základ omáček k těstovinám, do polévek, při pečení masa, ale také na pizzu.

Omytá rajčata dejte do většího sporáku a ten na plotnu. Rajčata mírně podlijte vodou a přiklopte pokličkou, aby se dusila. Vařte na mírném ohni. Často míchejte a nechte rajčata rozvařit. Pozor na připalování. Směs na passatu nemá mít konzistenci konzistenci protlaku, je řidší. Před pasírováním směs nechte vychladnout. Následně pasírujte přes nerezové síto. Naběračkou vytlačte zbytky šťávy. Výslednou passatu přelijte do skleniček a zavařujete 20 minut při 80 °C.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Zavařovaná rajčata

Rajčata se také dají zavařovat celá, případně rozřízlá, a můžete použít úplně snadný postup. Pokud budete dávat do sklenice celá rajčata, párkrát je na spodu u stopky propíchněte párátkem, aby nepopraskala. Omytá rajčata naskládejte, nebo v případě větších rozkrojte na poloviny nebo čtvrtky, a pak naskládejte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Pokud se budete chtít zbavit slupky, jde to velmi snadno. I zavařovaná rajčata mají velmi široké využití. Můžete si ale připravit také sterilovaná rajčátka s kořením. Kouzelně voňavý pokrm pak využijete pro přípravu polévek, omáček, nebo jako podklad pro některé úpravy masa.

Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76576.aspx
https://www.thespruceeats.com/how-to-preserve-tomatoes-2217665

Náš tip: Chcete vidět, jak se připravují sterilovaná rajčata, která se hodí na vše? Podívejte se na naše video:
 

Sterilovaná rajčata, která se hodí na vše

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JosefZeravicky

22. 8. 2022 09:22

DOBRÝ DEN. Kromě uvedených způsobů uchovaní rajčat dělám víc jak 30 roků velmi dobrou rajčatovou marmeládu, která se hodí ke všem na sladko připravovaným dobrotám, ale i třeba ke grilovanému kabanosu, nebo z určitého kabanosu připravovaným jednohubkám.
Dokonce se mi podařilo u odborníka připravit lahodnou pálenku ,,paradajčicu,, která byla, bohužel byla ozdobou rodinných slavností. Chce to jen cit a fištrón k kulinářství, nikoliv kendalismu.
Případným zájemcům poradím jak na to.
,,toš teda tak,,<3:-O

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více