Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajský protlak
Zdroj: Freepik, mdjaff

Nadměrná úroda rajčat vyzývá k jejich zpracování do domácího kečupu, pyré nebo protlaku. Rajský protlak znamená koncentrovanou chuť toho nejlepšího, co rajčatová sezóna nabízí. Jak ho uvařit, skladovat a do jakých pokrmů použít?

V čem je domácí rajský protlak lepší než kupovaný?

Hlavním benefitem je chuť vlastních vypěstovaných rajčat, která jsou výraznější a sladší, než ta z dovozu pěstovaná narychlo za použití chemie. U domácího protlaku vždy víte, co se v něm nachází, můžete ovlivnit obsah soli i cukru a nepotřebujete na něj zahušťovací a jinak vylepšovací umělé látky. A vzhledem ke stále rostoucím cenám rajčat je také levnější. Pochopitelně, pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete výhodně koupit zralá česká rajčata v době jejich sklizně. 

Rajčata vhodná na protlak

Stejně jako při výrobě domácího kečupu, i na protlak se hodí především hodně zralá rajčata, která jsou měkčí a sladší. Čím sladší rajčata, tím méně cukru na doslazení budete potřebovat. Do rajského protlaku samozřejmě nepatří nahnilá, plesnivá nebo jinak poškozená rajčata, která by mohla celou várku velmi rychle znehodnotit.

Výroba domácího rajského protlaku krok za krokem

Na protlak potřebujete pouze rajčata, cukr a malé zavařovací skleničky. Sůl se do něj používá pouze v případě průmyslového zpracování, při kterém plní funkci konzervantu. V domácím protlaku však potřeba není.

  1. Dokonale očištěná rajčata nakrájejte na menší kousky, vložte do vyššího hrnce a podlijte trochou vody. Stačí jen tolik, aby se rajčata, než pustí vlastní šťávu, nezačala připalovat.
  2. Pod pokličkou za občasného zamíchání dusíte asi 30 minut až jsou rajčata rozvařená. Nechejte trochu zchladnout.
  3. Rajčata propasírujte pomocí vařečky přes sítko, které dokáže zachytit všechny slupky i semínka.
  4. Propasírovanou hmotu znovu přiveďte k varu a při mírné teplotě bez pokličky nechte odpařit přebytečnou vodu. Občas zamíchejte a hlídejte, aby se protlak nezačal připalovat.
  5. Jakmile dostatečně zhoustne, odstavte a ještě chvíli míchejte.
  6. Podle potřeby rajský protlak oslaďte.

Skladování rajského protlaku

V protlaku je chuť koncentrovaná a na přípravu pokrmů postačí malé množství. V otevřené sklenici se protlak bez konzervačních látek rychle kazí, proto je třeba ho ihned spotřebovat. Na skladování protlaku proto použijte malé zavařovací sklenice, které předtím vyvařte i s víčky a nechte dokonale vysušit.

Rajský protlak vložte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte půl hodiny při teplotě 80 °C. Nechte vychladnout a sklenice opatřete štítkem s datem naplnění. Uchovávejte na tmavém a chladném místě, kde vydrží maximálně 1 rok.

Protlak pro dochucení polévky nebo guláše lze zmrazit ve tvořítkách na led.

Jak použít domácí protlak?

Rajský protlak pokrmy skvěle doplní a dodá jim intenzivnější chuť. Hodí se do rajčatových či luštěninových polévek, ale také nejrůznějších omáček. Vyzkoušejte třeba vepřové maso s mrkví a rajským protlakem z pomalého hrnce. Protlak výborně ladí také k hovězímu masu. Důkazem je Shepherd´s pie (pastýřský koláč), který je tradičním britským pokrmem. Malé množství protlaku bývá často tajnou ingrediencí ve výborném hovězím nebo vepřovém guláši. S luštěninami si koncentrovaná chuť rajčat rovněž báječně rozumí, například jej lze přidat k vařené hnědé čočce.

Rajský protlak chutná skvěle i v pokrmech, kde byste ho nečekali. Už jste ochutnali pomazánku nebo domácí chléb s protlakem? Malé množství také vylepší marinádu na grilované kuřecí nebo vepřové maso. Na 5 lžic oleje použijte 1 lžičku protlaku, 1 lžičku tekutého medu, 1 lžíci sójové omáčky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, trochu soli a pepře. Dospěláckou verzi marinády vylepší větší špetka chilli koření. Maso rozklepte a potřete marinádou, ve které nechte kuřecí alespoň 2 hodiny, vepřové nejlépe přes noc.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více