Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

polské jídlo bigos
Zdroj: Toprecepty

Polská kuchyně nám je docela blízká, vždyť hodně Čechů letos vyrazilo na dovolenou právě k Baltu! A možná právě tam ochutnali pravý polský bigos. Směs zelí, masa, hub a švestek dohromady chutná fantasticky. Připravte si toto skvělé jídlo.

Co je bigos

Bigos je polské národní jídlo a jeho příprava je poměrně časově náročná. Je potřeba trochu toho plánování. Guláš totiž budete vařit tři dny, každý den asi hodinu. Samozřejmě můžete proces i zrychlit. Pokud ale chcete skutečnou delikatesu, počkat si, se vypatí. 

Polskou kuchyni ovlivnila hlavně česká, německá a maďarská kuchyně a na pokrmech to je hodně vidět. Co se týká samotného bigose, jedná se o směs masa, zelí, cibule, špeku, hub, švestek a koření, až to tak trochu připomíná styl eintopf neboli „co dům dal". Bigos má spoustu variant. Zatímco švestky, houby, případně červené víno v receptu nejsou nutností, zelí je základ. A ne jedno.

Mělo by být nejen kysané, ale i čerstvé. Jak už jsme zmínili, také masa by mělo být v bigosi několik druhů. Příkladem je hovězí kližka a vepřové žebro. Může se ale jedna i o vepřovou krkovici nebo plec. Bigos původně využívali lovci a formani na cestách a výpravách, aby je prohřál a dodal jim energii. Se solí zacházejte opatrně, obzvlášť pokud jsou v receptu uzeniny, které jsou slané. Dosolujte raději až na závěr přípravy.

Co budete potřebovat na bigos

Jak už jsme uvedli, receptů je spousta. Vyzkoušejte třeba tento. Potřebovat budete: 300 g uzené slaniny, 200 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovičky, 200 g telecího nebo vepřového plecka, 1 kg kysaného zelí, 50 g sušených hub, 1 litr vody, 1 bobkový list, 2 nové koření, 4 kuličky pepře, 120 g sušených švestek, kyselé jablko, pepř a sůl.

Jak na to? Do velkého hrnce se silným dnem dejte slaninu (bez kůže a chrupavek) pokrájenou na 1,5cm kostky a smažte ji na mírném ohni. Občas zamíchněte a nezapomeňte vždy hrnec přikrýt. Smažte asi 10-15 minut, dokud se slanina nerozpustí a nezhnědne. Pak přidejte maso nakrájené na 2cm kostky, přidejte sůl, pepř a opékejte zakryté na středním plameni zhruba 20 minut. Občas promíchněte.

Výsledkem má být hnědé dobře propečené maso. Pak zvyšte plamen a postupně přidávejte kysané zelí bez šťávy, vařte odkryté. Přidejte houby, bobkový list, nové koření a pepř. Zalijte vroucí vodou, promíchněte a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba hodinu. Čas od času promíchejte. Nechte vychladnout a dejte na chladné místo.

Druhý den bigos zahřejte, přiveďte k varu, snižte plamen a přikryté vařte zhruba 1 hodinu. Občas promíchejte. Nechte vychladnout a dejte do chladu. Poslední den přípravy je čas na švestky. Omyjte je a nakrájejte je na menší kousky. Jablko oloupejte (jádřince dejte pryč), nakrájejte na čtvrtky, a pak nadrobno. Dejte jablko i švestky do uvařeného bigose. Přikryté duste zhruba 45 minut. Toto byl tradiční delší postup. Pokrm můžete samozřejmě připravit i bez odležení. Postupujte stejně, po dokončení prvního kroku přidejte do jídla ovoce a provařte. Doporučujeme dělat pokrm v pomalém hrnci!

Jak dlouho vydrží bigos

Bigos ovšem skvěle chutná rozleželý. Dokonce mnohem lépe,než je tomu u guláše. Případně můžete dolít trochu vína a ohřát. Bigos můžete skladovat v lednici maximálně 3 dny. Podávat ho můžete třeba s dobrým chlebem.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/832-polsky-bigos/
https://vysocina.rozhlas.cz/polske-narodni-jidlo-bigos-8208960
https://www.kwestiasmaku.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Alixe

17. 12. 2022 21:44

Dobrý večer, chci uvařit tento recept. Je opravdu potřeba 30 dkg uzené slaniny? Děkuji. Alena<3

Alixe

17. 12. 2022 21:40

Dobrý večer, chtěla bych zkusit tento recept.
Chci vědět, jestli je opravdu potřeba 30 dkg uzené slaniny? Děkuji. Alena<3

janatka janatka

31. 8. 2022 12:54

Bigos miluji, jen nedávám sušené švestky, s tím mi to doma nejedí.:-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více