Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

císařský trhanec Kaiserschmarren
Zdroj: Pixabay, RitaE

Palačinky většina z nás miluje. V Rakousku zase frčí "roztrhané palačinky", neboli dobrota s názvem Kaiserschmarren, nadýchaný a jemný císařský trhanec, podávaný s ovocným kompotem a bohatě pocukrovaný. Jak si tuhle dobrotu připravit?

Co je císařský trhanec

Kaiserschmarren (uvádí se i verze Kaiserschmarrn) je sladký teplý dezert, ale i hlavní jídlo z Rakouska. Jeho překlad zní císařský trhanec. Jde vlastně o smažený pokrm z natrhaných palačinek, často doplněný o rozinky a ovoce a nakonec vydatně pocukrovaný. Kaiserschmarren se tradičně podává s pečenými švestkami. V němčině se dezert jmenuje Kaiserschmarrn, přičemž slovo Kaiser odkazuje rovnou přímo k císaři, výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek nebo nějakou nepovedenou věc.

Kde se vzal císařský trhanec 

Kaiserschmarrn byl vynalezen v roce 1854. Vypráví se, že cukrář v zámku Schönbrunn vytvořil dezert pro císařovnu Sisi, která málo jedla, protože si hlídala postavu. Císař Franz Josef se ale při pohledu na jídlo prý nejdříve rozčílil, co to jsou na talíři za "zbytky". Nakonec ale ochutnal a byl nadšen!

O původu se ale vypráví i příběh z Bad Ischlu, který navštívil Franz Josef spolu se Sisi. Hlavní kuchař vymyslel pro císařovnu něco nového a lehkého, s ohledem na problémy císařovny se zuby okopíroval jednoduchý dezert vyrobený z mouky, mléka a vajec, který byl oblíbený v Horním Rakousku - „Kaserschmarren“. Jídlo zjemnil rozinkami a podával jako dezert. Císař si myslel, že neříká kaser ale kaiser (jako císař) a domníval se, že to je na jeho počest. Která z teorií platí, to nevíme, jisté je, že se "roztrhaná palačinka" uchytila a časem se z ní stal slavný rakouský dezert. 

Rakouská

Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…

Trhanec podle „Sandtnerky“

Císařský trhanec se ale od naší palačinky hodně odlišuje hlavně konzistencí těsta, které je oproti ní nadýchané a spíš se podobá omeletě. Místo celých vajec se totiž do těsta přidává sníh. Lehoučké těsto se pak nalije na rozehřátou pánev s máslem či olejem a nechá se ztuhnout. Pak se otočí, natrhá na kousky a dopeče dozlatova.

Tradičně se trhanec podává s kořeněným švestkovým kompotem, jsou však i varianty s jablečným pyré (Äpfelschmarrn), s třešněmi či višněmi (Kirschschmarrn) nebo s bramborami (Erdäpfelschmarrn). Těsto na trhanec se dá samo o sobě vylepšit přidáním rozinek naložených v rumu.

Slavná kuchařka Marie Janků Sandtnerová uvádí ve své kuchařské knize odlehčenou verzi trhance s tvarohem: Do umíchaného másla (3 dkg) se solí dobře zamíchejte 6 dkg cukru, 3 žloutky, zrníčka z vanilkového lusku, citronovou kůru, 45 dkg tvarohu a 60 ml smetany. Přidejte tuhý sníh ze 3 bílků a 6 dkg mouky. Pak těsto nalijte do dobře vymazaného pekáče, vložte do trouby a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Poté těsto roztrhejte dvěma vidličkami a dejte ještě na chvíli do trouby. Upečený trhanec pocukrujte a podávejte k němu rybízovou nebo malinovou šťávu

Kaiserschmarren můžete připravit i podle tohoto receptu. Při smažení směs rozdělujte vařečkou na kousky a někdy nechte s cukrem zkaramelizovat. Rakouští kuchaři o jídle říkají, že toto „jídlo chudých“ je možné nakonec povýšit tím, že na něj přidáte jablkovou omáčku, meruňky, švestkový rozvar nebo zkrátka cokoliv, co je právě v sezóně. Na dezert by se dala dát i šlehačka nebo zmrzlina, což by podle nich ale byla příliš dobrá věc k tomuto „obyčejnému“ jídlu. Kaiserschmarren je nejlepší neskladovat, protože v lednici rychle vysychá.

Náš tip: Dostali jste při čtení chuť na klasické palačinky? Připravte si je podle našeho videa:

Zdroje informací:
https://klexikon.zum.de/wiki/Kaiserschmarrn
https://info.bml.gv.at
https://www.chefkoch.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více