Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví až z rakouských lázní. Išlské dortíčky miloval i samotný císař pán Franz Josef
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Patří k pracnějším druhům cukroví, vše vám ale vynahradí tím, jak krásně vypadají – prostě jako malinké nazdobené dortíčky. Jsou plné ořechů, vylepšené máslovým krémem s trochou rumu a když je upečete již teď, budou mít dost času na rozležení a o svátcích budou přímo dokonalé.

Tak trochu dortíkové jednohubky

Išlské nebo někdy také išelské dortíčky vypadají na první pohled přímo luxusně a i jejich příprava vám zabere o trochu víc času než třeba příprava rohlíčků. Vynaložené úsilí se ovšem vyplatí. Samotné cukroví ostatně na výrobu tak náročné není, jen musíte provést hodně kroků, než se vám pod rukama zrodí tento malý sladký zázrak. Jejich základ tvoří vykrojená kolečka z těsta podobného jako na rohlíčky, tedy nejlépe z mandlového těsta. Upečená kolečka se pak slepují buď máslovým krémem vyšlehaným se žloutky, případně pudinkovým krémem z pudinkového prášku různé příchutě. Horní část dortíčků se ještě máčí v čokoládové polevě a třešničkou na išlských dortíčcích je lískový, vlašský či pekanový ořech nebo mandle. Išlské cukroví má mnoho variant a dá se různými způsoby vylepšovat a obměňovat. Těsto se třeba poměrně často dochucuje kakaem. Do krému se přidávají mleté ořechy, někdy se máslový krém dochucuje džemem nebo se naopak džem přidává jako samostatná vrstva.

Opěvované a zbožňované

Išlské dortíčky jsou jedním z druhů cukroví, které k vám vnesou kouzlo poctivé cukrařiny z dob Rakouska-Uherska. Zrodily se kdysi dáno v rakouském městě Bad Ischl. Toto rakouské letovisko bylo, jak se píše na stránkách Habsburger.net, vyhlášenými lázněmi, kam se sjížděly známé osobnosti z celé Evropy a v místních kavárnách působili ti nejlepší cukráři. Jedním ze stálých hostů tu byl samotný císař František Josef I., který sem jezdil od malička a právě zde se seznámil a i zasnoubil se svou ženou a budoucí císařovnou Alžbětou Bavorskou, známou jako Sisi. A právě tady ochutnal místní populární pečivo zvané Ischler Törtchen. Oblíbil si je natolik, že si je pak nechával dovážet až do Vídně na císařský dvůr. Toto dodnes populární čajové pečivo bylo podle stránek Zauner.at poprvé upečené v Bad Ischlu v místní cukrárně Zauner, a to již v 19. století. Císař nebyl jediný, kdo je tak zbožňoval. Důkazem budiž, že v roce 1958 získaly dortíčky ocenění na světové výstavě v Bruselu poté, co je tam připravil tehdejší hlavní cukrář Zauneru Richard Kurth. Jen o rok později pronikly do uměleckých sfér, když na jejich počest vytvořil skladatel Eugen Brixel koncertní valčík pojmenovaný Ischler Törtchen.

V cukrárně se dortíčky prodávají stále, a to dokonce ve dvou variantách – jemné a vánoční. Jemná verze se stále vyrábí podle původní tajné receptury Richarda Kurtha. Skládá se z dvou sušenek z křehkého těsta o průměru 5-8 cm spojených k sobě čokoládovou krémovou náplní, které jsou pak celé zalité kakaovou fondánovou polevou a dozdobené nasekanými pistáciemi. Rakouská vánoční verze je ovšem trochu jiná. Dělá se totiž z piškotového těsta obohaceného o nasekané lískové oříšky. Z těsta vykrojená kolečka se pak slepují nějakou kyselejší marmeládou, oblíbená je hlavně meruňková, a čokoládová poleva má lehce kávovou příchuť. Dalo by se říct, že verze, které se pečou v českých domácnostech, jsou tak trochu kombinací obou variant a z každé si berou to nejlepší. Ať už si vyberete jakýkoliv recept, můžete si být jisti, že s napečenými a nazdobenými išlskými dortíčky budete o svátcích vždy za hvězdu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více