Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bramborová torilla
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

V dalším dílu soutěžního pořadu Babičko vař! připravil moderátor pořadu, kuchař a semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020 Pavel Berky španělskou tortillu. Zjistěte, čím dodal bramborám skvělou chuť v tomto snadném receptu.

Jak vypadá španělská tortilla

Španělská tortilla, to je vlastně klasika španělské kuchyně. Slovo „tortilla“ pochází ze španělského slova „torta“, což je v překladu „dort“. A také tak vypadá. Pokud byste ve Španělsku hledali toto jídlo, je třeba se pídit po názvu „tortilla de patatas“ neboli „tortilla z brambor“. My jsme si vzali název z oblasti Latinské Ameriky, kde jídlu říkají „tortilla española“, tedy „španělská tortilla“. Mexické tortilly připomíná jen názvem.

Jde totiž vlastně o omeletu s bramborami a dalšími ingrediencemi, kde především nechybí vejce a dobrý olej. Velmi často se v pokrmu objevuje cibule. Kdo ji nemá rád, může využít sušenou cibuli, která má slabší aroma. Volba pánve vám dopřeje tortillu podle vašich představ. Menší a hlubší pánev umožní připravit vyšší tortillu a teplo z pánve se tolik nedostane do středu. V případě plošší a širší pánve se teplo dostane nahoru i do středu a vejce se hned srazí. Španělskou tortillu místní milují a každý má svou variantu. Někdo ji jí studenou, jiný si pochutnává na horké, právě připravené.

Jak na španělskou tortillu podle Pavla Berkyho

Na tuto bramborovou tortillu budete potřebovat 500 g brambor, 200 g žluté cibule, 5 vajec, 400 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, pepř a sůl.

Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Dejte je do hrnce. Nebudete je ale vařit ve vodě, ale v tuku, konkrétně v olivovém oleji. Budete je takzvaně konfitovat. Aby byly chutě plnější, přidejte česnek a rozmarýn. Česnek jen rozmáčkěte, neloupejte. Osolte, opepřete a nechte konfitovat zhruba 20 min. Olej má jen mírně bublat. Obyčejnou cibuli nakrájejte na půlkolečka. „Jedná se totiž o jednoduchý recept a potřebujete zvýraznit finální chuť,“ doporučuje v novém pořadu na Streamu Pavel Berky.

Cibuli ale nepřidávejte hned, ale až když budou brambory poloměkké. To, že jsou brambory poloměkké, zjistíte podle toho, že na kraji začnou být průhledné. Pak do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, promíchejte a znovu konfitujte, až do úplného změknutí brambor a cibule. Brambory si musejí zachovávat strukturu a nesmějí se rozvařit. Mezitím si připravte vajíčka, trošku osolte a vidličkou do nich šleháním vžeňte vzduch. „Tortilla pak bude krásně vláčná,“ vysvětluje Pavel Berky. Ochuťte je solí a pepřem a přidejte brambory spolu s cibulí.

Z kastrolu vyndejte rozmarýn a česnek. Zbylý obsah pánve přeceďte. Brambory a cibuli dejte vedle. Nechte vystydnout. Pak je dejte k vajíčkům, opatrně promíchejte. „Je to vlastně omeleta, ale tím, že jsou brambory konfitované, mají v sobě víc chuti,“ říká sympatický kuchař. Celou směs vlijte do suché pánve. Přikryjte poklicí a nechte pomalu zhruba 5 minut péct. Když je tortilla zespodu dostatečně pevná a upečená, pomocí talíře ji převraťte a znovu zakryjte poklicí. Pečte znovu zhruba pět minut. Pokud bude hotová, můžete ji sesunout na talíř a naporcovat.

Zdroje informací:
https://www.stream.cz
https://www.pequerecetas.com

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Alena445

23. 10. 2022 08:47

Toto mi dělávala babička, místo choriza bylo uzený maso a říkala tomu selská omeleta

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více