Bramborová tortilla s chorizem a žampiony (Tortilla de patatas)

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Bramborová jídla 12 názorů

Suroviny

6 brambor střední velikosti
2 menší cibule
1 chorizo klobása
hrst nakrájených žampionů
hrst mraženého hrášku
já jsem ještě přidala pár cherry rajčat ale nemusí být
4 vejce
sůl
pepř
olej
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na slabší plátky cca 3mm.

  2. Ve velké (širší) pánvi rozpálíme větší množství oleje, ale ne úplně tak, aby se plátky rychle usmažily. Raději při mírnější teplotě a smažit déle, aby se tepelně upravily a jen zlehka opekly. Na druhé menší, ale hlubší pánvi orestujeme na oleji nakrájenou cibuli, chorizo a žampiony, osolíme, opepříme. Nakonec ve směsi prohřejeme hrášek.

  3. Brambory vyjmeme z oleje (můžeme osušit přebytečný olej) a přendáme ke směsi, promícháme, dosolíme a zalijeme rozšlehanými vejci.

  4. Necháme na opravdu mírném plameni ztuhnout, poté pánev přiklopíme velkým talířem, obrátíme a z talíře necháme tortillu sklouznout zpět do pánve, aby se opekla i z druhé strany. To už trvá jen chvilku. Krájíme na dílky.

Poznámka

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 167 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborová tortilla s chorizem a žampiony (Tortilla de patatas)

  • Tonja Tonja

    Nevím, proč se hádáte o názvech. Když se podíváte do slovníku, tak "placka = tortilla", "omeleta = tortilla", či naopak "tortilla = placka, omeleta". Dále se můžete dovědět, že ve Španělsku se název tortilla používá pro to, co nazýváme u nás spíše omeletou, v Mexiku je tortilla tenká kukuřičná či pšeničná placka a v Argentině je to kulatý plochý chléb. A v Lidlu ve speciálních akcích jako je Španělský týden prodávají chlazené tortilly de patatas a jsou to tlusté placky (2 cm, tedy spíše omelety) s brambory, min. 26% vajec a cibulí. A mají teď konkretně 2 druhy, jeden je s chorizem. A jsou originál španělské.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    hazel:Díky za krásnou fotku;-):-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkný receptík:-p+:yes:

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    MirkaL:
    Máte pravdu v tom, že tortilla z múky (kukuričnej) je placka a tak sa nazýva v Mexiku.
    V Španielsku je z vajec a sa nazýva Tortilla francesa (Francúzska omeleta), Tortilla de patatas v zahraničí tiež známa ako Tortilla espaňola (Zemiaková omeleta alebo Španielska omeleta).
    Názov horeuvedeného receptu po španielsky by bol Tortilla de patatas con chorizo y champiňones.

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Myslim si take ze je to vice jak omeleta,ale nevadi jak je to pojmenovane,vypada to moc pekne a dnes to bude u nas k veceri.Dik za hezky recepis.

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    Toto jidlo miluju! Davam bodika! Jen ten nazev se trosinku nepovedl, neni to totiz v prekladu zadna tortilla, ale omeleta.

    Tortilla de patatas = OMELETA (v CR znama jako selska omeleta)

    Tortilla = tenka placka z mouky

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Zajímavé, já to znám jako fritatu. A máme jí rádi, je to v podstatě úklid v lednici. To neznamená, že jsou to odpadky, samozřejmě. ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    hosta:Tu ale děláte z brambor vařených, viď? ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Hezký to máš:yes: - u nás se takovýmto a podobným kombinacím říká selská omeleta a s oblibou ji připravuje manžel z čehokoliv, co najde v lednici;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    prosciuto:Prošla jsem několik zahraničních receptů a hledala jsem i v kuchařských knihách. V každé je tortilla de patatas psaná s cibulí jako základní verze, ke které je možno přidat jakoukoliv zeleninu, chorizo, šunku Jamón či krevety. Verzi jsem našla v každém receptu jinou. Jde hlavně o postup přípravy;-)
    Jinak zde více http://es.wikipedia.org/wiki/Tortilla_de_patatas

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Tortilla de patatas obsahuje iba vajce a zemiaky.
    Ak je tam aj cibula, tak je to Tortilla de patatas y cebolla.
    Ak je tam chorizo, tak je to Tortilla de chorizo.
    Ani jedna z tých troch neobsahuje sampinóny a ani hrach.
    Vo vseonecnosti hrach v spanielskej tortille je temer neznámy, je mozné, ze niekto ho pridá do Tortilla paisana (nieco ako Sedliacka omeleta, ktorá okrem vajec obsahuje niekolko druhov zeleniny). V kazdom prípade to je nieco neobvyklé.

    Odpovědět

Tématické fráze: tortilla espaňola tortilla recept španělská tortila s chorizem spanelska omeleta s chorizem bramborová tortilla tortilla de patatas tortila epaňola recept patatas žampiony na pánvi španělská tortila s čorízem neobvyklé recepty tortila tortilla s omeleta bol tortilla recepty z choriza totila plnena cuketou kuchařske recepty tortilly pečené vejce chorizo wikipedie totila plnena špenátem a masem tortilla bramborová recept zapečené papriky s čorízem