Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na jednoduché jablečné taštičky: Výborné jsou klasicky pečené v listovém těstě, zajímavou verzí jsou taštičky z tortilly
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Ať jim říkáte jablečné taštičky nebo kapsičky, vždy se jedná o jeden dezert, který ale může mít několik podob. Uvnitř se skrývá voňavá náplň z jablek, zabalená v různých obálkách. Připravte si rychlou a výbornou dobrotu.

Co jsou jablečné taštičky

Pokud máte rádi jablečný závin, budete nejspíš milovat i jablečné taštičky. Jsou výborné a jejich příprava je rychlá. Lépe si je také můžete sbalit s sebou jako malou dobrůtku. Jedná se vlastně o ochucenou směs jablek, která je zabalená do těsta.

Jakou náplň zvolit do jablečných taštiček

Jak už název napovídá, základem jsou jablka, která se většinou doplňují o vanilkový cukr, skořici a rozinky. Ty můžete pro lepší vůni nechat ve skleničce nasát rumem. Do jablečné náplně může přijít i pár kapek citronové šťávy, nebo například citronová kůra. Variantou je také to, že můžete uvařit jablkovou náplň s pudinkem. Jablečná náplň může být ale i s hrstí nasekaných ořechů.

Do čeho zabalit jablečné taštičky

Na tento dezert si můžete připravit domácí listové těsto, ale když spěcháte, nejspíš se bude hodit to kupované. Kromě listového těsta můžete sáhnout i po tortille, kdy ji zabalíte jako psaníčko. Opět se nabízí domácí varianta přípravy tortilly, ale i ta rychlá kupovaná, kdy máte dezert hotov během půlhodiny. Ideálně si tortillu s jablky upečte také v troubě, můžete tak připravit všechny najednou.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak na jablečné taštičky

Na jednu dávku (9 taštiček) budete potřebovat 1,5 kg jablek, vanilkový cukr, lžičku mleté skořice, hrst rozinek, 1 balení listového těsta, 1 vajíčko na potření a mouku na podsypání.

Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte je na struhadle na velké slzy. Přidejte cukr a skořici a rozinky. Vše promíchejte, a pokud vyteče voda, tak si ji přelijte do hrníčku a vypijte. Připravte si listové těsto. Vyválejte ho válečkem na válu posypaném moukou, a pak těsto nakrájejte na 9 plátků. Na jejich střed dejte směs jablek. Slepte těsto do půlměsíčku (můžete dělat i kolečka pomocí velké sklenice, náplň dáte kousek od středu a v polovině těsto přehněte) a okraje pomačkejte vidličkou. Vypadá to efektně.

Připravte si plech, dejte na něj pečicí papír a na něj přesuňte taštičky. Do hrnečku rozklepněte vejce, rozšlehejte ho, a mašlovačkou jím potřete taštičky. Plech dejte do rozehřáté trouby a pečte dozlatova, asi 20 minut.

Náš tip: Pokud jste během čtení dostali chuť na závin, vyzkoušejte tento jablkový z listového těsta. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více