Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závan Itálie v kuchyni: Jak na dokonalou domácí pizzu? Těsto musíme připravit ze správné mouky, jinak to není ono
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Mysleli jste si, že na výbornou italskou pizzu musíte do pizzerie? Skvělá domácí pizza není nic nereálného. Naučíme vás ji připravit, aby bylo skutečně lahodné i její těsto. Pak už si na ni naskládáte přesně to, co tolik na tomto jídle milujete.

Co je potřeba na domácí pizzu

Pizza nám možná tak trochu připomíná dovolenou, proto ji tak milujeme. Ovšem není třeba chodit do pizzerie, ani za ní jezdit do Itálie. Domácí pizza není nic složitého.

Když víme, na co se zaměřit, budeme se moci těšit z dobrého kousku na talíři, aniž bychom jedli tu z pizzerie. Nejdůležitější je základ, a na ten se zaměříme. Potřebujeme dobré těsto z mouky, soli, oleje, vlažné vody a droždí (stačí i to instantní). Na potření je třeba rajčatová omáčka, pak už stačí třeba jen sýr, ideálně mozzarella.

V čem je kouzlo výborné pizzy

Kouzlo výborné pizzy je ve správně připraveném těstu. Abychom dosáhli té správné konzistence, potřebujeme vhodnou mouku. Jaká mouka se dává na pizzu? Pokud chceme vláčné a zároveň křehké těsto, je třeba sáhnout po speciální mouce na pizzu. Je označena jako 00 Extra. Ideální je pro vysoký obsah lepku, díky kterému je právě těsto pružné a táhne se. Když tuto mouku doma nemáme, využijeme klasickou hladkou mouku, kterou máme doma.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak udělat dobře těsto na pizzu

Základ dobrého těsta spočívá v už zmíněné vhodné mouce. Dalším důležitým krokem je přidání ingrediencí velmi důkladné hnětení, protože bez něj nezískáte hebké těsto. Hníst je potřeba tak dlouho, dokud nevznikne jemná koule. Ideální je si na to vzít pomocníka v podobě robotu. I tak to trvá asi deset minut. Pokud bude příliš suché, můžeme přidat trochu vody. Nezbytné je také kynutí v míse, kterou je potřeba zakrýt, aby neoschlo. Trvá to asi hodinu.

Jak připravit sugo na pizzu

Sugo je vlastně rajčatová omáčka na těsto. Na tu pravou se využívají čerstvá rajčata. Nám budou stačit i ta z konzervy. Využít můžeme i rajčatové pyré neboli passatu. Na dochucení pak sáhneme po pepři, soli a bazalce.

Chystá se tak, že rajčata vložíme do mixeru, přidáme pepř, sůl a bazalku a rozmixujeme. Pokud máme pyré, stačí vše smíchat. Pokud je směs příliš kyselá, můžeme ji trochu dosladit cukrem.

Jak se peče pizza v troubě

Pokud chceme výbornou pizzu, musíme jí dopřát pořádné horko. Čím rychleji se peče, tím je chutnější. Mohou se na ní objevit i spálené puchýřky. Co se týká teploty, můžete troubu nastavit na max. (nehodí se horkovzduch, ale pečení shora i zdola).

Nejlepší pizza je ta, která je pečená na kamenné desce. Kámen do trouby je možné pořídit na internetu už za 200 Kč. Díky němu se totiž lépe vede teplo a pizze neuškodí ani otevření trouby, kvůli kterému při kontrole upečenosti vyvětráme trochu tepla.

Jak připravit domácí pizzu

Na přípravu těsta jeden plech budete potřebovat 250 g mouky 00 Extra (nebo hladké mouky), 125 ml vody, lžičku soli, špetku cukru, 25 ml olivového oleje a vrchovatou lžičku sušeného droždí. Na rajčatovou omáčku (sugo) si připravte: 1 plechovku rajčat, lžičku bazalky, 1 prolisovaný stroužek česneku, pepř a sůl. Na oblohu stačí i jen šunka nakrájená na kousky a 1 mozzarella.

Jak na to? Do mísy nasypte mouku se solí, cukrem a sušeným droždím, dobře promíchejte a zalijte vlažnou vodou. Dobře zpracujte těsto, ideálně v robotu. Když vznikne hladká koule, nechte ji kynout asi hodinu v zakryté míse. Troubu rozpalte na maximum a připravte si omáčku na pizzu. Česnek prolisujte, rajčata vysypte z plechovky do mixeru a rozmixujte spolu se solí, pepřem, česnekem a bazalkou. Směs vylijte do hrnce, přiveďte k varu a za občasného míchání nechte čtvrt hodiny zakryté pokličkou mírně pobublávat.

Vykynuté těsto krátce prohněťte a vyformujte těsto válečkem do požadovaného tvaru. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Těsto přesuňte na papír a potřete ho tenkou vrstvou omáčky, kromě asi půlcentimetrového okraje. Šunku nakrájejte na kousky a vyskládejte ji nepříliš hustě na omáčku. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a ty ještě roztrhejte na kousky. Kousky sýru poklaďte pizzu.

Připravenou pizzu dejte do trouby a pečte zhruba osm minut, dokud okraje nezezlátnou. Pizzu vyndejte z trouby a co nejdříve podávejte.

Upéct si můžete třeba i pizzu parmigiana s grilovaným lilkem.

Náš tip: Připravte si vynikající pizzu podle tohoto videonávodu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více