Italská polévka: Jak na slavnou minestrone? Chuti prospějí strouhaný sýr i trochu pesta
9. 6. 2022 Vaření
Italská polévka minestrone je velmi populární. A ne jen tak náhodou. Klíčem jsou její ingredience. Zařaďte si tuto výbornou polévku do jídelníčku a nechte se inspirovat našimi tipy na její přípravu.
Jak vypadá oblíbená polévka minestone?
Pestře. Můžete ji vařit kdykoliv během roku a vždy je jiná. V tom spočívá kouzlo této výborné polévky. Připravuje se totiž podle sezóny, takže na ni vlastně není pevný recept. V tradiční italské polévce vždy najdete několik druhů sezonní zeleniny, dále luštěniny (skvělé jsou fazole cannellini). Jindy můžete přidat drobné těstoviny nebo rýži. Těstoviny ale mohou být i plněné, tedy ravioli nebo tortellini.
Polévka pak může sloužit vlastně jako hlavní jídlo. Sytější podobu této polévky většinou připravujte v chladnějších dnech, je totiž vydatnější a na horké léto se hodí spíše lehčí varianty této polévky. Marcella Hazan ve své pověstné kuchařce Klasická italská kuchyně zmiňuje, že různé italské regiony mají navíc vlastní podobu této polévky.
Podle autorky je jejím principem to, že se připraví základ, a pak se postupně přidávají jednotlivé druhy zeleniny tak, aby se chutě navzájem propojily a žádná nevynikala. Minestrone by nikdy neměla být řídká nebo vodnatá. Jestliže je hodně hustá, nařeďte ji trochu vývarem nebo vodou. Připravit si můžete třeba tuto toskánskou variantu fazolemi a řapíkatým celerem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit polévku minestrone
Zvolit na přípravu si můžete i tuto variantu s cuketou. Kromě cibule, celeru a mrkve můžete využít brambory (především i ty sladké), dýni. Opečte je na olivovém oleji. Polévka tím získá na bohatosti. Zalijte vývarem. Do minestrone ideálně patří zeleninový vývar (variantou je i kuřecí). Polévka také často obsahuje rajčata (můžete použít i krájená rajčata z plechovky, včetně šťávy).
V zimní variantě se dá použít pancetta. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne. Můžete přidat na vyvaření kůru z parmezánu. Před dokončením polévky ji ale z hrnce vyndejte. V závěru přichází na řadu jemná zelenina, jako je cuketa a česnek. Vařte asi tři minuty. Pokud budete do polévky dávat těstoviny, vyplatí se je připravovat v jiném hrnci. Jinak by načerpaly množství vývaru. Polévka by se pak stala kašovitou. Těstoviny tedy uvařte v jiném hrnci a do polévky je dávejte až při podávání.
O polévce říká světoznámý kuchař Jamie Oliver, že tuto vydatnou a výživnou polévku milují davy, už proto, že ji je snadné vyladit podle zeleniny, kterou máte doma. Často v ní nechybí strouhaný parmezán. V letní variantě můžete využít baby špenát nebo baby kapustu a vařte, dokud se nespojí a zelení nezvadne.
Podobně můžete sáhnout po hrášku a zelených fazolkách. Z obvyklého dochucení solí a pepřem můžete také zvolit po celou dobu vaření s bobkovým listem, přidat se hodí i sušené oregano, tymián. Kyselost nakonec můžete upravit lžičkou citronové šťávy. Vývar lze nakonec dochutit lžící pesta. Díky nasekaným bylinkám, ořechům a sýru je plné koncentrované chuti a polévce dodá bohatou konzistenci. Skvělé je pak podávat minestrone s křupavým chlebem. Nazdobit ji můžete hoblinkami z parmezánu.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak skladovat polévku minestrone
V neprodyšně uzavřené nádobě můžete zcela vychladlou polévku skladovat v ledničce až týden. Počítejte s tím, že polévka v lednici zhoustne, protože vařená zelenina uvolňuje škroby. Až budete zbytky ohřívat, bude třeba přidat vývar nebo vodu. Pokud tuto polévku připravujete dopředu, můžete ji i zmrazit. Dobře ji vychlaďte a naběračkou přeneste do mrazicích sáčků na zip. Dejte je zmrazit.
Zdroje informací:
https://www.thekitchn.com/minestrone-soup-22971183
https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/
Marcella Hazan, Klasická italská kuchyně, Pragma, 2005
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Rozproudit organismus je za chladných teplot… Číst více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Italský sníh, merinque, má specifický způsob přípravy za použití cukrového rozvaru
Čeká vaše děti důležitý den? Do přípravy můžete zapojit podzim i pěkně zralá jablíčka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?