Jak si připravit a zavařit pravou italskou rajčatovou omáčku: Stačí kilo rajčat, 6 lžic olivového oleje a půlka cibule
2. 9. 2022 Vaření
Rajčatová omáčka je hned dalším pokrmem po pizze, která nás v souvislosti s italskou kuchyní napadne. Jak má správně vypadat, čím ji dochutit a jak přesně postupovat? Připravte si rajčatovou omáčku jako od Itala.
Jaká rajčata patří do rajčatové omáčky
Do rajčatové omáčky ideálně patří kvalitní čerstvá rajčata. Podle pověstné italské kuchařky Marcelly Hazan jsou ideální ta soudková. Mohou být i jiné odrůdy, ale mělo by se jednat o podobné typy. Nevhodná jsou vodnatá rajčata. Variantou jsou i dobrá konzervovaná soudková rajčata, samozřejmě ta hezky prosluněná.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rajčata
Čerstvá omytá a odstopkovaná rajčata je třeba nejdříve v horní části naříznout do kříže a spařit vložením do horké vody, zhruba na minutu. Následně je oloupejte a pokrájejte na kusy.
Jak připravit rajčatovou omáčku
Na přípravu omáčky si vemte široký mělký hrnec, ve kterém to půjde snáz. Při procesu přípravy je nezbytné občas ochutnat, abyste získali přesně tu hustotu a chuť, kterou potřebujete. Ve výsledku by měla být omáčka stále sladká a čerstvá, a přitom bez původní syrovosti.
Receptů na italskou rajčatovou omáčku je bezpočet. Liší se podle regionů a různých surovin. Na základní recept na rajčatovou omáčku vám bude stačit pouze 1 kg rajčat, 6 lžic olivového oleje, větší cibule rozkrojená na polovinu a sůl na dochucení. V této podobě nejlépe vynikne nasládlá chuť rajčat. Vařte vše bez pokličky zhruba třičtvrtě hodiny, dokud nevyplave tuk z rajčat. Kusy rajčat nakonec rozmělněte vařečkou. Zajímavé je to, že v této verzi rajčatové omáčky se nenechává cibule uvnitř, ale dává se pryč.
V případě italských omáček je důležité, aby byly dostatečně pikantní, aby dochutily těstoviny. Většinou omáčku využijete na těstoviny či bramborové gnocchi.
Pokud byste rádi vyzkoušeli italskou omáčku více chutí, inspirujte se jižním regionem této země a připravte si ochucenou rajčatovou omáčku marinara. Přidává se červené víno, je provoněná oreganem, bazalkou, dochucená čerstvě mletým pepřem, případně ještě sušenou červenou paprikou.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak zavařit rajčatovou omáčku
Omáčku lze po absolutním vychladnutí mrazit, ale můžete si ji také zavařit a sáhnout po ní vždy, když nebudete mít čas stát dlouho u plotny. Nalijte hotovou omáčku do důkladně vymytých a vysušených sklenic, nechte vychladnout a pevně uzavřete. Pak zavařujte půl hodiny při 85°C. Až to bude hotovo, postavte sklenice na pracovní desku dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Zdroj informací:
Marcella Hazan, Klasická italská kuchyně, Pragma 1992
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat