Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uskladněte si cibuli pro pozdější použití
Zdroj: Pixabay.com/Steve Buissinne

Po celém světě se urodilo málo cibule a jak klesají zásoby, zvyšuje se její cena. Máte doma zatím dost cibule? Brzo budete mít doma poklad. Víte však, jak ten poklad správně uskladnit pro další použití, aby se nekazil?  

Cibulový poklad

Drahá paprika, drahá rajčata i okurky v únoru, to se ještě dá pochopit, přece jen to není zimní zelenina a při vaření se bez ní i obejdete, ale bez cibule?   

Cibule při správném skladování dlouho vydrží, ale zrovna na sklonku zimy se už její zásoby ztenčují a je to znát samozřejmě na ceně. Navíc loňský rok pěstitelům cibule na celém světě nepřál a urodilo se jí málo.

Ale v kuchyni se bez ní rozhodně neobejdeme. Vždyť téměř každý slaný pokrm začíná nějak takto: „Cibuli nakrájíme najemno a necháme zpěnit na oleji…“ Takže, jak cibuli skladovat, aby nám zásoby co nejdéle vydržely? Fungují známá i méně známá řešení.

Punčocháče v kuchyni

Nejlepší je cibuli skladovat zavěšenou v copech na suchém, chladném a temném místě s nízkou vlhkostí. Pokud jste si ji však na podzim do copů nespletli a zbavili ji natě, uložte ji třeba do kameninového hrnce – cibuláku. Při skladování cibule můžete také využít staré vyřazené punčochy. Cibuli nandejte do punčoch a udělejte nad nimi uzel a zavěste do prostoru.  

Pokud už cibuli hrozí její znehodnocení, tak ji zpracujte pro další použití. Tady jsou některé oblíbené způsoby:

Předsmažení cibule

Oloupanou cibuli nakrájejte na proužky či větší kostky. Nakrájenou cibuli zalijte olejem, promíchejte, aby se obalila tukem a nechte odstát hodinu. Tato úprava zajistí její rovnoměrné osmažení

V tenké vrstvě nasypte cibuli do zahřáté pánve nebo hrnce se silným dnem. Během smažení cibulku občas promíchejte a smažte do zlatova. Hotovou cibulku nechte okapat na sítku. Teprve pak ji můžete zamrazit nebo ji přendat do malých sklenic a povrch zalít sádlem. Sklenice skladujte v chladničce. Cibulku použijte jako náplň do bramborových knedlíků, do omáček, dipů. Při přípravě ji snadno dosmažíte na barvu dle potřeby. 

Zkuste i úpravu naložení předsmažené cibule do sádla

Zmrazení

Cibuli oloupejte a nakrájejte svým obvyklým způsobem. Nakrájené kousky nechte ještě vysušit na papírové utěrce a poté dejte do vhodné mrazící nádoby nebo pytlíku. Jestli máte tu možnost, nechte cibuli nejprve jednotlivě zamrazit na tácku, a teprve pak je sesypte do pytlíku nebo nádoby. Bude se vám pak lépe oddělovat, protože nezmrzne do velké beztvaré hroudy.

Cibuli najemno nakrájenou můžete promíchat s olejem a zmrazit ve formách na muffiny či v tvořítkách na led. Až formy ztvrdnou, můžete je opět sesypat do pytlíku či nádoby. Takto upravenou cibuli užijete hned při smažení, jako základ omáček, polévek apod. V mrazáku vám cibule vydrží až 6 měsíců. 

Mrazit už můžete také předsmaženou, smaženou či zkaramelizovanou cibuli, pak ji stačí chvilku hodit na pánvičku pro oživení a už s ní pracujte jako s „čerstvou“.

Sušení

Cibule nakrájená na kolečka nebo měsíčky se hodí také pro sušení. Buď použijte sušičku nebo troubu. Nejprve cibuli ponořte asi na 30 sekund do vroucí vody a hned ochlaďte v ledové vodě. Nechte ji okapat na papírové utěrce. Sušte ji rozloženou na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 50–60 °C v pootevřené troubě klidně až 12 hodin. Občas ji promíchejte, abyste zkontrolovali, zda není přesušená. 

Usušenou cibuli skladujte ve vzduchotěsné nádobě. V této úpravě vydrží až rok.
Před zpracováním s cibulí zacházejte jako s houbami – tedy nejprve ji na chvilku namočte. Před přípravou vodu slijte a upravte cibuli obvyklým způsobem, bude stejně křupavá jako připravená čerstvá. Usušenou můžete rozdrobit nebo rozemlet na prach a používat jako koření k dochucení jídel či do marinád.

Do soli

Oloupanou cibuli, nakrájejte nadrobno. Promíchejte se solí a napěchujte do sklenic a zasypte solí. Uzavřete víčky nebo převažte dvojitým celofánem. Skladujte na suchém temném místě.

Cibulová pasta

Česnekovou pastu určitě znáte. Podobně si doma můžete připravit i tu cibulovou. Oloupanou cibuli rozmixujte v sekáčku nebo ponorným mixérem na kaši, smíchejte s olejem a solí a směsí naplňte skleničky. Skladujte v ledničce. Pasta vám vydrží až několik týdnů, abyste její trvanlivost prodloužili, používejte na nabírání vždy čistou lžíci.

 

Zdroj: 

wikipedia.cz

www.smarticular.net

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Anna Kocikova Anna Kocikova

17. 3. 2023 21:50

U nás doma se bez česneku a cibule nedá fungovat:-8Máme opravdu velkou spotřebu.Děkuji za zajímavý článek a tipy na uskladnění:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více