Smažená cibulka uložená v sádle

Pro začátečníky Doba přípravy: 1 hod 20 min 12 názorů

Pro začátečníky Doba přípravy: 1 hod 20 min 12 názorů

Suroviny

větší množství cibule (jakmile začne cibule ve špajzu či sklepě vyrůstat, je třeba ji honem spotřebovat, aby neshnila)
olej podle množství cibule (nepřehnat, vždycky se může přilít)
vepřové sádlo podle množství cibule

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou cibuli překrojíme napůl, vyndáme nazelenalý střed, nakrájíme na tenká čtvrtkolečka a dáme do misky, dokud není všechna nakrájená. Já měla plnou střední misku. Pokud máte čerstvou cibuli, nevyndávejte střed.

  2. Vybereme vhodný kastrol, já měla litinový smaltovaný, ale může být jakýkoliv se silným dnem a ten postavíme ještě na rozptylovač plamene, pokud vaříte na plynu.
    Do kastrolu nalijeme přiměřené množství oleje, nepřehnat, přijde ještě sádlo ke konci. Cibuli dáváme na horký olej, zkraje více mícháme, po 5 minutách stáhneme plyn na střední teplotu a občas zamícháme. Přibližně po 15 minutách dáme na sporo. Cibule se bude dělat pomalu a bude měknout. Občas zamícháme. Asi po 20 minutách zamícháme a přikryjeme poklicí na 5-7 minut. Dále smažíme bez poklice, aby se odpařila voda. Cibule už není bílá, ale do béžova s nazlátlými růžky. Na chvíli (tak 3-4 minuty) přidáme plyn na maximum a mícháme. Dáme opět na sporo a přidáme sádlo. Já dala 3 hodně vrchovaté lžíce (3 fláky). Necháme pět minut rozpouštět, stále na sporo, a vypneme. Horké dno ještě dokončí proces smažení.

  3. Čistou zavařovací sklenici postavíme vedle kastrolu a lžící přendáváme horkou cibuli do sklenice. Jakmile ji udržíte v ruce, je dostatečně zchladlá a můžeme našroubovat víčko. Zcela vychladlou sklenici dáme do lednice. Máte připravenou cibuli na další použití. Třeba do guláše, kdy nejdříve zatáhnete maso a pak teprve přijde polotovar z cibule. Cibule zmenší objem nejméně o dvě třetiny. Je tomu třeba přizpůsobit množství polotovaru. Pod vrstvou sádla vydrží minimálně deset dnů.

Poznámka od kuchařky

Lze ji dávat pod vajíčka, květáku jako mozeček, do sekané, karbanátků, vepřenek, omáček, zelí, zelné polévky atd.

Komentáře k receptu Smažená cibulka uložená v sádle

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Ivana Ch: Také nápad. Já ji do tří týdnů spotřebuji a pak už vystrkuje zelené výhony zase další. A abych neplakala nad cibulí, dýchám ústy.;-(:-O

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Já si smaženou cibulku dělám už hodně dlouho, jakmile vidím že jde do květu tak hned jí dělám. Dávám jí do plastových krabiček, které si přiinesu z obchodu z nějakou pomazánkou. dám jí do mrazáku a mám po starosti

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    janky3: Psala jsem kratší dobu spotřeby, ale vydrží v lednici o moc déle a čím dál, tím lépe voní.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    mimosa: Sice je to velké množství cibule, ale objem hotové je pouze 1/3. Tedy o 2/3 méně. Já jsem od včera spotřebovala 4 velké lžíce ( 2+2), do guláše bych dala minimálně 5 velkých lžic, i více, k hovězím plátkům určitě 4, cibulová omáčka k hovězí pečeni nejméně 6, do zelí pro 4 porce nejméně 4 lžíce a ještě Vám bude chybět. Nezdá se to, ale naplnila jsem 2/3 normální zavařovačky a syrové nakrájené cibule byla střední miska kousíček pod okraj. Ale zachránila jsem vyrostlou cibuli, což je hlavní. Nenechat jí shnít.:-)

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    díky za odpověď

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    janky3: díky za odpověď;-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Ivana Ch: :-K

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    mimosa: Déle jsem to nezkoušela. Pro jistotu. Sádlo vyplave nahoru a v cibulce ho tolik nezůstane. Když si jdu pro dvě lžíce cibulky, odhrnu sádlo a pak zase zahrnu. Asi bych měla strach, aby cibulka nepřišla vniveč. Mám v lednici 3°C, takže všechno dost dlouho vydrží. Ale možná je to jen strach, že kdybych napsala více dní a někomu se ti zkazilo, měl by na mě zlost. A to nechci.:-K

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Simona Skolakova: Nechtěla jsem, aby se sádlo znovu přepalovalo. Takhle sice probublalo, ale zůstalo v původním stavu. A cibulka se přece jen smaží hodně dlouho. Ale pokud Vám to nevadí, tak smažte rovnou na sádle.:-8

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Proč použít olej,když se osmažená cibule zalije sádlem,já bych smažila na sádle.;-)

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Jako nápad dobré,ale toto:Pod vrstvou sádla vydrží minimálně deset dnů.??? Z většího množství cibule ,a jen deset dnů? Asi déle-týdnů?

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch