Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dne 14. dubna 1912 v půl dvanácté večer narazila nejmodernější výletní loď tehdejší doby, která se vydala na svou první plavbu přes Atlantik, do ledovce. Poškození bylo velké a způsobilo, že se loď propadla o dvě míle na dno oceánu, což vedlo k úmrtí více než 1 500 cestujících a členů posádky. Ještě předtím se ale někteří stihli moc dobře najíst...

Luxus za 100 000 dolarů

Několik hodin před tragédií si cestující vychutnávali jídlo, které mělo být jejich poslední na lodi. A bylo to rozhodně jídlo extravagantní a luxusní.

Cestující první třídy lodi patřili k nejbohatším a nejvýznamnějším členům společnosti. Jednosměrná rezervace luxusního salonního apartmá stála 4 350 liber, tedy téměř 7 000 dolarů. Dnes je to ekvivalent více než 100 000 dolarů!

Těmto nejbohatším hostům byl dopřáván ten nejlepší luxus a jídlo nebylo výjimkou. K dispozici bylo několik jídelen – Pařížská kavárna, kde strávníky obsluhovali francouzští číšníci, kavárna Veranda, která připomínala tropickou destinaci (měla dokonce dovezené palmy), a rozlehlý a prostorný jídelní salón o s kapacitou přes 500 míst.

Každý večer byla smetánce servírována opulentní jídla ze stříbrných podnosů za poslechu pětičlenného orchestru.

Restaurace na Titanicu 

Tato restaurace byla výjimečným místem. Měla vlastní kuchyň a přípravné prostory. Porcelán a stříbrné nádobí byly vyrobeny pouze pro tuto loď a jídelní lístek měl speciální design.

Restauraci provozoval a řídil ji A. P. Luigi Gatti, italský restauratér, který vlastnil několik podniků v Londýně. Více než 60 zaměstnanců, převážně Francouzů a Italů, zaměstnával a platil přímo Gatti, ale celková kontrola nad restauracemi na palubě zůstala lodní společnosti White Star. Na první plavbu Titaniku si Gatti přivedl Pierra Rousseaua, svého šéfkuchaře z restaurace londýnského hotelu Olympic.

Rousseau, kterému bylo 49 let, se narodil ve Francii, ale mnoho let pracoval v Británii. Byl velmi zkušený, stal se šéfkuchařem v prestižním hotelu North British Station v Edinburghu otevřeném v roce 1902 a také v jednom z Gattiho londýnských podniků.

Pro cestující, kteří si přáli večeřet v soukromí, byla k dispozici apartmá s vlastním odděleným jídelním koutem.

Ústřice, foie gras i holoubata

Zatímco většina předmětů na lodi se při potopení ztratila, jídelní lístky ze 14. dubna byly nalezeny a zachovány. A na čem si cestující pochutnávali?

Šéfkuchař Rousseau připravil pro VIP hosty menu sestávající z těchto 10 chodů:

1. CHOD Servírovány byly talíře s různými drobnými předkrmy a ústřice

2. CHOD To byly samozřejmě polévky. V nabídce bylo consommé Olga, což je silný hovězí nebo telecí vývar s řapíkatým celerem, portským vínem a mušlemi sv. Jakuba. Alternativou byl krém z ječných krup.  

3. CHOD Pošírovaný losos s mušelínovou omáčkou, to jsou jednotlivé porce lososa na několik minut ponořené do vody o teplotě mezi 75 a 95 °C. A mušelínová omáčka je klasická holandská ochucená šlehačkou.

4. CHOD Na výběr byly tři pokrmy. První z nich byl  Filet mignon Lili – s mignon s pečenými foie gras a plátky lanýžů na lůžku z křupavých brambor, podávaný s omáčkou z koňaku, madeiry a červeného vína.

Další variantou bylo kuřecí soté s lyonskou omáčkou (máslo, ocet, demi-glace, bílé víno, vinný ocet).

Těm, co nemuseli maso, se podávala rýže s tykví a houbami.

5. CHOD Tady si hosté také mohli vybírat ze tří jídel. Jehněčí maso s mátovou omáčkou by i dnes potěšilo chuťové pohárky opravdových labužníků. Pečené jehněčí prošpikované česnekem a rozmarýnem se servírovalo se sladkokyselou omáčkou z čerstvé máty.

Určitě nelitovali ani ti, co si objednali pečenou kachnu s jablečnou omáčkou. I v tomto případě se maso polévalo sladkokyselou omáčkou, jejíž chuti dominovaly máslo, zralá jablka a citron.

Hovězí svíčková se zámeckými brambory coby třetí možnost byla klasikou pro ty, co nemuseli žádné extravagantní chutě.

Přílohami k pátému chodu byly zelený hrášek,  mrkvové pyré, vařená rýže nebo parmentier (zapečené bramborové pyré s mletým masem).

6. CHOD Tehdy populární punč Romaine se běžně podával v koktejlových barech nebo u večeře před masovou pečení – což bylo v tomto případě. Šlo o ledový citrusový koktejl ochucený rumem.

7. CHOD Jakmile po lahodném nápoji cestujícím trochu vytrávilo, podávalo se pečené holoubě se řeřichou.

8. CHOD Následoval studený chřest s omáčkou vinaigrette.

9. CHOD Pokud hostům v restauraci zbylo místo v žaludku, následovala paštika z foie gras a čerstvý celer.

10. CHOD Na závěr přišly na řadu moučníky. Hosté mohli ochutnat waldorfský pudink, což je dezert s vlašskými ořechy, jablky a hrozinkami. Na jídelníčku byly i broskve v želé s bylinným likérem Chartreuse.

Křehké trubičky z odpalovaného těsta, čokoládové a vanilkové Eclairs, byly třetí možností.

Nechyběla ani hutná a sytá francouzská zmrzlina, připravená z vysokoprocentní smetany a vajec.

Ke každému chodu se párovalo také víno. Po skončení jídla byly cestujícím první třídy (tedy mužům) nabídnuty sklenka koňaku či whisky a doutníky.

Kachna s jablečnou omáčkou

Pokud si chcete pochutnat jako cestující na Titanicu, můžete si doma připravit kachnu s jablečnou omáčkou. Připravte si:

  • 1 celá kachna bez drobů
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 2 cibule
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 150 ml vody

na omáčku

  • 500 g jablek
  • 100 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • šťáva ze dvou citronů

A jak na to? Kachnu osolte, opepřete a dovnitř vložte větvičky tymiánu. Položte ji na pekáč a obložíte tymiánem, cibulemi nakrájenými na větší kusy, podlijte vínem a vodou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 1,5–2 hodiny. Kachnu během pečení pravidelně polévejte výpekem a podle potřeby přilijeme i vodu, aby po upečení zůstala šťavnatá.

V přibližně v polovině času pečení oloupejte jablka oloupeme, zbavte je jadérek a nakrájete na tenké plátky. V středně velkém kastrolu rozpusťte 50 g másla. Potom přisypte cukr a na mírném ohni rozpusťte. Přidejte nakrájená jablka, promíchejte a přiveďte k varu. Po chvíli přidejte zbylých 50 g másla a zalijte citronovou šťávou. Pod pokličkou duste asi 30 minut, dokud se jablka nerozvaří.

Porce kachny na talíři přelijte omáčkou a podávejte s bramborovými lokšemi.

Zdroje informací: titanicbelfast.com a delish.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více