Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Zdroj: zdroj: Pixabay, Sunday133

Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým pokrmům. Její příprava netrvá tak dlouho jako u husy, chuťově je přitom podobná. Není žádný důvod si ji nedopřát třeba právě teď o Velikonocích. Co takhle ji vyzkoušet tentokrát trochu jinak, v asijském stylu?

Sváteční jídlo

Dříve byla kachna považovaná za sváteční jídlo a na stolech se objevovala většinou na Vánoce a na posvícení, někdy i na Velikonoce. Naše prababičky a babičky ji připravovaly obvykle klasicky, tedy kachnu pečenou se solí, kmínem a servírovanou s knedlíkem a zelím. I v dnešní době se díky své jemné chuti stále hodí jako sváteční pečeně, a to kdykoliv v roce. Pro menší počet osob jsou vhodná různě upravená kachní stehna kachní prsa s lahodnými omáčkami a přílohami.

Umíte správně upéct kachnu?

Pokud s rozhodnete pro klasickou přípravu, tedy celou kachnu pečenou v troubě jen se solí a kmínem, nezapomeňte naříznout kůži. Jak na to? Udělejte nožem na kůži prsou zářezy ve tvaru mřížky. Ale pozor: zářezy musejí vystavit působení tepla co nejvíc tuku, ale nesmějí proniknout do masa. Kachnu zabalte do alobalu, který zabrání vysoušení, a teprve pak ji dejte do pekáče. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte tak dlouho, aby se vypekl tuk a maso změklo. Počítejte zhruba s hodinou pečení na každé kilo kachny – tříkilovou tedy pečte asi 3 hodiny. Pak odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ještě 20 minut v troubě, aby se vytvořila hnědá křehká kůrčička.

Kachní prsa na pomerančích 

Delikatesa, kterou virtuózně připravují především Francouzi, není složitá. Budete potřebovat: 4 kachní prsa, špetku soli a 1 lžíci másla. Na omáčku 1 pomeranč, 1 stroužek česneku, 1 lžíci másla, špetku soli. A jak na to? Kousky kachních prsou omyjte a osušte. Poté z masa odstraňte nežádoucí šlachy, kůži a tuk (tyto kousky lze použít do polévky) a na straně s kůží udělejte zářezy ve tvaru mřížky. Vložte maso do vakuového sáčku a sáček vakuově uzavřete.

Rozpalte troubu na 80 °C,  sáček položte na pekáč a dejte do trouby. Vyndejte po 30 až 35 minutách. Maso vyndejte ze sáčku (a nezapomeňte dát stranou šťávu, která se vypekla), opečte na pánvi na rozpáleném másle z obou stran. Oloupejte pomeranč, nakrájejte na malé kousky a vytékající šťávu z něj zachyťte. Na další pánvi rozpusťte máslo, poduste pomeranč se šťávou a prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte šťávu, která zbyla ze sáčku, přiveďte k varu a podle chuti osolte. Kachní prsa přelijte pomerančovou omáčkou a podávejte s bramborem, bramborovými noky nebo knedlíky.

Kachní prsa s medem a sójovou omáčkou

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, tenhle recept je přímo pro vás! Co budete potřebovat?

600 g kachních prsou bez kosti

350 g mrkve

200 g jasmínové rýže

250 g mraženého hrášku

150 ml kuřecího vývaru

80 ml sójové omáčky

2 lžíce sherry

1 lžíce sezamového oleje

1 lžička medu

5 g kukuřičného škrobu

40 g sójových výhonků

1 polévková lžíce sezamových semínek

A jak na to? Nejprve troubu předehřejte na 150 °C. Sezamová semínka opatrně opečte na pánvi bez tuku, vyjměte je z pánve a nechte vychladnout. Poté na kachně udělejte zářezy ve tvaru mřížky, osolte a opepřete. Kachnu smažte na sezamovém oleji asi 5 minut kůží nahoru, pak ji otočte a smažte další 2 až 3 minuty. Kachnu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ji 8 až 10 minut. Mezitím nakrájejte mrkev na šikmé plátky, rozmrazte hrášek a opláchněte sójové výhonky.

Trochu osmahněte mrkev, přidejte hrášek a ještě chvíli restujte. Poté přilijte sherry, sójovou omáčku a vývar, jednou přiveďte k varu a několik minut povařte; přidejte sójové výhonky. Mezitím smíchejte kukuřičný škrob se lžičkou vody a bez míchání vařte v omáčce asi 1 minutu. Nyní vmíchejte med a dochuťte pepřem. Kachnu vyjměte z trouby a nechte ji asi 5 minut odpočívat při pokojové teplotě. Kachnu nakrájenou na plátky podávejte s rýží a zeleninou; posypte ji sezamovými semínky.

Zdroje informací:
brigitte.de: Ente – so vielfältig
kniha Hana Sedláčková: Drůbež a drůbeží pochoutky
kniha James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více