Smažili jsme křupavé bramborové spirálky jako ze stánku: Ty naše jsou desetkrát levnější a na výrobu stačí jen špejle a nůž
15. 3. 2023 Vaření
Bramborovým spirálkám nikdo neodolá, zvláště jsou-li dokřupava usmažené. Tato efektní lahůdka se na stánku prodává za zhruba 50 korun za 100 g. Domácí výroba se tak vyplatí nejen chuťově, ale i finančně. A není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled zdá. Navíc si bramborové spirály můžete ochutit podle svých preferencí.
Bramborové spirály ze stánku, mražené nebo domácí?
Kilogram brambor typu B, které jsou na bramborové spirály nejvhodnější, se dá aktuálně koupit za přibližně 20 korun. Na smažení brambor se spotřebuje poměrně hodně oleje, ve kterém by měly být ponořené. Použijete-li užší hrnec místo pánve nebo fritovacího hrnce, spotřeba oleje bude přibližně půl litru a cena za tento objem asi 30 korun. Spotřebovaná energie na smažení bude stát asi 5 korun v závislosti na druhu zdroje. Bramborové spirály z kilogramu brambor vyrobené doma tedy vyjdou orientačně na 55 korun.
Za smažené bramborové spirály ze stánku zaplatíte sice 50 korun a máte to bez práce, ovšem za tuto cenu pořídíte pouze asi desetinu množství, které se navíc vykoupalo v oleji, ve kterém si už předtím pár desítek kilo brambor lázeň udělalo. Spirály se dají koupit i mražené v supermarketu, jejich chuť však ani z daleka nedosahuje domácí výroby. V přepočtu na kilogram se mražená bramborová příloha pohybuje mezi 50 a 90 korunami.
Mohlo by vás zajímat
Spirálový kráječ brambor versus špejle a nůž
Spirálových kráječů existuje na trhu více druhů od těch nejjednodušších za 30 korun až po sofistikované multifunkční za pořizovací cenu kolem 3 000 korun. My jsme vyzkoušeli dva způsoby přípravy bramborových spirálek z neoloupaných brambor typu B – s jednoduchým spirálovým kráječem a pomocí špejle a ostrého nože. Jak to dopadlo?
Spirálový kráječ
Jednoduchý spirálový kráječ, na který se můžete podívat ve fotogalerii, patří mezi ty nejlevnější na trhu. Dá se sehnat v domácích potřebách, hobby marketech i na internetu za asi 30 korun a práce s ním je opravdu snadná. Stačí špičku kráječe zapíchnout do konce brambory a otáčet. Výsledkem je spirála, jejíž plátky jsou rovnoměrné a také se stejnoměrně osmaží.
Špejle a nůž
Tento způsob vyžaduje trochu cviku, ale po chvíli snahy už jde řezání lépe. Bramboru napíchněte na špičatou špejli a začněte řezat od užšího konce. Nožem nakrojte bramboru u jejího konce až ke špejli, o kterou nůž opřete a dále otáčejte na prkénku bramborou a nůž naklánějte tak, aby se krájely tenčí plátky do spirály až k druhému konci. Názorný obrázek najdete ve fotogalerii pod článkem.
S nožem a špejlí se nám už od třetí brambory pracovalo celkem snadno, není však jednoduché udržet stále stejnou tloušťku plátků. Rustikálnější vzhled však vůbec není na škodu. S kráječem to ovšem jde o něco lépe a riziko, že se spirála přetrhne, je o dost menší.
Bramborové spirály opatrně roztáhněte do stran a smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje při střední teplotě asi 20 – 25 minut dozlatova.
Hotové bramborové spirály nechte chvíli na papírovém ubrousku, který vysaje přebytečný tuk, osolte a dochuťte podle vlastních preferencí. Použít se dá mletá paprika, sušený česnek, chilli, strouhaný sýr i libovolné čerstvé bylinky. Skvěle doplní tuto bramborovou dobrotu i smetanový nebo jogurtový dip.
Zdravější pečené spirály
Pro děti nebo všechny, kteří preferují zdravější úpravu než tu smažením, můžete bramborové spirály i upéct v troubě. Zakápněte je trochou oleje a pečte na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 – 30 minut dozlatova.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Avokádo místo másla Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Den avokáda
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Nejlepší vajíčkové pomazánky Každá rodina má ráda tu "svou" vajíčkovou pomazánku. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších - ať už jsou to… Číst více
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na… Číst více
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a… Číst více
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?
Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná… Číst více
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Ještě nedávno jsme řepu znali jen v nakládané… Číst více
7 skvělých pomazánek, které se hodí nejen na Silvestra: Vyzkoušejte nejlepší pomazánky pro pěkné chvíle
Když zvažujeme, jaké pomazánky zvolit, mysleme i na to, že pokud budou mít pomazánky kontrastní barvy, budou na stole vypadat velmi lákavě a zajímavě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Smetanová omáčka z pečených paprik se výtečně hodí k těstovinám. Překvapí jednoduchou přípravou a jemnou chutí
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Jak vytvořit jedlou kytici plnou sladkých jahodových květů? Naše video vás to naučí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Caesar salát wrap
Přidáno před 1 hodinou
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 16 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 17 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno 2. 5. 2024 08:28
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Vybírat můžete podle tvaru a barvy, ale i velikosti či odolnosti
Smažili jsme křupavé bramborové spirálky jako ze stánku: Ty naše jsou desetkrát levnější a na výrobu stačí jen špejle a nůž