Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrníčkové palačinky snadno a rychle: Dokonale jemné těsto zvládne podle jednoduchého postupu i začátečník
Zdroj: Toprecepty.cz

Kdo by neměl rád palačinky. Jsou chutné, rychlé a se sladkou nebo slanou náplní nepřekonatelné. Hrníčkové těsto na palačinky je hotové během pár okamžiků a výsledek vždy perfektní. Sáhnete po něm pokaždé, když chystáte rychlou večeři a nechce se vám zdržovat se s odvažováním.

Jak rychle udělat palačinky

Jako milovníci palačinek si s chutí a často dopřáváme osmaženou tenounkou placku zamotanou do ruličky, nebo elegantně poskládanou na nejrůznější způsoby. Příprava palačinek není žádná věda a snadno ji zvládne i začátečník.

Obzvlášť snadná příprava je, když si přichystáme hrníčkovou verzi, ke které stačí jen hrnek (většinou 250 ml) a vidlička. Všechny hrníčkové recepty jsou praktické a oblíbené, protože šetří nejen nádobí, ale i čas - není třeba pečlivě odvažovat suroviny, zkrátka je to ideální jídlo pro začátečníky v kuchyni

Trik na hladké palačinky

Aby se těsto pokaždé povedlo, je stačí jeden trik. Z vajec, soli a části mléka (cukr není nutný) nejprve metličkou vyšleháme jemnou a hladkou hmotu. Teprve poté přisypeme prosátou hladkou mouku, která dodá palačinkám sametově hebkou strukturu a dolijeme zbytek mléka. Vymícháme hladké a řídké těsto.

To, že nedáme všechno mléko najednou, povede k tomu, že nevzniknou hrudky. Ještě nadýchanější palačinky připravíme, když část mléka nahradíme trochou sodovky.

Pak je nezbytné nechat těsto odležet alespoň půl hodiny, aby se aktivoval lepek a mouka nasákla tekutiny (tím hmota přirozeně nabobtná). Možná, že těsto po této fázi zhoustne. Nevadí, stačí přilít znovu trochu mléka a opět dobře promíchat. Teď už můžete začít smažit. 

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Příprava hrníčkového těsta na palačinky krok za krokem

Na hrníčkové těsto na palačinky si připravte: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky hladké mouky, špetku soli a olej na smažení. 

Do mísy nalijte jeden hrnek mléka, rozklepněte obě vejce, přidejte sůl. Metličkou prošlehejte a postupně přisypávejte prosátou mouku. Vznikne hustší těsto, ke kterému za stálého šlehání přilévejte zbytek mléka. Když získáte hladkou směs, nechte těsto alespoň půl hodiny odležet.

Pánev lehce potřete olejem a nechte ji rozehřát. Pak naběračkou naberte trochu těsta a nalijte je na pánev. Zatřeste trochu pánví, aby se těsto rozlilo rovnoměrně po celém dně. Smažte z jedné strany, a když se palačinka začne viditelně zvedat ode dna, podeberte ji obracečkou, otočte a osmažte i druhou stranu.

Hotovou palačinku odložte stranou na talířek. Pokud je třeba odsát tuk, můžete pod palačinku dát papírový ubrousek. Postupně usmažte všechny palačinky. Není nutné zpracovat naráz všechno těsto, v chladničce bez újmy vydrží do druhého dne. 

Náš tip: Pro mlsné milovníky palačinek máme videorecept, který stojí za vyzkoušení:
 

Hebká tvarohová náplň krok za krokem

Tvarohovou náplň si na palačinky dáváme možná nejčastěji. Sice většinou stačí tvaroh a cukr, ale proč si ji ještě nevylepšit.

Na náplň si připravte: 250-500 g plnotučného měkkého tvarohu z vaničky, 1-2 lžíce bílého jogurtu (nebo kysané smetany), dle chuti džem nebo marmeládu, hrst rozinek, med, čekankový sirup nebo vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu.

Jak na to? Na tvarohovou náplň si do misky nastrouhejte žlutou část citronové kůry, přidejte tvaroh a utřete ho s jogurtem. Oslaďte medem sirupem nebo cukrem, přisypejte rozinky (pro dospělé můžou být máčené v rumu) a přidejte marmeládu.

Palačinky potřete vrstvou připravené náplně. Pak je zarolujte nebo poskládejte do šátečku. Navrch můžete ještě palačinku trochu pocukrovat moučkovým cukrem. Variantou je i polití čokoládovým toppingem, dá se přidat i lžíce zakysané smetany a třeba i na plátky nakrájené jahody, nebo jiné ovoce. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více