Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
9. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po inauguraci, která proběhla 9. března, se novým českým prezidentem stal Petr Pavel. Jelikož tomuto aktu předcházel oběd obou prezidentských párů, možná vás při té příležitosti napadlo, co se tak asi bude na Hradě ode dneška servírovat. Při té příležitosti si můžeme připomenout, co mívali na stole někteří z našich bývalých prezidentů.
Skromný T. G. Masaryk
I když by mnozí asi očekávali u hlavy státu vybraný jídelníček a různé delikatesy, u prvního prezidenta Československé republiky to neplatilo. T. G. Masaryk totiž pocházel z chudých poměrů a svých stravovacích návyků se nevzdal ani tehdy, když se stal prezidentem. Vysloveně si tak potrpěl na prostá a skromná jídla, ideálně taková, která znal z domova od své maminky.
Snažil se stravovat zdravě a střídmě a zastával dnes vlastně moderní názor, že občasné hladovění člověku jen prospěje. Masaryk jedl jen třikrát denně, což je mimochodem aktuální stravovací trend, a v oblibě měl jednoduché pokrmy jakými byly třeba topinky se zavařeninou, borůvkové či švestkové knedlíky posypané mákem nebo bílou či česnekovou polévku.
Mohlo by vás zajímat
Edvard Beneš nemusel sladké
Prezident Beneš sice strávil velkou část života v zahraničí, i tak tíhl k české kuchyni a vždy jedl střídmě a prostě, tučná nebo příliš kořeněná jídla neměl v oblibě. Miloval třeba zeleninové polévky, ty si rád dával místo hlavního jídla. Z nich nejvíc miloval klasickou českou bramboračku. Jako hlavní pokrm mu pak většinou stačilo maso doplněné o nějakou zeleninu nebo salát, třeba obyčejný hlávkový s citronem.
Chutnaly mu také zapečené halušky. Příliš si nepotrpěl na sladké a místo dezertu si dal raději kousek sýra, obyčejné nudle s tvarohem mu ale chutnaly. Zajímavostí je, že Edvard Beneš ani nepil alkohol, protože trpěl na migrény. Na společenských událostech si dovolil pouze vinný střik.
Gurmán Václav Havel
Václavu Havlovi nejdříve vařívala jeho maminka, pak jeho první žena Olga, několik let bohužel musel snášet vězeňskou stravu, což si později vynahrazoval četnými návštěvami restauraci. Byl velký gurmán, byl třeba stálým hostem vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici, rád navštěvoval i restauraci U Čiriny, jejíž majitelka byla i jeho osobní kuchařkou.
Havel byl i nadšeným kuchařem. Rád zkoušel třeba různé pokrmy čínské kuchyně, např. slavné kung-pao, jeho specialitou byly i játrové karbanátky nebo svíčková. Dokonce i s oblibou pořádal různé gurmánské hody. Nemusel těstoviny, kterých si jako levné „zamřížované“ krmě „užil“ ve vězení. Platilo to i pro polévky, takže i když měl rád vývary, nudle z nich vybíral.
A proslavený je samozřejmě jeho guláš s džemem a červeným vínem.
Mohlo by vás zajímat
Za Klause žádné mořské plody
Václav Klaus byl vždy vášnivým sportovcem. Tomu byl samozřejmě přizpůsoben i jeho jídelníček. Kupodivu ale nemusel saláty, které považoval za levicový pokrm. Upřednostňoval českou kuchyni, kterou servíroval i zahraničním návštěvám.
Tvrdil prý, že přece nebude podávat mořské plody, když nemáme moře. Rád si dopřál vepřové řízky, kuřecí maso i steaky. Ty však upřednostňoval propečené. Výhodu měl v tom, že jeho žena Livia byla a je vynikající kuchařka, takže mu vařila samé dobroty.
Mohlo by vás zajímat
Miloš Zeman a jeho vášeň pro zabijačky
Miloš Zeman, jehož funkční období skončilo 8. března, si nepotrpí na složité recepty a večeře o mnoha chodech. Jeho oblíbeným jídlem jsou třeba brambory na loupačku, karbanátky či šunka s křenem. Zeman se také netají slabostí pro zabijačkové pokrmy, zejména jitrničky, miluje i sladká jídla, snad kromě žemlovky, a je známo, že nepohrdne alkoholem.
Kvůli svému zdravotnímu stavu, zejména cukrovce, však v posledních letech na rady lékařů jídelníček částečně upravil. Na zeleninu si ovšem nepotrpěl nikdy, jak sám kdysi s nadsázkou glosoval: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“
Petr Pavel miluje zelňačku i hamburgery
Nově zvolený prezident Petr Pavel je dobrý strávník a jak už dříve uvedla jeho žena, sní skoro všechno, co mu uvaří. Nejraději má ale její speciální zelňačku, do které paní Pavlová přidává škvarky a švestky. Jeho žena se však svěřila, že mu radost udělají i obyčejné špagety. Jako správný motorkář Pavel nepohrdne ani dobrým hamburgerem, ke kterému si rád dá, pokud zrovna neřídí, i dobré pivo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Jak a v čem obalit a usmažit lososa nebo jinou filetovanou rybu. Rady pro začátečníky pomohou s jednoduchou přípravou
Většinou koupíme lososa už naporcovaného, v tom případě ho stačí jen upéct nebo usmažit. Při oblíbeném smažení občas obměníme obal, abychom nejedli… Číst více
Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také… Číst více
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější, a to i mezi dětmi. A ochutnali jste je už v sýrovém těstíčku? Poradíme, jak na to
Těstíčka na obalování řízků lze připravit různá, ale ta sýrová jsou ze všech nejoblíbenější. Nastrouhaný tvrdý sýr vytvoří z těstíčka opravdu… Číst více
7 skvělých receptů na řízky: Kromě trojobalu u nás vyhrávají řízky plněné, jogurtové nebo smažené v sýrovém těstíčku
Do našeho přehledu jsme vybrali sedm receptů, které patří mezi nejčtenější z našeho receptáře. Náš výběr zahrnuje např. recepty na řízky v těstíčku,… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
7 receptů na řízky, tentokrát trochu jinak: Vyzkoušejte je s námi
Co můžeme udělat jinak? Největší "kouzla" provedeme změnami v obalování, ale maso můžeme také dopředu marinovat, aby získalo křehkost, nebo péct v… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Oběd na neděli: Burgundský guláš s džemem a červeným vínem podle Václava Havla
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami