Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svěží larb salát je ideální pokrm i pro masožrouty. Kromě mletého masa a zeleniny do něj patří i jedna neobvyklá omáčka
Zdroj: Freepik, jcomp

Přestože jde o salát, nadchne i milovníky masových pokrmů. Hlavní složkou larb salátu je totiž mleté maso. I tak jde o salát osvěžující, plný chutí, vůní a barev typických pro asijskou kuchyni. Díky masu zasytí, limetky mu dodají svěžest a bylinky a rybí omáčka specifické aroma. 

Larb salát jako národní pokrm Laosu

O larb salátu jste možná ještě neslyšeli, u nás jde totiž o jednu z méně známých asijských specialit. Je to ovšem škoda, neboť chutná naprosto skvěle, a pokud patříte ke ctitelům asijské kuchyně, určitě vás tento svěží, a přitom sytý salát nadchne. Larb nebo také laab, lap, lahb, lob, lop je znám po celé jihovýchodní Asii, nejpopulárnější je ovšem na severu Thajska a hlavně v Laosu, kde jej považují dokonce i za svůj národní pokrm. V oblibě jej ovšem mají i ve Vietnamu a v Kambodži. Vzhledem tomu, v kolika zemích se připravuje, je zřejmé, že má i spoustu variant, které se liší použitými ingrediencemi a kořením.

Dokonalé spojení asijských chutí a vůní

Do Laosu a Thajska se larb salát zřejmě dostal společně s etnickými menšinami z jižní Číny nebo Vietnamu. Postupně se pak rozšířil do celé jihovýchodní Asie a posléze do celého světa, takže jej dnes najdete i na jídelních lístcích v mnoha asijských restaurací. V Thajsku je larb oblíbeným jídlem pro pikniky, svátky a oslavy a může být podáván jako předkrm nebo hlavní jídlo.

Do larb salátu patří bylinky, limetka a rybí omáčka

Larb salát se vyznačuje svou chutí, lehkostí a jednoduchostí. Přestože má mnoho variant, jeho hlavními ingrediencemi jsou vždy mleté maso, rybí omáčka, limetková šťáva, cukr a typické asijské bylinkyhlavně koriandr, ale třeba i máta nebo pažitka. Na larb salátu je úžasná jeho rozmanitost. Například v Laosu se používá tradiční rybí omáčka zvaná padaek, zatímco v Thajsku se používá nam pla (připravená z rybích kousků a soli). 

Často se do něj dává i jarní cibulka a milovníci pikantních chutí v něm ocení chilli papričky. Ty ale můžete klidně vynechat. Maso se používá hlavně vepřové nebo směs hovězího a vepřového, může to být ale klidně i kuřecí nebo krůtí. Dokonce existují i vegetariánské verze s mletým tofu nebo houbami. Součástí salátu bývá často i vařená rýže nebo rýžové nudle. V tom případě pak salát úplně spolehlivě nahradí i hlavní jídlo. 

Jak na larb salát s mletým masem

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, ale saláty jsou hlavní součástí vašeho jídelníčku, určitě tento salát zkuste. S blížícím se létem larb salát rozhodně oceníte. A jak jej tedy připravit? 

Budete potřebovat: 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo i kachna), olej na smažení, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíci třtinového cukru, 1 cibuli (nejlépe červenou nebo šalotku), nasekanou nadrobno, 2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované, ½ šálku nasekané čerstvé máty, ½ šálku nasekané koriandru, ½ šálku nasekané pažitky, ½ šálku nasekané zelené cibule, ½ šálku nasekané řapíkatého celeru, 200 g salátové okurky nakrájené na plátky, ¼ šálku pražených rýžových vloček nebo vařené jasmínové rýže, sůl, pepř  a případně chilli vločky dle chuti

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a případně chilli a osmahněte. Smažte, dokud se nerozvoní, asi 2-3 minuty. Přidejte mleté maso a rozmělněte ho na kousky. Maso osolte a opepřete a opékejte je, dokud se neuvolní a neodpaří veškerá tekutina, trvá to asi 10 minut. Případný tuk slijte. 
  2. Maso dejte do mísy, přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, třtinový cukr a promíchejte. Pak vmíchejte nasekané bylinky, na plátky nakrájenou okurku, řapíkatý celer a nasekanou jarní cibulku. Zamíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem. 
  3. Pokud chcete, můžete do salátu přidat také pražené rýžové vločky, které dodají salátu na křupavosti, nebo uvařenou rýži. Salát můžete podávat také na listu ledového salátu

Náš tip: Máte-li rádi thajskou kuchyni, můžete si připravit třeba i tuto slavnou thajskou polévku podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Larb
Feastingathome.com: Thai Larb Salad
Storymaps.arcgis.com: Larb: the dish that journeyed across regions
Foodandroad.com: Larb, Southeast Asian Meat Salad

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více