Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asijské bylinky: Koriandr,  thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
Zdroj: Pixabay, sontung57

Vietnamská a vůbec asijská kuchyně jsou v módě už několik let. Jejich hlavní půvab spočívá ve spoustě čerstvých bylinek, které pokrmům dodávají tu exotickou chuť. Pokud patříte mezi stálé návštěvníky vietnamských bister, určitě už znáte aspoň koriandr. Jsou však i další.

Koriandr setý

Některým lidem specifická chuť koriandru vadí, jiní jej přímo milují. Koriandr zná mnoho lidí většinou v podobě kuliček, tedy semen, které se používají jako koření. Ta jsou poměrně běžná i v české kuchyni. Koriandr setý roste ve Středomoří, v Asii a v Severní Africe. Vypěstovat si jej ovšem můžete i na balkoně, jediné, co potřebujete, je dostatek sluníčka. Dorůstá až výšky 60 cm, to se vám ale v domácích podmínkách pravděpodobně nepodaří. Zajímavou exotickou chuť mají již samotná semena koriandru. Jsou totiž trochu nasládlá a mají jemnou pomerančovou vůni. Bývají důležitou součástí asijských směsí koření, kterými se ochucují různé masové a zeleninové pokrmy. Do vietnamských jídel se používají listy, které vypadají téměř jako petržel. Chuťově mají blízko k anýzu a částečně i ke zmiňované petrželce, zlí jazykové je přirovnávají i k mýdlu. Většinou se jimi pokrmy zdobí. Najdete je třeba na vietnamské polévce (Phở) a thajské polévce (Tom yum), sypou se na nudle s grilovaným bůčkem Bún chả, zdobí rovněž indický čočkový pokrm dhal.

Citronová tráva

Další oblíbenou rostlinou využívanou ke kořenění vietnamských či thajských jídel je citronová tráva. Přidává se např. do kořenicí směsi, do níž se nakládá maso do nudlového jídla s hovězím masem Bún bò Nam Bô, nebo do thajské polévky Tom kha gai. Její originální název zní voňatka citronová, známá je také od anglickým názvem lemongrass nebo citronela. Vyznačuje se úzkými šedozelenými dlouhými listy připomínajícími trávu. Vyniká svým typický citronovým aroma, které jí dodávají silice citral, limonen, nerol). V pokrmech trochu tlumí pikantnost chilli papriček a zvýrazňuje chuť kokosového mléka právě v polévkách nebo v různých masových směsích známých jako curry.

Thajská bazalka

Klasickou bazalku tolik oblíbenou v italské kuchyni zná snad každý. Už jste ale slyšeli o bazalce thajské či asijské? Její aroma bazalku pravou připomíná, navíc ale voní a chutná po lékořici a anýzu, proto se jí někdy říká i bazalka anýzová nebo lékořicová. Kromě toho je svěží a lehce štiplavá. Oproti bazalce pravé má čtverhranný šedofialový stonek a narůžovělé až tmavě fialové listy, které jsou delší a na konci zešpičatělé. Dorůstat může až do výšky 50 cm. Původem je z Indie, ale pěstuje se v celé Asii, v Jižní Americe i v Evropě. Díky své lékořicové vůni se hodí i do sladkých pokrmů, přidává se do nesmažených závitků Nem cuốn či do mletého masa v betelových listech. Barevně oživuje i populární vietnamské bagety Bánh mì.

Perila křovitá

Vypadá trochu jako kopřiva, z jedné strany jsou ale její listy zelené a z druhé sytě fialové. Dokonce i patří do čeledi hluchavkovitých a může dorůstat až do výšky 1 metru. Má zajímavou svěží chuť podobající se citronové trávě, je lehce kořeněná a má jemnou vůni. Pochází z oblasti východní a jihovýchodní Asie. Často se podává ke grilovaným masům, třeba k vyhlášeného grilovanému bůčku Bún chả servírovanému s nudlemi. Přidává se ale i do rybí polévky Bún cá s koprem a kapřími karbanátky nebo šnečí polévky Bún ốc.

Klasnatka brvitá

Poslední z bylinek, které jsou součástí tzv. bylinkové oblohy podávané k mnoha vietnamským jídlům, je klasnatka brvitá. I ta patří mezi hluchavkovité a hodně se podobá perile s jedním rozdílem, že její listy jsou pouze zelené. I ona se může chlubit příjemně svěží citrusovou vůní, která se ale nejvíc blíží meduňce. Využívá se syrová do salátů, třeba do mangového či papájového salátu s klíčky, i do všech možných druhů nesmažených vietnamských závitků. Často ji najdete na talíři u vietnamských palačinek/placiček Bánh cuốn nebo Bánh xèo.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více