Položit příbor rovnou na stůl je ta nejodpudivější varianta, říká Ladislav Špaček a radí, jak se bránit dalším hrůzám v restauracích
16. 5. 2023 Ostatní
Společně s pokrokem v oblasti české gastronomie by mělo jít ruku v ruce i zlepšování servisu v našich restauracích. Někdy se ovšem zdá, že v tomto směru má ještě obsluhující personál na čem zapracovat. Určité nešvary se podle experta na etiku Ladislava Špačka dají napravit samotným hostem, ale na něco je zákazník prostě „krátký“.
Obsluha dělající špatnou reklamu
Každý, kdo jednou za čas navštíví gastronomické zařízení, počítá s tím, že odejde se zážitkem, o němž bude moci vyprávět svým známým. Občas se ovšem stane, že jinak podařený výlet za kulinářskými skvosty pokazí obsluha, jejíž „výkon“ není na úrovni, kterou bychom očekávali.
Mohlo by vás zajímat
Žena jako priorita
Přitom se kolikrát jedná o drobnosti, které bereme jako samozřejmé, proto nás jejich nedodržení od profesionálů překvapí. Jedním z „přešlapů“ je například nevědomost servisu, v jakém pořadí se má hostům věnovat. „V restauraci obsluhujeme hosty v pořadí společenské významnosti. Menu podává číšník nebo servírka nejdřív dámě, pak pánovi, žena je významnější než muž. Ve stejném pořadí pak obsluhujeme,“ vysvětluje pro server Toprecepty.cz Ladislav Špaček.
„Číšník nejdříve obsluhuje ženu, pak muže. Vše servíruje nejdřív ženě, tedy i sklenici na vodu. Nalévá nejdříve ženě, pak muži,“ zdůrazňuje odborník na etiketu. Svou roli ovšem podle Špačka hraje i muž, který by se měl o svou partnerku v restauraci „starat“, například tím, že při usazování ke stolu jde jako první či pomůže dámě z kabátu.
Nevkusný nešvar
Na zákazníky ovšem mohou čekat různá úskalí také při podávání objednaných chodů. Občas se například stane, že obsluha chystá příbory až těsně před servírováním, mnohdy na prázdný stůl, tedy bez použití prostírání či ubrousku.
„Je to častý a nevkusný nešvar, zvláště v restauracích, které se konvertují na bistra. Zrušením ubrusu, často i plátěných ubrousků, tak vytvářejí dojem neformálního a levnějšího prostředí, ale hlavně tím šetří náklady,“ říká Špaček.
„Při prostírání obsluha ubrousek položí na stůl a na něj příbor, což vypadá zdánlivě spořádaně, ale první věc, kterou má host udělat u stolu, je vzít si plátěný ubrousek a položit si ho na klín,“ vysvětluje bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla. Tudíž, když toto uděláte a ubrousek si vezmete, pak už na stole není nic, a může se stát, ostatně nám se přesně tohle při návštěvě restaurace stalo, že obsluha přinese k dalšímu chodu nový příbor, ale ten položí rovnou na stůl. Zabránit tomuto nemůžete, ale lze se „chránit předem“.
Nevyhovující pokrm
Občas se nám může stát, že si při návštěvě restaurace všimneme něčeho, co v nás dobrý dojem nezanechá. Jednat se může o vlas v jídle, písek v salátu a podobné nepříjemnosti. Máme je řešit přímo na místě, nebo stačí jen komentář na sociální síti? „Neexistuje jednotné pravidlo, jak tyto případy řešit,“ říká Špaček pro Toprecepty.cz. „Záleží na povaze hosta, jeho temperamentu, asertivitě a ochotě vstupovat do nepříjemné situace, ne-li přímo konfliktu. A záleží i na typu a úrovni restaurace," dodává.
„Jsou lidé, kteří vlas odsunou a zakryjí, pak jsou takoví, kteří způsobí doslova skandál. V dobré restauraci stačí přivolat nenápadně obsluhu, třeba gestem, zdvižením prstu ruky položené na stole, a tiše ukázat na vadu pokrmu. Obsluha ho odnese, omluví se a nabídne kompenzaci, dezert zdarma, novou porci téhož a podobně,“ vysvětluje expert na etiketu.
Nechoďte tam, kde o vás nemají zájem
Častým nešvarem ze strany hostů je pokřikování na servis či mávání na něj. Jak se vlastně zachovat správně, pokud mám nějakou prosbu nebo chci třeba zaplatit? „Obsluhu přivoláváme pohledem, zvednutý prst ruky položené na stole je krajní řešení. Číšník nebo servírka by měli stále zrakem kontrolovat „plac“, naše oči se setkají a pohledem dáme najevo, že něco potřebujeme,“ radí Špaček a rovnou dává radu, jak postupovat, když to nezafunguje. „Pokud se takto obsluha nechová, vybereme si jinou restauraci, takovou, kde o nás budou mít zájem,“ říká odborník.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Jack Nicholson kvůli roli jedl sendviče, které nesnáší, zato miluje snadnou rajčatovou omáčku se sýrem
Reportáž ze Salabky: Tatarák s fermentovaným česnekem a pravým zlatem, dvě mini porce za 1800 Kč a šéfova dokonalá blamáž na konci
Finalista soutěže MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nám prozradil, jak dělá kuře na paprice. Skvělou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně jíst pečivo v restauraci? Expert na etiketu Ladislav Špaček varuje před ukusováním a drobením
Pečení na víkend: Litý hrníčkový kynutý koláč je vláčný a překvapivě snadný. Drobenka na něm bude navíc díky tomuto triku krásně vonět!
Otestovali jsme nové hamburgery od Přemka Forejta: Za sjezd z dálnice stojí jen varianta se šťavnatým hovězím a čtyřmi okurkami
Komentáře
17. 5. 2023 18:07