Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na víkend: Litý hrníčkový kynutý koláč je vláčný a překvapivě snadný. Drobenka na něm bude navíc díky tomuto triku krásně vonět!
Zdroj: Toprecepty.cz

Dovedete si představit víkendovou snídani bez čerstvé buchty nebo koláče? Připravte si voňavý koláč z hrníčkového kynutého těsta. Využít můžete čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce, povrch zasypat drobenkou.

Jak urychlit přípravu kynutého koláče

Správně upečený kynutý koláč báječně chutná. Mírnou nevýhodou je potřebný čas na kynutí a příprava. Trochu ji můžeme zrychlit, když si na pomoc vezmeme hrníček (250 ml). Bez vážení to jde rychleji. Litý hrníčkový kynutý koláč na plech není zbytečně zdlouhavý a ani obzvlášť složitý. S několika tipy se dá snadno zvládnout.

Na co nezapomenout u kynutého litého těsta

S kynutým těstem je třeba zacházet opatrně. Je důležité, aby suroviny měly pokojovou teplotu. Mléko a tuk jsou lepší vlahé. Kynuté lité těsto kyne dvakrát. Jednou při přípravě těsta a podruhé, když je koláč celý připravený na plechu.

Jaké ovoce se hodí na kynutý koláč

Na kynutý koláč se hodí čerstvé ovoce, ideálně sezónní. Můžeme použít jahody, rybíz, borůvky, meruňky. Když chceme použít kompotované ovoce, necháme ho vykapat. Jestliže potřebujeme zužitkovat mražené ovoce, jsou dvě možnosti. Můžeme ho nechat povolit nebo ho na plech nasypat až předtím, než půjde koláč do trouby (na podruhé nakynuté těsto).

Jak připravit drobenku na koláč

Kynutý koláč na plech je korunovaný drobenkou. Dokonalá drobenka neboli žmolenka by měla vyvážit chuť ovoce. Může vonět dobrým máslem, ale také třeba kokosem z kokosového oleje. Právě kokos a jahody k sobě hezky ladí. Správný poměr hlavních surovin vypadá následovně: jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového (krystalového) cukru. Využít můžeme i ten třtinový, který dodá karamelovou chuť.  Tuk do žmolenky by měl být dobře vychlazený. Proto s ní pracujte rychle. Drobenku je možné pozměnit i více.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak připravit litý hrníčkový kynutý koláč

Na rychlý koláč na plech s pořádnou vrstvou těsta, s ovocem a drobenkou potřebujete: 2 a ½  hrnku polohrubé mouky, 1a ¼ hrnku mléka, 6 lžic másla, 21 g čerstvého droždí, 3 lžíce cukru, 2 žloutky, špetku soli a jahody (nebo jiné ovoce). Na drobenku využijete: 1 hrnek hrubé mouky (nebo ½ hrnku hrubé mouky a ½  hrnku mandlové mouky), ½  hrnku cukru a 4-5 lžic másla.

Jak na to? Asi půl hodiny předem vyndejte z lednice vejce a mléko, aby se potraviny stihly přizpůsobit teplotě. Připravte si mísu. Rozklepněte vejce – žloutky přijdou do těsta, bílky využijte na jiný recept. Ke žloutkům přidejte cukr a utřete je. Přidejte k nim droždí, které v prstech rozdrobíte. V hrnku si nechte rozehřát máslo a vlahé ho nalijte do mísy. Postupně přisypávejte mouku a sůl, přilévejte mléko. Vypracujte řídké těsto. Nechte asi hodinu kynout.

Zatím si připravte ovoce a drobenku. Ovoce omyjte, případně nakrájejte na menší kusy. Do misky nasypte mouku na drobenku, přidejte cukr a másloa a vše prsty promíchejte. Pokud se rozhodnete využít mandlovou mouku, na chuti to rozhodně oceníte. 

Připravte si vyšší plech. Vymažte ho tukem nebo vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto nalijte na plech a roztáhněte ho rukama do krajů. Navrch dejte ovoce a posypte drobenkou.

Nechte asi 20-30 minut kynout, zatím předehřejte troubu na 180–190 °C  a pečte zhruba půl hodiny dozlatova. Pak koláč vyndejte z trouby, a nechte vychladnout. 

Náš tip: Připravte si kynutý litý koláč podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více