Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Označuje se za obyčejného kluka z Vysočiny. O tom, že zdaleka není „obyčejný“ přesvědčil Ondřej Štol všechny diváky poslední řady kuchařské show MasterChef Česko 2022. Přestože skončil před branami finále, jeho čtvrté místo dokazuje, že i sklář může být v kuchyni skutečným mistrem.

Ze sklárny do televizní kuchyně

Přestože to Ondřejovi přes veškerou snahu a skvělé výkony nevyšlo a titul MasterChefa nezískal, neznamená to, že by na kuchařinu zanevřel. Právě naopak, pustil se do vaření s plnou vervou a ukazuje, že i tradiční recepty nemusí vypadat nemoderně a staře.

Synovo nej jídlo

Proto jsme účastníka celosvětově sledované soutěže požádali, zda by nám neukázal, jak dělá jeden z největších hitů české kuchyně - kuře na paprice. Vzhledem k tomu, že jde o nejoblíbenější jídlo jeho syna a největšího food kritika Vojty, neváhal. „Snad receptem někoho inspiruji třeba k nedělnímu obědu. Mějte se krásně a hlavně, dělejte, co vás baví,“ vzkazuje čtenářům Topreceptů Ondřej.

Kuře na paprice

Na recept od Ondry bude potřebovat tyto suroviny: 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 papriky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky, 1 vetší cibuli, 200 ml smetany (nejlepší je ta 33 %), 1,3 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, pepř a sůl. Jako přílohu volíme těstoviny nebo houskový knedlík.

Jak na to?

  1. Začneme tím, že na slunečnicovém oleji orestujeme dotmava tři nahrubo nakrájené papriky. Ty dodají omáčce intenzivní chuť, kterou pouze mletá paprika nezaručí.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, sůl, pepř a také řádně opražíme.
  3. Poté přidáme uzenou a sladkou papriku a zhruba minutu restujeme. Podlijeme kuřecím vývarem, aby nám paprika nezhořkla.
  4. Tekutinu necháme o třetinu zredukovat. Omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme přes jemné síto.
  5. Do hrnce přilijeme smetanu na zjemnění a chvíli prováříme.
  6. Kuřecí maso můžete dělat dvěma způsoby. První je ten, že si ho orestujete hned na začátku a ke konci ho vložíte do omáčky. Druhá možnost je úpravou sous-vide. „Může se zdát, že je tato metoda složitá, ale věřte mi, že to zvládne každý a budete překvapeni, jak šťavnaté maso zůstane,“ říká pro Toprecepty.cz Ondřej Štol.
  7. Pokud tedy zvolíme sous-vide, očištěná kuřecí prsa osolíme, opepříme a vložíme společně s trochou másla, stroužkem česneku a snítkou libovolné bylinky do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a dáme do vodní lázně o teplotě 63°C na zhruba 75 minut.
  8. Poté maso vyndáme ze sáčku a jen lehce „na barvu“ orestujeme na másle.
  9. Maso již do omáčky nemusíme vracet, protože je perfektně připravené ke konzumaci. Můžeme tedy servírovat. 
  10. Jako příloha mohou sloužit houskové knedlíky či těstoviny.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

kimlo kimlo

11. 5. 2023 18:11

Výborný recept. Ja používam na sous vide zavárací hrniec. Dá sa tam nastaviť teplota aj čas. A samozrejme predtým vákuovačku.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více