

Sterilovaná rajčata na všechno
Suroviny podle množství rajčat.
- rajská jablíčka
Postup přípravy receptu
Čerstvá rajská jablíčka pečlivě opereme, raději dvakrát.
Podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a naskládáme, nebojíme se přitlačit, do čistých sklenic a zavíčkujeme.
Nepoužívám vůbec žádné přísady ani nálevy. Sterilujeme na 90°C 30 minut. Takto upravená rajčata se po otevření dají velmi snadno oloupat a můžete je díky přírodní chuti použít na přípravu čehokoliv, kam rajčata přijdou. Mám je vždy do další sklizně.
Poznámka od kuchařky
Prosím všechny, kdo nemají svoji zahrádku, aby mně nenadávali, kde vzít čerstvá rajčata. Ta z Hypermarketů opravdu nemají žádnou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sterilovaná rajčata na všechno
-
Letos také zavařuji podle tohoto receptu, ale bohužel se mi také několik sklenic zkazilo
.Dnes jsem to s hrůzou zjistila, tak váhám jestli ještě udělat pár várek.Nevím kde může být chyba? Předloňská takto zavařená rajčata mi vydržela až do letošního jara. Dávám do zašroubovacích sklenic a s novými víčky. Jestli jsem sklenice málo umyla nebo nevím. Dělám počád stejně
-
Před pár dny jsme takhle zavařovali krásná zdravá rajčata
děkuji za recept
-
Takhle rajcata zavaruji uz par let, recept mam po babicce a opravdu je to v zime radost. Nemusim pak kupovat nakysla, tvrda rajcata ze supermarketu, co chutnaji jako nedomrle
citrony.
-
Neni lepsi tu slupku sundat hned? Taky zpracovavam prebytky rajcat, oloupu, rozvarim a zredukuju, neni potreba tolik sklenic.
-
ladael: Jde to,nemusíte je vůbec krájet ,jen naskládejte a zavíčkujte a zavařte .
-
ladael: když se překrojí, více se jich vejde!
-
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost, jestli se takto dají zpracovat i malá cherry rajčátka? A bylo by možno zavařit je celá, nebo se musí také překrojit. Děkuji.
-
marie: Použivám všechny sklenice a už i použitá víčka a nikdy se mi nic nezkazilo,zavažuji ,všechno ovoce,zeleninu na různé způsoby i houby a jsem moc spokojená a rodina také
-
Dokoupilová: Ja rajčata spařím oloupu,pokrájím,rozvařím s trochou soli a steriliziji 15 min
-
marie: Příště po sterilování převraťte hned dnem vzhůru a nechte tak vychládnout. To by měla ta víčka chytit. A já rajčata po umytí rozmixuji, naleji do sklenic, zavíčkuji, zasterilizuji, obrátím dnem vzhůru a tak se dají použít všude a myslím, že jich tam vejde více a není problém s loupáním. Hodně zdaru
-
klukodvody: Terka myslela zavarenú mrkvu od Jaroslavy, koment pod Terkou
-
Ale tam žádná mrkev není.
-
Jaroslava: dobry den, na co pak pouzivate tu zavarenou mrkev?
-
Podobně jako rajčata dělám i směs rajče-paprika-cibule (do směsi na špagety, na lečo, do guláše), stejně zavařuji bez jakýchkoliv přísad či vody i nastrouhaná oloupaná jablka (s listovým těstem štrůdl za necelou půlhodinu), vypeckované švestky (na koláče) nebo nastrouhanou mrkev. Steriluji 20 minut na 80-90 °C - obvykle ve staré pračce Romo Kombi s ohřevem. S novými víčky, která vždy chytnou, se mi nikdy nic nezkazilo.
-
Takto dělám rajčata samotná a taky s paprikou už cca 30 let a nikdy se nekazí,s paprikou na lečo,pod maso,samotná na rajskou i ke špagetám..
zykorova@seznam.cz