5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku
30. 5. 2023 Vaření
Z čerstvých ředkviček se můžeme těšit brzy zjara a při průběžném dosévání si jich užívat až do zimy. Tato kořenová zelenina totiž není náročná na pěstování, takže bez problémů vyroste i zahradnickému amatérovi.
Jídla s ředkvičkami
Ředkvičky jsou nejlepší do jídla syrové, ale dají se využít i v teplé kuchyni –vařené, grilované, pečené i zavařené. Je dobré vědět, že se tato zelenina dá využít celá včetně listů.
Mohlo by vás zajímat
1. Grilované ředkvičky
Grilovat se dá nejen maso, ale i třeba ovoce a zelenina. Ani ředkvičky nejsou výjimkou.
Stačí je jen rozpůlit, pokapat olejem, ochutit solí a pepřem a pak už jen grilovat dozlatova. Doba záleží na tloušťce grilované ředkvičky. Jde o drobné kusy, proto je vhodné použít kontaktní gril (mřížkou by mohly propadnout).
Náš tip: Připravte si grilované ředkvičky s jarní cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
2. Pečené ředkvičky
Ani pečené ředkvičky nejsou nijak složité na přípravu. Rozkrojené na polovinu, pokapané olejem, opepřené a osolené, dochucené například tymiánem, jsou hotově za chvíli. Tato příloha se hodí nejen k masu a rybám, ale i třeba sýrům.
Náš tip: Můžete si ale také přichystat třeba kuře pečené na ředkvičkách a mrkvi.
3. Pomazánka z ředkviček
Ze syrových ředkviček můžeme připravit výbornou pomazánku. Je mnoho variant, jak je zpracovat do pomazánky, protože se snadno kombinují s ostatními potravinami. Nejjednodušší je nakrájet ředkvičku na plátky a ozdobit s ní již hotovou pomazánky. Hodí se ale také do tvarohu a spolu s různými bylinkami tvoří výborné chuťové i barevné kombinace pomazánek, jejichž základem je tvaroh.
Náš tip: Vyzkoušejte pomazánku z ředkviček a kedlubny.
4. Salát s ředkvičkami
Ředkvičky se krásně pojí i s různými druhy sýrů: volit můžeme z měkkých, tvrdých, plísňových. Výbornou kombinaci vytváří například s hermelínem.
Ředkvičky můžeme přidat i do jednoduchých směsí. Hodí se k třeba k hlávkovému salátu či polníčku. Když přidáme dýňová nebo slunečnicová semínka a zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme s medem, rychlá a chutná večeře je hotová.
Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:
5. Polévka z ředkviček
Ačkoliv to zní neobvykle, polévka s touto pikantní zeleninou báječně chutná. Většinou tam ale ředkvička nebývá jako hlavní ingredience, ale doplňuje další zeleninu. Základ mohou tvořit brambory a cibule zalité vývarem. Připravte si polévku z ředkviček podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Jak tvořit ozdoby z ředkviček. Stačí k tomu malý nožík
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 14 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 19 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Restované ředkvičky jsou báječnou přílohou. Při přípravě je třeba dodržovat správný postup, aby si zachovaly svou typickou chuť
Staročeská tvarohová pomazánka rozhuda voní česnekem a bylinkami a na jaře nám dodá sílu
12 častých chyb při pěstování ředkviček: Jak vypěstovat kvalitní zeleninu