Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ondřej Štol padl divákům loňské řady soutěže MasterChef do oka. Bylo to vidět na sociálních sítích především ve chvíli, kdy byl v semifinále vyřazen. Sám sklář z Vysočiny byl v první moment naštvaný, ale postupem času svůj pohled na věc přehodnotil. V rozhovoru pro Toprecepty.cz vysvětluje, co si z kuchařské show odnesl do života, jak mu účast v televizi pomohla v kariéře kuchaře, proč svému synovi nemohl říct, kolikátý skončil i bez jakých ingrediencí se neobejde jeho vaření.

Ondřeji, je to už delší doba, co jste se rozloučil těsně pod stupni vítězů se soutěží MasterChef Česko 2022. Jak zpětně na svou účast vzpomínáte?

Na soutěž vzpomínám v dobrém. Pachuť čtvrtého místa ve mně hned po vypadnutí samozřejmě převládala. Mrzelo mě to. Uvědomil jsem si ale, že je to pořád jen soutěž a život jde dál. Beru účast v MasterChefovi jako obrovskou zkušenost.

Jsou věci, které byste udělal jinak, nebo si stojíte za vším? Myslím tím i reakci po svém vypadnutí?

Co se týče soutěže, tak bych se choval vždy stejně. Jestli myslíte slzy po mém vypadnutí, tak jsem prostě takový. Jsem emotivní člověk, co nežije v přetvářce. Nebyly to slzy ze zklamání, ale z vyčerpání, rostoucího tlaku v soutěži a stesku po rodině.

Pomohla vám televizní show v „kuchařské kariéře”? Přeci jen, vstupoval jste do ní jako veřejnosti neznámý sklář z Vysočiny.

Určitě mě soutěž dostala do podvědomí lidí, ale cestičku si musí každý vyšlapat sám. Jak se správně říká: ,,Bez práce nejsou koláče“. Ve sklárnách stále pracuji, ale zároveň se věnuji i vaření. Chci se v něm zdokonalovat a absolvovat nějakou zajímavou stáž. Momentálně se angažuji v cateringu a jako lektor na kurzech vaření.

Ačkoliv jste v MasterChefovi skončil čtvrtý, máte doma cenu pro vítěze. Jak se k vám dostala?

Ano, trofej máme doma (smích). Píši máme, protože nebyla jen pro mne. Mně připomíná tu dlouhou cestu, vzpomínky a mému synovi má tato trofej, doplněná o emotivní dopis, ukázat cestu, jak si má jít za svým cílem a být přitom pokorný a bezelstný. Martin (Pecina, vítěz MasterChef Česko 2022 - pozn. red.) je skvělý kamarád a toto jeho gesto mi udělalo obrovskou radost.

Co jste se během natáčení naučil?

Soutěž mi dala velký rozhled ohledně surovin a technologií na úpravu pokrmů. Dále mi ukázala, že ať jsme všichni soutěžící byli úplně odlišní, tak jsme spolu dokázali perfektně vycházet.

Vás syn Vojta je největším foodkritikem vašich pokrmů, co říkal na to, že jeho táta vaří v televizi?

Užíval si tu větší pozornost možná víc než já. Hltal každý díl a neuvěřitelně to prožíval a fandil mi. Do poslední chvíle jsem tajil mé umístění, aby nevěděl kolikátý vlastně skončím. Bylo mi jasné, že by to hned ve škole vykecal (smích).

Jaké jídlo bylo pro vás nejsložitější udělat?

Nejsložitější byla výzva na britské ambasádě. Kuchyně Spojeného království, kombinace surovin a chutí, mi absolutně nepřirostla k srdci.

Máte nějaký pokrm, který byste nikdy nesnědl a třeba ho odmítl i vařit? Může si vůbec kuchař něco takového „dovolit“?

Zatím jsem vždy snědl všechno, tak nedokážu moc posoudit. Kuchař by za mě neměl vařit věci, které mu vyloženě nechutnají, protože je nemůže pořadně dochutit.

Jaká surovina je pro vaše vaření typická a sotva byste se bez ní dokázal obejít?

Sůl a pepř.

Kdyby k vám poprvé měla přijít na návštěvu rodina vaší partnerky, jaké jídlo byste zvolil jako slavnostní?

Mám rád českou kuchyni, takže pravděpodobně něco z našich klasických jídel. Klidně i vepřo, knedlo, zelo.

Jaké postupy v současnosti nejvíc „frčí”? Je to třeba Sous-Vide, zážitková gastronomie, poctivá kuchařina? Co je naopak už dávno „za zenitem“?

Nejsem hotový kuchař, abych to takto mohl posuzovat. Ať si každý vaří tak, jak mu to vyhovuje, a jak to cítí srdcem. Gastronomie se neustále posouvá dopředu, ale i recepty které jsou tu desítky let, tak mají své kouzlo. Jediné, co mi přijde za zenitem, tak je zdobit a zaplácat talíř balsamicem (smích).

Ondro, jaký recept by se podle vás našim čtenářům mohl v tomto čase hodit?

Jelikož přišlo období, kdy se neříká „ahoj“, ale ,,čau, nechceš cuketu“, tak jsem si pro vaše čtenáře připravil můj recept na cukeťáky s uzeným špekem.

Cukeťáky s uzeným špekem

Na výrobu „karbanátků“ z cukety podle Onřeje Štola budete potřebovat: 1 střední cuketu, 2 syrové brambory, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 150 g uzeného špeku, 100 g sýra eidam, 1 vejce, 4-5 lžic hladké mouky, špetku soli a pepře, špetku mletého kmínu.

Jak na to?

  1. Do misky nahrubo nastrouháme oloupanou cuketu a dvě brambory.
  2. Lehce prosolíme a necháme 15 minut odstát, aby suroviny pustily vodu.
  3. Po čtvrthodině vymačkáme přebytečnou vodu a suroviny dáme zpět do misky.
  4. Do směsi nastrouháme mrkev a sýr. Přidáme rozlisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř a na kostičky nakrájený špek.
  5. Přidáme celé vejce a 4-5 lžic hladké mouky. Celou směs řádně promícháme.
  6. Ručně si vytvoříme tvar malého karbanátku a na slunečnicovém oleji opečeme do zlatova.

Ondrův tip: Pokud jsou cukeťáky vyšší, tak je dáme ještě do trouby na 170 stupňů na 8 minut na horkovzduch dopéct. Dají se jíst samotné a nebo se skvěle hodí jako příloha k masu.

Pokud máte spíš chuť na cuketu nasladko, zkuste náš video recept a připravte si cuketový koláč s mákem a švestkami:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více