Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Nemusíme být zrovna vegetariáni, ale někdy na maso nemáme chuť, ale sladké nás neuspokojí. Nejlepší variantou je dobře připravená zelenina. Právě začíná sezóna cuket, takže se přímo nabízí využít právě je.

Jak zkombinovat cuketu s další zeleninou

Cuketa je výborná zelenina, můžeme ji přidat do slaných i sladkých jídel a prakticky se hodí ke každé potravině. A právě tak je to i s kombinací s další zeleninou. Chuťová neutrálnost cuketu předurčuje pro široké využití a zkoušení zajímavých variant. Kromě cibule a česneku se k ní hodí nejen kořenová zelenina, ale i rajčata, paprika a lilek.

V dnešní variantě dáme dohromady cibuli, česnek, cuketu, mrkev a hrášek. 

Co je potřeba na cuketu se zeleninou 

Na tento pokrm je třeba česnek, cibule, cuketa, mrkev a hrášek, tedy pořádná nálož zdravé zeleniny. Záleží na tom, kolik cuketa pustí vody, často už pak není třeba přidávat vývar nebo vodu. Aby bylo toto bezmasé jídlo vydatnější, nechybí mu sýrová omáčka. Když se zelenina a omáčka propojí, je to krásná hra chutí.

Jak připravit sýrovou omáčku k zelenině

Základem sýrové omáčky je bešamel, tedy směs másla a mouky, která se nejprve umíchá do světlé jíšky, pak se zalije mlékem a chvíli zvolna vaří. Vše by mělo zhoustnout do požadované konzistence.

Další roli hraje sýr, který je třeba přidávat postupně a vždy promíchat. Sýr můžeme zvolit tavený, ale i tvrdý (eidam, čedar, parmazán), případně plísňový (například niva). Ve všech případech jej necháme rozpustit. Přidáváme ho vždy tolik, aby nám výsledná konzistence vyhovovala. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit cuketu s mrkví a hráškem v sýrové omáčce

Na přípravu tohoto pokrmu bude potřeba: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 250 g cukety, 2 mrkve, 2 hrsti mraženého hrášku, vývar nebo voda dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 4 kuličky nového koření, bobkový list, 60 g sýru, mletý pepř a sůl. 

Jak na to? Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Cuketu omyjte, pokrájejte na kostičky. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Do hrnce dejte 1 lžíci másla, rozehřejte ho a přidejte cibuli a česnek. Po chvilce přidejte mrkev a cuketu. Restujte, a pokud nebude dostatek šťávy z cukety, přilijte vývar. Tekutina by měla dosahovat zhruba do poloviny. Přidejte koření a mírně osolte. Promíchejte a duste do poloměkka, dokud se většina tekutiny neodpaří. Pak přidejte hrášek.

Do vedlejšího hrnce dejte rozehřát zbylou lžíci másla, zasypte ho moukou a připravte světlou jíšku. Postupně přilévejte mléko dle potřeby a pořád míchejte metličkou. Sýr nastrouhejte a postupně přidávejte k bešamelu. Nechte ho rozpustit. Sýrovou omáčkou zalijte zeleninu, promíchejte a dochuťte pepřem, případně solí. K tomuto jídlu se hodí vařené brambory.

Náš tip: Připravte si cuketu s mrkví a hráškem v omáčce s nivou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více