Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na babiččinu zelňačku s klobásou a smetanou? Chuti pomůže vývar i dostatek kmínu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi zelí? U nás doma je to jedna z nejoblíbenějších surovin. Zejména teď na podzim je ideální zapojit klasické české kysané zelí do různých receptů. Jedním z nich je zelňačka. Já ji vařím podle babičky Marušky.

Slezská zelňačka 

Jedna moje babička pocházela ze Slezska, druhá z jižních Čech. Obě mi předaly své zkušenosti s vařením, ale v dětství jsem přece jen o něco více jídávala jídla slezské kuchyně, protože v tom regionu jsme tehdy žili. Fazolačka, vaječina i zelňačka bývávaly zejména na podzim častou součástí našich jídleníčků. Obě polévky se u nás doma vařívaly hodně husté, z dnešního pohledu asi až moc. 

Babička Maruška třeba měla ráda smetanu a tak nejen, že zelňačku zahušťovala zásmažkou z mouky a másla, ale navíc ji ještě vylepšovala smetanou ke šlehání a leckdy i vajíčkem. To už pak bylo opravdu pořádné jídlo, vhodné s kusem chleba i pro havíře, který zrovna vyfáral z dolu.

Moje maminka zase milovala papriku, takže zelňačka u nás doma byla vždycky "červená". Nakonec se podoba zelňačky v naší rodině ustálila na tom, že základem je kromě zelí paprika a klobása (nejlépe Ostravská, ale klidně i maďarská), někdy přidáváme vejce a vždycky talíř zdobíme kopečkem zakysané smetany pro toho, kdo chce. Nesmějí chybět i brambory a výraznou chuť zajišťuje i kmín a pro mnohé netradiční rajský protlak

Recept na zelňačku s klobásou 

Na Slezskou zelňačku s klobásou budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 4 větší brambory, 1 lžíci mouky, 3 lžíce oleje, mletou papriku, 2 lžíce rajského protlaku, silný masový vývar (500 ml), 2 cibule, sůl, pepř, kmín, bobkový list, 2 stroužky česneku (oloupané a nastrouhané), 1 větší klobásu dle svého výběru, cukr dle chuti a zakysanou smetanu na dokončení. 

Jak na to: Všechny brambory oloupeme. Jeden brambor nastrouháme najemno a zbylé tři nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem a uvaříme doměkka. 

Zelí pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka. V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme klobásu a opečeme ji. Zasypeme paprikou (asi 1-2 lžíce), velmi krátce orestujeme a hned přidáme rajský protlak. Opět orestujeme a přidáme zelí, vývar (nebo vodu), česnek a koření. Vmícháme nastrouhaný brambor a mouku rozmíchanou v trošce vody. Vše provaříme doměkka a pak přidáme i uvařené brambory s částí vody. Polévku případně dochutíme cukrem nebo solí a poté na talířích doplníme zakysankou a podáváme. 

Moje tipy: 

  • Místo vývaru můžete použít i vodu, ale s vývarem bude mít polévka plnější chuť. 
  • Rajský protlak zajistí polévce hezčí barvu a trochu plnější chuť, ale zároveň ji udělá trochu kyselejší (dle druhu protlaku). Můžete jej tedy také vynechat, i když nám to s ním chutná.
  • Nastrouhaný brambor funguje jako zahuštění polévky. Mouku už přidávat nemusíte, pokud nechcete. S ní je ale polévka malinko krémovější. 
  • Co se týká vajíčka, tak je to verze pro chlapy nebo pro všechny, kteří chtějí do jídla doplnit bílkoviny. Vajíčko vždy vyklepnu do hrníčku, rozmíchám vidličkou a poté vliju do vroucí polévky v hrnci a nechám provařit.
  • Nešetřete kmínem. To je u zelňačky dost důležité koření. Vylepší chuť a taky zajistí lepší stravitelnost jídla. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více