Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: John Travolta rád a dobře vaří, miluje italské lasagne s masovou omáčkou a americký hovězí burger
Zdroj: Wikimedia Commons, Towpilot - Own work, CC BY-SA 3.0, a Freepik, timolina/ koláže Toprecepty.cz

Letos to bylo už pětačtyřicet let od premiéry slavného letního muzikálu Pomáda, kde zazářil John Travolta. Jídelníček slavného herce s italskými kořeny je ukázkou toho, jak se propojily chutě vlasti jeho rodičů s těmi americkými.

Silná káva na začátek

„Hned po probuzení si dám ten nejsilnější šálek kávy, jaký si dovedete představit,“ říká herec. Asi to nebude jen jeden šálek, protože údajně do kávovaru nasype kolem 200 g kávy! A oblíbil si směs Sumatra  kávového řetězce Starbucks.

Pokud jde o jídlo, John Travolta se rozhodně neodbývá. Navíc podle svých slov umí také vařit:Nevařím často, ale pokud ano, považuji se za slušného kuchaře,“ svěřil se v jednom rozhovoru. „Vařím s chutí a rozhodně bych si neudělal ostudu,“ dodal.

Televizní inspirace

S manželkou Kelly Prestonovou (zemřela v roce 2020 na rakovinu prsu – pozn. aut.) rádi předváděli kuchařské umění před přáteli. Inspirací jim byly televizní pořady Cookie Wars a Cupcace Wars  (podobné jako například naše Buchty po ránu). Stejně jako v těchto oblíbených televizních reality show měli porotu, která jídla posuzovala.

Chutě italských předků

Travolta si rád pochutná na slaném koláči quiche s krabím masem a miluje pravou italskou kuchyni. Lasagne s boloňskou omáčkou jsou pak na prvním místě.

Když navštívil Itálii, zašel ve Florencii do restaurace Il Profeta, kterou zdobí michelinské hvězdičky. Tam mu tak zachutnaly těstoviny s hutnou pikantní omáčkou, že dokonce na závěr vylízal zbytky omáčky z talíře. Recept na tuto omáčku k těstovinám majitelé bohužel tají a zatím se ještě nikomu nepodařilo ho získat.

Americká současnost

Na jedné straně si tedy herec dopřává ty nejlepší delikatesy poctivé italské kuchyně, na druhou stranu  ovšem nepohrne typicky americkými fastfoodovými řetězci a McDonald´s se s chutí zakousne do obyčejného hamburgeru nebo si dá milkshake.  

Hovězí burger

A pokud byste si chtěli doma připravit americký hovězí burger tak, jak ho má rád Travolta, na 4 hamburgery budete potřebovat: 600 g mletého hovězího masa (nejlepší je z krku), 8 plátků slaniny, 3-4 středně velká rajčata, 1 středně velkou červenou cibuli (cca 40 g), čerstvě mletý pepř, 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje, 4 plátky sýra gouda nebo čedar, 4 listy ledového salátu, sůl, 4 hamburgerové housky.

Na ochucenou majonézu si připravte 100 g majonézy,  40 g kečupu, 1 lžíce červeného vinného octa, 20 g najemno nastrouhané cibule, 1 lžíci najemno nakrájené plocholisté petržele, 1 lžíce najemno nakrájených lístků estragonu, 1 lžičku worcesterské omáčky, špetku čerstvě mletého pepře, špetku soli. A jak na to?

  1. Nejprve si připravte ochucenou majonézu. Všechny ingredience vložte do misky a důkladně promíchejte a dejte na chvíli do lednice.
  2. Slaninu opečte na středně rozpáleném grilu z obou stran dozlatova a dejte stranou.
  3. Rajčata nakrájejte na 16 plátků. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  4. Z masa vytvarujte 4 placky velikosti hamburgerové housky, z obou stran je osolte, opepřete a potřete rozpuštěným máslem. Položte na středně rozpálený gril a grilujte 3 minuty. Pak maso otočte, opět potřete rozpuštěným máslem a grilujte další 2 minuty. Poté na každý kus masa položte 1 plátek sýra a grilujte ještě 1 minutu. Hotové maso položte na talíř.
  5. Housky podélně rozřízněte řeznou plochou dolů je ogrilujte.
  6. Každou půlku housky potřete 1 lžící ochucené majonézy. Na spodní půlku pečiva položte část ledového salátu, 2 plátky rajčete, na ně položte ogrilované maso se sýrem, opět 2 plátky rajčete, opečenou slaninu a kolečka cibule. Přiklopte horní částí housky.

Náš tip: Pokud jste milovníci italské kuchyně stejně jako John Travolta, máme pro vás videorecept na výborné lasagne s masem.

Zdroje informací:

thedailymeal.com: What's On John Travolta's Menu?

usmagazine.com: John Travolta: 25 Things You Don’t Know About Me

firenzefoodways433939326.wordpress.com: The John Travolta Pasta

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více