Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu se vařilo a peklo s bramborami. Ty se dají snadno využít i do mnoha moučníků, jak bylo v minulosti úplně běžné. Třeba bramborové taštičky plněné povidly byly za starých časů oblíbeným jídlem. Proč si tedy tuto levnou a sladkou dobrotu nepřipomenout? 

Do bramborových taštiček jsou nejlepší povidla

Bramborové taštičky jsou taková česká klasika. Tento hlavní chod nadchne hlavně děti a milovníky sladkých obědů. Pro spoustu lidí jsou připomínkou dětství a prázdnin u babičky a miluje je snad každý, kdo je ochutnal. Jde vlastně o takovou vylepšenou verzi bramborových šišek s mákem. V lahodném bramborovém těstě, které je univerzální a levné, se totiž navíc jako bonus ukrývá povidlová náplň. Výsledkem jsou pak tyto vynikající a na přípravu poměrně snadné taštičky.

Pokud byste váhali, zda tuto specialitu vyzkoušet, možná vás přesvědčí fakt, že je cukrář Josef Maršálek považuje za svůj úplně nejoblíbenější moučník. A to už přece něco znamená...

Jak na vynikající bramborové těsto

Jestliže na vás při sledování pořadu padla nostalgie a rozhodli jste se si povidlové taštičky připravit, určitě vám přijdou vhod i rady Josefa Maršálka. Díky nim se vám tato dobrota určitě povede. 

  • Základem úspěchu je uvařit brambory den předem. „Měly by být úplně studené předtím, než je budete dále zpracovávat,“ upozorňuje Josef Maršálek a dodává, že brambory také nesmí být rozvařené a popraskané: „Když vám totiž prasknou ve varu, dostane se dovnitř zbytečně další porce vody.“
  • Do těsta na taštičky je nutné použít hrubou mouku. „V bramborách je totiž spousta vody a my potřebujeme vodu z brambor vytáhnout, aby se nám s těstem později dobře pracovalo,“ vysvětluje známý cukrář. Kromě hrubé mouky přidává Josef Maršálek do těsta i krupičku. Ta totiž rovněž umí výborně vytáhnout tekutinu, a proto se často u nás přidává do knedlíků, hlavně ovocných s tvarohem a dalšími vodnatými ingrediencemi.  
  • Povidla jsou jednou z nejlepších náplní do bramborového těsta. Měla by být hlavně přiměřeně hustá, případně se dají zahustit perníkem nebo naopak naředit rumem nebo černým čajem. Místo povidel se dá použít i tvaroh, ořechová či maková náplň, zkrátka cokoliv, co vám nevyteče. Náplň by měla být hlavně hutná a kompaktní. 
  • Pokud byste těsta udělali hodně, můžete si taštičky i zamrazit. „Cokoli z bramborového těsta se totiž dá připravit jako nevařený polotovar. Ten už pak stačí jen z mrazáku vzít a dát do vody,“ říká Josef Maršálek

Recept na povidlové taštičky podle Josefa Maršálka

Jestliže se vám na bramborové taštičky již sbíhají sliny, můžete se do jejich přípravy rovnou pustit podle následujícího receptu Josefa Maršálka.

Budete potřebovat: 800 g vařených brambor, 100 g dětské krupičky, 200 g hrubé mouky, 5 g soli, 1 vejce velikosti M, domácí povidla, mák, moučkový cukr, máslo, skořici a perník na strouhání. 

  1. Brambory oloupejte ve studené vodě a nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete použít i kuchyňský robot, strouhání bude mnohem rychlejší a méně namáhavé. 
  2. Nastrouhané brambory dejte do mísy a přisypejte k nim hrubou mouku a dětskou krupičku. Pak přidejte sůl a vejce a vypracujte těsto. Těsto se hlavně nesmí dlouho míchat, aby nezřídlo. 
  3. Mezitím si dejte vařit vodu, abyste ji měli vroucí ve chvíli, kdy budete mít vypracované těsto. Těsto vyválejte na vále posypaném hrubou moukou dotenka. Během válení těstem hýbejte, aby se nepřilepilo. 
  4. Z těsta pak vykrajujte kolečka. Doprostřed každého dejte lžičku náplně. Polovinu kolečka pak potřete po okrajích trochou vody pomocí mašlovačky. Poté kolečka přehněte a náplň uzavřete. Pak pomocí palce a ukazováčku taštičky po obvodu postupně pomačkejte dotenka a přehněte dovnitř, aby náplň nevytékala. 
  5. Taštičky vložte do vařící osolené vody. Počkejte, až taštičky vyplavou na povrch, pak je vařte ještě minutu a můžete je vyjmout z vody. 
  6. Hotové taštičky podávejte ihned po uvaření. Posypejte mákem, strouhaným perníkem, skořicí, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem

Náš tip: Povidlové taštičky si můžete připravit i z tvarohového těsta podle našeho video receptu.

Přípravu bramborových taštiček si můžete připomenout v naší fotogalerii

Fotogalerie - Bramborové taštičky s povidly podle Josefa Maršálka

Ukázat 10 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více