Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Meruňky mají bohužel jen krátkou sezónu, proto stojí za to si je co nejvíc užít. A pokud si nedovedete představit nedělní ráno bez voňavého koláče, vyzkoušejte právě ten s meruňkami.

Jaký koláč na neděli s meruňkami

Když chceme připravit výborný koláč na neděli a máme k dispozici meruňky, nabízí se několik variant a jedna je lahodnější než druhá. Aby také ne, když meruňky krásně voní a výborně chutnají. Jednou z variant je meruňková bublanina, kdy místo třešní použijeme pokrájené meruňky. Druhou variantou je meruňkový koláč s drobenkou. A tou nejluxusnější, která je na nedělní pohoštění k čaji nebo kávě jako dělaná, je meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou.  

Jak připravit tvarohovou náplň do koláče

Nejlepší je použít tvaroh v kostce, protože není tak tekutý. Jestliže máme k dispozici ale jen tvaroh z vaničky, necháme ho vykapat přes utěrku. Tak se zbavíme nadbytečné tekutiny.

Do tvarohové náplně dál potřebujeme menší vejce nebo žloutek. Náplni dodáme také sladkost pomocí cukru a přidat můžeme i vanilkovou vůni, tedy vanilkový cukr nebo esenci. Sáhnout můžeme také po citronové kůře. Všechny ingredience smícháme a navrstvíme na koláč.

Jak snadno připravit kynuté těsto

Pokud chceme trochu urychlit kynutí, sáhneme po sušeném droždí. Z něj není nutné připravovat kvásek, ale rovnou se přidává k sypkým surovinám a zpracovává do těsta. To se po vypracování nechává klasicky vykynout

Meruňky

Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

Jak upéct kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

Na přípravu dezertu budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 sušené droždí, špetku soli, 150 ml mléka, 1 vejce, 80 ml másla a 80 g cukru moučka. Na náplň si přichystejte: 500 g tvarohu v kostce, cukr dle chuti, 1 vejce a rozpůlené meruňky. Na drobenku je třeba: 80 g másla, 100 g polohrubé mouky a 80 g cukru. Na potření: 1 žloutek, máslo a rum.

Jak na to? Nechte rozehřát máslo. Připravte si mísu, prosejte do ní mouku, přidejte droždí a cukr. Ohřejte trochu část mléka, aby bylo vlažné, a zalijte jím droždí. Ve zbytku mléka rozkvedlejte vejce a spolu s máslem vše nalijte do mísy s moukou a droždím. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout na teplém místě.

Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh a vejce. Trochu oslaďte podle chuti. Na drobenku nakrájejte do misky máslo, přidejte polohrubou mouku a cukr. Promíchejte a drobením mezi prsty vytvořte drobenku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Těsto na něj vyklopte a rukama od středu roztáhněte dokulata. Koláči ponechte asi centimetrový okraj a zbytek potřete tvarohovou náplní. Omyjte meruňky, rozpulte je a vypeckujte. Na tvarohovou náplň dejte půlky ovoce a posypte je drobenkou. V hrnku rozkvedlejte žloutek a potřete jím okraje koláče. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut.

V hrnku nechte rozpustit máslo a kápněte k němu trochu rumu. Hotový zlatavý koláč potřete touto směsí. 

Náš tip: Pokud máte rádi koláčky, upečte si ty s meruňkami podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den masových koulí

Den masových koulí

Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více