Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná
11. 8. 2023 Vaření
Meruňky mají bohužel jen krátkou sezónu, proto stojí za to si je co nejvíc užít. A pokud si nedovedete představit nedělní ráno bez voňavého koláče, vyzkoušejte právě ten s meruňkami.
Jaký koláč na neděli s meruňkami
Když chceme připravit výborný koláč na neděli a máme k dispozici meruňky, nabízí se několik variant a jedna je lahodnější než druhá. Aby také ne, když meruňky krásně voní a výborně chutnají. Jednou z variant je meruňková bublanina, kdy místo třešní použijeme pokrájené meruňky. Druhou variantou je meruňkový koláč s drobenkou. A tou nejluxusnější, která je na nedělní pohoštění k čaji nebo kávě jako dělaná, je meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tvarohovou náplň do koláče
Nejlepší je použít tvaroh v kostce, protože není tak tekutý. Jestliže máme k dispozici ale jen tvaroh z vaničky, necháme ho vykapat přes utěrku. Tak se zbavíme nadbytečné tekutiny.
Do tvarohové náplně dál potřebujeme menší vejce nebo žloutek. Náplni dodáme také sladkost pomocí cukru a přidat můžeme i vanilkovou vůni, tedy vanilkový cukr nebo esenci. Sáhnout můžeme také po citronové kůře. Všechny ingredience smícháme a navrstvíme na koláč.
Jak snadno připravit kynuté těsto
Pokud chceme trochu urychlit kynutí, sáhneme po sušeném droždí. Z něj není nutné připravovat kvásek, ale rovnou se přidává k sypkým surovinám a zpracovává do těsta. To se po vypracování nechává klasicky vykynout.
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…
Jak upéct kynutý koláč s meruňkami a tvarohem
Na přípravu dezertu budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 sušené droždí, špetku soli, 150 ml mléka, 1 vejce, 80 ml másla a 80 g cukru moučka. Na náplň si přichystejte: 500 g tvarohu v kostce, cukr dle chuti, 1 vejce a rozpůlené meruňky. Na drobenku je třeba: 80 g másla, 100 g polohrubé mouky a 80 g cukru. Na potření: 1 žloutek, máslo a rum.
Jak na to? Nechte rozehřát máslo. Připravte si mísu, prosejte do ní mouku, přidejte droždí a cukr. Ohřejte trochu část mléka, aby bylo vlažné, a zalijte jím droždí. Ve zbytku mléka rozkvedlejte vejce a spolu s máslem vše nalijte do mísy s moukou a droždím. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout na teplém místě.
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh a vejce. Trochu oslaďte podle chuti. Na drobenku nakrájejte do misky máslo, přidejte polohrubou mouku a cukr. Promíchejte a drobením mezi prsty vytvořte drobenku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Těsto na něj vyklopte a rukama od středu roztáhněte dokulata. Koláči ponechte asi centimetrový okraj a zbytek potřete tvarohovou náplní. Omyjte meruňky, rozpulte je a vypeckujte. Na tvarohovou náplň dejte půlky ovoce a posypte je drobenkou. V hrnku rozkvedlejte žloutek a potřete jím okraje koláče. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut.
V hrnku nechte rozpustit máslo a kápněte k němu trochu rumu. Hotový zlatavý koláč potřete touto směsí.
Náš tip: Pokud máte rádi koláčky, upečte si ty s meruňkami podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Meruňky, zázrak pro zdraví a krásu: zpomalují stárnutí, zjemní pleť a pomůžou vylepšit náladu
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 18 hodinami