Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky, zázrak pro zdraví a krásu: zpomalují stárnutí, zjemní pleť a pomůžou vylepšit náladu
Zdroj: Unsplash, Elena Mozhvilo

Meruňky lákají svou nádherně zbarvenou slupkou zářící jako letní sluníčko a jemnou a sladkou vůní a chutí. To ale není všechno. Z výživového hlediska patří mezi nejcennější druhy peckového ovoce. Jejich sezony, která zrovna vrcholí, bychom tedy měli náležitě využít.

Zásobárna vitaminů a minerálů

Když nastane čas meruněk, rozpoutá se téměř meruňkové šílenství. Oblíbené letní ovoce se dá zpracovat na tolik způsobů, že se jich jen stěží můžeme nabažit. Koláče, bublaniny, marmelády, knedlíky – tam všude můžete meruňky využít. Nezapomeňte si je ale dát i syrové. To je totiž ten nejlepší způsob, jak využít zdraví prospěšných látek, jež obsahují. A že jich mají meruňky požehnaně! Jak dokládá web Medicalnewstoday.com, hlavní zásluhu na výjimečném postavení na žebříčku zdravého ovoce má vysoký obsah beta karotenu (provitaminu A), který meruňkám dodává jejich krásnou barvu. Ve třech malých čerstvých plodech se ukrývá více než polovina denní doporučené dávky. Vitaminů a minerálů je ale v meruňkách mnohem víc. Bohaté jsou na vitaminy B5 a C a také na spoustu minerálů – draslík, železo, fosfor, vápník a hořčík. Při výčtu všech pozitiv nelze zapomenout ani na kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou a flanonoidy.

Prospějí očím i srdci

Máte z dětství zafixováno, že musíte baštit hodně mrkvičky, abyste měli zdravé oči? Stejně tak vám prospějí i meruňky. Podle webu Webmd.com za to může právě betakaroten a další karotenoidy. Výživné látky z meruněk pomáhají snižovat riziko makulární degenerace a šedého zákalu. Kromě betakarotenu vynikají i vysokým obsahem draslíku. Tento minerál prospívá kardiovaskulárnímu systému. Udržuje v normálu krevní tlak a snižuje tak riziko vzniku mozkových i srdečních příhod. Vedle toho je důležitý pro funkci nervů a svalů a pro pohyb živin v těle. Srdci prospívají rovněž flavonoidy, neboť zpevňují cévy a chrání i před cukrovkou. Svou roli ale mají i další minerály. Jak uvádí portál Uofmhealth.org, železo pomáhá při chudokrevnosti, hořčík zase mírní křeče, usnadňuje boj se stresem a vůbec posiluje nervový systém. Vápník prospívá kostem a snižuje i riziko vzniku osteoporózy. Kyselina listová se stará o krvetvorbu a růst buněk, kyselina pantothenová zajištuje vitalitu. Podle stránek Brainfitresorts.com díky vysokému obsahu antioxidantů obecně může konzumace meruněk pomáhat bránit vzniku rakoviny a Alzheimerovy choroby. Meruňky také díky obsahu vlákniny zlepšují zažívání a vyprazdňování střev. Aby toho nebylo málo, na základě informací na portálu Powerbreathe.com meruňky navíc pozitivně ovlivňují sliznici plic a pro svůj obsah kyseliny listové jsou prospěšné pro ženy v období těhotenství.

Ať vás netrápí vrásky

Když si budete pravidelně pochutnávat na meruňkách, uděláte něco nejen pro své zdraví, ale i pro svůj vzhled. Jak píší na stránkách Healthline.com budete mít krásné a lesklé vlasy, pevné nehty a ještě vám díky betakarotenu zajistí krásně opálenou pokožku a ochrání ji před spálením. Vitaminy E a vitamin C, na něž jsou bohaté, prospívají pleti, chrání kožní buňky před ultrafialovým (UV) zářením, zabraňují předčasnému tvoření vrásek a zlepšují pružnost pokožky. Meruňky rovněž obsahují hodně vody, takže zajišťují vaší pokožce hydrataci. A nebojte se ani o vaši štíhlou linii. I když jsou meruňky tak báječně slaďoučké, podle webu Kaloricketabulky.cz mají ve 100 g jen 41 kalorií a ještě jako bonus odbourávají tuky a urychlují metabolismus.

Pecky nevyhazujte

Pecky z meruněk většinou vyhazujeme, neděláme ale dobře. I jejich jádra obsahují podle stránek Healthline.com bílkoviny, železo a vitamíny řady B, konkrétně B17. Ze semínek se většinou lisuje olej, což doma pravděpodobně dělat nebudete. Můžete je ale aspoň pro zvýraznění chutí přidat během vaření do džemu. A až skončí meruňková sezona, určitě vezměte za vděk aspoň meruňkami sušenými. Ty jsou sice kaloričtější, ve 100 g je 291 kcal, zato jich ale sníte mnohem méně. Jsou ideálním zdrojem energie a stejně jako jiné druhy sušeného ovce, jak píší na stránkách Everydayhealth.com pomáhají při zácpě. Samozřejmě všechny vitaminy a minerály z čerstvých meruněk jsou i v těch sušených a ještě v koncentrovanější podobě. Kupujte je raději nesířené a ještě lépe v biokvalitě. Pokud seženete jen sířené, ničemu to nevadí, jen je ale předem umyjte.  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více