Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto je základem mnoha oblíbených moučníků a pečiva. Jeho příprava vyžaduje pečlivost i trpělivost, ale výsledek za to stojí. Jak poznat, že jsme kynuté těsto nachystali správně a můžeme s ním dále pracovat?

Kynutí těsta je důležité pro vznik správné konzistence, struktury a chuti moučníků. Správné kynutí vyžaduje optimální teplotu kolem 25 °C i vlhkost prostředí, kterou udržuje utěrka, aby se zabránilo vysychání povrchu. Doba kynutí závisí na receptu. A jak poznáme, že kynutí dobře proběhlo?

  • Nedokynuté těsto nezdvojnásobilo svůj objem a po stlačení v něm zůstává důlek.
  • Správně vykynuté těsto zdvojnásobilo svůj objem, je hladké a po stlačení se pomalu vrací do původního stavu.
  • Překynuté těsto není nadýchané, hned klesne a většinou řídne.

Nepovedlo se vám kynuté těsto?

Kynuté těsto se nemusí vždy povést. Můžete mít staré droždí, přidat mnoho cukru nebo nemít suroviny v pokojové teplotě aj. Pokud se vám těsto nevydaří, můžete jej zkusit zachránit nebo použít jako základ třeba na chutnou pizzu. Ideální je mít domácí pekárnu, která zajistí dokonalé kynuté těsto bez větší námahy do několika hodin. Pokud se tohoto typu těsta bojíte, nemusíte, s námi je zvládnete bez problémů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky