Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední večeře princezny Diany byla jednoduchá: Omeleta se zeleninou a čerstvými houbami Lady Di chutnala
Zdroj: Freepik, timolina, a Wikimedia Commons, Paisley Scotland Colorization, CC BY 2.0/koláž: Toprecepty.cz

Dne 31. srpna 1997 celý svět šokovala zpráva o tragickém úmrtí princezny Diany. Poslední večer svého života strávila s přítelem Dodi Al-Fayedem. Původně chtěli povečeřet v restauraci, ale nakonec se rozhodli objednat večeři do hotelového pokoje, aby unikli zrakům všudypřítomných bulvárních novinářů.

Dovolená s dětmi i s Dodim

Během prázdnin trávila Diana hodně času se svými syny Williamem a Harrym, nějakou dobu s nimi pobývala na jihu Francie ve vile patřící Dodimu otci.

Když synové odletěli do Skotka, aby se na zámku Balmoral připojili k Charlesovi, který tam tradičně byl na dovolené s celou královskou rodinou, Diana si užívala plavby po Středozemním moři v přítomnosti Dodiho.

Plavili se kolem řeckých ostrovů, pak následovalo pobřeží Francie. 30. srpna odpoledne přiletěli do Paříže, kde je na letišti vyzvedl Henri Paul. Původně letecký instruktor pracoval jako šéf bezpečnosti hotelu Ritz, který vlastnil Mohamed Al-Fayed. 

Paparazzi komplikovali plány na večeři

Pár měl v plánu povečeřet ten večer venku v michelinské restauraci Benoit. Předtím se chtěli zastavit v Dodiho luxusním bytě poblíž Champs Elysee. Kolem 19. hodiny tedy odjeli z hotelu. Poté, co zjistili, že je sledují tři desítky paparazzi, změnili plány a rozhodli se vrátit do Ritzu. Kolem 22. hodiny se usadili v tamní restauraci  L'Espadon.

Dodi ale měl podezření, že mezi hosty restaurace jsou fotografové. Proto se nakonec spolu s Dianou i Henri Paulem odebrali do hotelového apartmá a nechali si přinést jídlo tam.

Co Diana ráda jedla?

Princezna Diana nebyla v jídle nijak náročná. Měla ráda úplně obyčejná a jednoduchá jídla. A protože její dokonalá postava byla výsledkem pravidelného cvičení a promyšleného jídelníčku, kalorické pokrmy u ní byly výjimkou.

Milovala například papriky plněné směsí z rýže, cukety a rajčat, zasypané parmazánem. Mezi její favority patřily i zapečené brambory plněné špenátem a přelité holandskou omáčkou.

Princezna Diana se vyhýbala červenému masu, z ryb nemusela lososa, rakem nebo humrem byste ji taky neuctili. Dávala přednost zeleninovým salátům, oblíbila si čerstvě vylisovanou šťávu z mrkve, celeru, petržele a špenátu a chutnala jí rajčatová pěna, tedy ochucené rajčatové pyré s želatinou smíchané s vyšlehanou smetanou. Diana požadovala dietnější verzi s méně tučnou smetanou.

Když měla chuť na sladké, dopřála si bread pudding, který se podobá české žemlovce.

Poslední večeře v hotelovém apartmá

V hotelovém apartmá si 30. srpna Diana dala rybu mořský jazyk, zeleninovou tempuru, tedy kousky zeleniny obalené ve speciálním těstíčku a osmažené, a omeletu s houbami a chřestem. Co jedli Dodi a Henri není známé, ovšem zřejmě si dopřávali dost alkoholu.

Po večeři Henri vezl zamilovaný pár do Dodiho bytu. Tam už nedojeli. Osudnou havárii nikdo z nich nepřežil. Život princezny Diany vyhasl nad ránem 31. srpna v jedné z pařížských nemocnic.

Omeleta jako pro Dianu

Pokud byste si chtěli připravit takovou omeletu, která byla Dianiným posledním jídlem, budete potřebovat: 3 vejce, sůl a pepř, 1 lžíce oleje, 6 stonků zeleného chřestu, 2 lžíce másla (nejlépe přepuštěného), 2 žampiony, čerstvou zeleninu a čerstvé bylinky na ozdobu. A jak na to?

  1. Vejce rozmíchejte metličkou. Osolte a opepřete. Chřest zbavte tvrdých konců. Žampiony nakrájejte na plátky.
  2. Pánev rozehřejte na mírný stupeň. Vlijte olej a chřest na něm krátce orestujte. Osolte, opepřete a dejte bokem.
  3. Na jiné pánvi rozpusťte máslo, vložte žampiony a krátce poduste doměkka. 
  4. Pak vlijte vaječnou směs a vařečkou nebo stěrkou ji stahujte od okrajů směrem ke středu pánve. Jakmile jsou vejce z většiny uvařené, míchat přestaňte a teplotu snižte.
  5. Ve chvíli, kdy je spodní strana omelety pevná, ale horní ještě lehce nedovařená, přidejte stonky chřestu a překlopte ji.
  6. Omeletu přesuňte na talíř. Podávejte s čerstvou zeleninou a bylinkami.

Zdroje informací:

mirror.co.uk: Princess Diana forced to eat her final meal in hotel room due to Dodi's haunting fears

thenews.com.pk: What was Princess Diana's last meal before her death?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více