Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaňová miska plná živin: Smoothie bowls jsou něco mezi kaší a nápojem. Jak je správně připravit?
Zdroj: Freepik, freepik

Samozřejmě si můžete udělat na snídani obyčejnou kaši, smoothie bowls vám ale udělají ráno o trochu krásnější. Tyto misky nazdobené ovocem, oříšky a semínky, jsou v poslední době hitem. Obohacují se o různé superpotraviny a každý den si můžete připravit jinou, jakou zrovna vaše tělo potřebuje.

Trochu vylepšené smoothie

Není to kaše ani smoothie, smoothie bowls jsou něco víc. Možná i proto jsou v poslední době oblíbené hlavně mezi vyznavači  zdravých snídaní. Tyto snídaňové misky jsou naplněné samými dobrými a prospěšnými věcmi, které vás po ránu dokonale nakopnou, dodají vám spoustu sil a umožní vám zvládnout i ten nejnáročnější den. Základem smoothie bowls je zcela logicky smoothie  rozmixovaný nápoj z ovoce či zeleniny doplněný o vločky, semínka, jogurt, mléko, rostlinná mléka, případně nějaké zdravější sladidlo, třeba datlový, javorový či čekankový sirup. To se většinou podává ve sklenici  a pije brčkem. Pouhý nápoj na snídani, i když je plný vitaminů a minerálů, ovšem nemusí každému stačit. Pro ně jsou řešením smoothie bowls. V jejich případě se dělá směs trochu hustší, aby se mohla jíst lžící, servíruje se v miskách a zdobí se různými pochutinami. Většinou jde o čerstvé, mražené či sušené ovoce, ořechy, granolu, strouhanou čokoládou, kokosové vločky, chia, lněná nebo jiná semínka. Pro zvýšení výživové hodnoty se přidávají takové speciality jako matcha prášek, řasa spirulina, mladý ječmen, prášek acai berry, včelí pyl nebo proteinové prášky. Důležité je hlavně všechno na povrchu krásně naaranžovat, abyste měli z konzumace zážitek. Vždyť co jiného po ránu potěší víc než dobré jídlo, na které je doslova radost pohledět?

Açaí smoothie

Do mixéru vložte 1 zralý zmrazený banán, 2 šálky mražených borůvek nebo směsi bobulovitých plodů, 1 a 1/2 šálku plnotučného řeckého jogurtu, 1 šálek neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce agávového nebo javorového sirupu, 3 až 4 polévkové lžíce açaí prášku, 1/4 lžičky mleté skořice a rozmixujte dohladka. Konzistence by měla být velmi hustá. Husté smoothie rozdělte do misek a dozdobte plátky jablek, strouhaným kokosem, vlašskými ořechy, pistáciemi a granolou. Posypejte skořicí a pokapejte medem či sirupem.

Pomerančová smoothie bowl s proteinem 

Připravte si 2 pomeranče, 2 mražené banány, ½ avokáda, šťáva z 1 limetky, 60 ml kokosové vody, 120 g plnotučného přírodního jogurtu , ½ lžičky mleté kurkumy, 1 šálek ledu, 4 odměrky proteinového prášku, ovoce, ořechy nebo müsli na ozdobu. Do vysokorychlostního mixéru vložte banány, pomeranče, avokádo, limetkovou šťávu, kokosovou vodu, přírodní jogurt, kurkumu, led a třeba vanilkový proteinový prášek. Mixujte, dokud nevznikne hladká a krémová hmota. Rozdělte ji do dvou misek a posypte ovocem podle vlastního výběru, ořechy a granolou.

Čokoládovo-kokosové smoothie 

Do mixéru dejte 1 mražený banán, 1/2 šálku kokosového mléka, 1 lžíci kakaového prášku, 1 lžíci strouhaného kokosu, 1 lžíci kokosového oleje, 1/2 lžíce prášku maca, 1 lžičku vanilky, 1 lžičku skořice, 1 lžičku chia semínek, 2 datle. Vše pak promíchejte na hladkou krémovou směs, přendejte ji do misky a ozdobte kokosovými chipsy a strouhanou čokoládou.

Smoothie bowle se špenátem, aby vám to lépe myslelo

Budete potřebovat 1 mražený banán, ½ avokáda, 2 šálky špenátu nebo kapusty, 2 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíci chia semínek, 1 lžíci mletého lněného semínka, šťávu z ½ čerstvého citronu a 2 a ½ šálku kokosového mléka. Na ozdobu můžete použít konopná semínka, kokos, borůvky, semínka granátového jablka či vlašské ořechy. V smoothie makeru rozmixujte banán, avokádo, špenát, vlašské ořechy, chia semínka, lněná semínka, citronovou šťávu a ořechové mléko. Nalijte do 2 misek, ozdobte podle chuti a podávejte. Chcete-li snížit obsah cukru, nahraďte banán hruškou.

Smoothie bowl z řepy a jahod 

Připravte si 3 střední předvařené červené řepy (vychlazené), 1 šálek mražených jahod, 1/2 šálku mražené nakrájené cukety, 1 a 1/2 lžíce raw kakaového prášku, 1 lžičku skořice, 1-2 lžíce chia, lněných nebo konopných semínek, 2 polévkové lžíce ořechového másla, 1 šálek neslazeného rostlinného mléka. Případně můžete přidat na doslazení mražený banán, javorový sirup, med nebo stévii. Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud se směs dobře nespojí. Případně přidejte další mléko nebo vodu na zředění. Ochutnejte, a pokud chcete, doslaďte. Dozdobte dýňovými semínky, sušenou moruší, strouhaným kokosem, kakaem a nasekanými fíky.

Recepty k tomuto článku