Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z pečených rajčat je snadná na přípravu. Stačí správně upečená zralá rajčata a bylinky, chutná teplá i studená
Zdroj: Toprecepty, maris

Urodilo se vám hodně rajčat? Pokud už jste zaplnili sklenice kečupem a rajčatovou omáčkou, vyzkoušejte polévku. Polévka z pečených rajčat je ideální možností, jak využít zásoby rajčat.

Co patří do polévky z pečených rajčat

Když máme hodně rajčat, můžeme je dát nejen do salátů, ale výborná je z nich i polévka. A to i polévka z pečených rajčat. Tato polévka se někdy připravuje v teplé, ale i studené variantě.  

Hlavní roli v této polévce hrají samozřejmě pečená rajčata. Stačí je opéct na oleji, opepřit a osolit. Kromě toho v polévce bývá česnek a bylinky. Z bylinek je možné využít tymián, oregano, bazalku, někdy se přidává třeba řapíkatý celer. Základ na polévku se ředí vodou, ale je také možné použít třeba zeleninový vývar.   

Jak připravit pečená rajčata

Na pečená rajčata se hodí vyzrálá rajčata, obzvlášť sladší varianty, ale ne přezrálá. Rajčata přepůlíme a dáme je plech tak, aby byla řezná plocha nahoru. Tu zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi půl hodiny na 180 °C. Dáváme pozor, aby se rajčata nespálila. Pak troubu ztlumíme na 120 °C a rajčata pečeme zhruba 45 minut.

Čím ozdobit polévku z pečených rajčat

Polévku ozdobí bylinky, které jsme použili do polévky. Krásně se hodí bazalka, ale i lístky řapíkatého celeru. Navrch můžeme dát také lžíci zakysané smetany. Polévku ale můžeme pokapat i olivovým olejem a balzamikem. V polévce skvěle chutnají bylinkové krutony, variantou je i pečivo k podávání. Může jít pouze o nakrájené světlé pečivo, variantou je ale i jeho opečení a potření česnekovým máslem.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit polévku z pečených rajčat

Na přípravu této polévky budete potřebovat: 500 g zralejších rajčat, 1-2 větší stroužky česneku, 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek, sůl, pepř, olivový olej a bazalku.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata omyjte, rozpulte a dejte je řeznou plochou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Každou polovinu zakápněte olejem, osolte ji. Bylinky nasekejte najemno a posypte jimi rajčata a dejte plech do předehřáté trouby. K rajčatům přidejte česnek i se slupkou. Pečte zhruba půl hodiny, pak troubu stáhněte na 120 °C a nechte rajčata péct ještě asi 45 minut. Během pečení kontrolujte, aby se rajčata nespálila.

Po upečení nechte trochu směs zchladnout. Do mixéru dejte rajčata. Česnek oloupejte a přidejte ke směsi. Zakápněte lžící oleje a trochou vody a směs rozmixujte dohladka. Pokud máte rádi velmi jemnou konzistenci, můžete ji propasírovat přes síto, případně dochutit solí. Polévku můžete nechat vystydnout a pak ji dát vychladit do lednice. Pokud je to potřeba, přilijte před servírováním ledovou vodu.

Na talíři pak můžete polévku z pečených rajčat ozdobit třeba čerstvě namletým pepřem a čerstvou bylinkou. Hodí se bazalka, ale také tymián, oregano.

Náš tip: Připravte si pečená rajčata ve vlastní šťávě podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více